Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Festivalul Fanfarelor, la Muzeul Satului Bănățean

Publicat

pe

Într-un alt mod decât cel cu care am fost obișnuiți la ultimele 31 de ediții, Festivalul Fanfarelor va avea loc și în această toamnă. Formatul va fi unul inedit, adaptat situației epidemiologice din țară și măsurilor de prevenție impuse de autoritățile sanitare.

Duminică, 13 septembrie 2020, de la ora 16.00, la Muzeul Satului Bănățean, 5 fanfare vor oferi muzică de calitate la un spectacol desfășurat în aer liber, într-o atmosferă tradițional bănățeană.

Fanfara Mercina, din satul Mercina, comuna Vărădia, județ Caraș Severin, cunoscută sub numele de Doinitorii Carașului, a fost înființată în urmă cu 128 de ani. Are acum în componență 11 instrumentiști, coordonați de Gelu Coacă, care au în repertoriu brâuri, doine, hore și marșuri.

Fanfara Giroc are o istorie deosebită, cel mai probabil, unică în țară. A fost înființată în anul 1928. Doi ani mai târziu, în 1930, fanfara a fost preluată de străbunicul celui care o coordonează acum. Practic, timp de nu mai puțin de 9 decenii, fanfara din Giroc a fost condusă de familia Pascotă – străbunicul, bunicul, tatăl și fiul Ionel Pascotă au fost cei care au păstrat această moștenire muzicală a localității.

Coordonată acum de Ionel Pascotă, fanfara este dirijată de Ilie Obeșterescu și are în componență peste 20 de instrumentiști.

Fanfara Pro Amiciția a luat ființă în anul 2003, pe structura fostei fanfare a Garnizoanei Militare din Timișoara. Grupul este compus din 14 instrumentiști, coordonați de Dan Didovici, iar solistul fanfarei este Dana Varadi.

Fanfara Banaten Musikanter a fost înființată în 2017 și are în componență 11 instrumentiști, coordonați de Iosif Dorel Antal. El și Emil Zău sunt și soliști vocali. Fanfara are în repertoriu muzică germană, muzică ușoară, dar și folclor românesc, sârbesc și maghiar. În cei 3 ani de existență, fanfara a susținut deja zeci de spectacole în toată țara. În anul 2018, muzicienii au fost invitați la sediul Parlamentului European din Bruxelles, la o manifestare culturală europeană. Tot în 2018, fanfara a cântat și la Ulhm, în Germania, la o întâlnire a șvabilor de pretutindeni.

Invitații speciali ai festivalului sunt instrumentiștii de la Seven`s TM Show Band. Fanfara a luat ființă în anul 2016, din dorința pianistului Aurel Dragalina de a promova muzica specifică erei Big Band. Genul muzical a fost dezvoltat de-a lungul perioadei interbelice, fiind definit în zilele noastre ca muzică jazz.

Printre celebrii promotori ai genului îi amintim pe Duke Elligton, Benny Goodman, Tommy Dorsey, Glenn Miller. Fanfara Seven`s TM Show Band este formată din 7 instrumentiști, toți muzicieni de calibru ai scene lirice și simfonice timișorene, și este coordonată de pianistul Aurel Dragalina.

Din fanfară mai fac parte Corneliu Meici, trompetă, Zoltan Bodo, saxofon alto, Cristian Jurcan, saxofon tenor, Emanuel Sărăcuți, trombon, Zsolt Szamtarto, bass, și Ovidiu Andriș, tobe.

Cultură

„Victimele datoriei“ – o nouă premieră pe scena Teatrului Național din Timișoara

Publicat

pe

Cu noua sa premieră, Teatrul Național din Timișoara propune publicului o incursiune în subconștient. Nu pe filiera Freud, și nici pe filiera Jung, ci, poate surprinzător, pe cea a lui Eugène Ionesco.

Astfel, joi, 25 aprilie 2024, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Național are loc premiera spectacolului „Victimele datoriei“ de Eugène Ionesco, traducerea Vlad Russo și Vlad Zografi.

„Am proiectat pe scenă îndoielile, angoasele mele profunde, le-am pus în dialog și le-am întruchipat (…); scriam cu cea mai mare sinceritate; (..) am intitulat asta «Victimele datoriei»”, scria Eugène Ionesco în „Note și contra-note”.

Purtând amprenta regizorală a lui Radu Iacoban, spectacolul este o tragi-comedie construită ca un joc de oglinzi care, pendulând între vizibil și invizibil, între concret și inefabil, își urmărește eroul – un om obișnuit, aparent fără identitate, interpretat de unul dintre cei mai reprezentativi actori ai Teatrului Național din Timișoara, Matei Chioariu – pe un drum bizar, comic și tragic, pe care se vede silit să îl parcurgă, în căutarea rădăcinilor răului, în ciuda (sau poate din cauza) placidității care îl supune regulilor, fără discernământ. Parcurge acest traseu, victimă, în fond, a propriilor teorii despre teatru, împins, ghidat, provocat de niște personaje la fel de caleidoscopice, interpretate de reputații actori Claudia Ieremia, Marin Lupanciuc, Ion Rizea și Iuliana Crăescu. Scenografia și visuals-urile sunt semnate de Tudor Prodan.

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul www.tntm.ro și fizic, la Agenția de bilete Mărășești, str. Mărășești nr. 2, orar marți – duminică, orele 11.00 – 19.00.

Citeste mai mult

Cultură

Ziua Națională a Tineretului – 25 de evenimente, la Timișoara

Publicat

pe

,,Timișoara pentru TINEri” aduce evenimente care mai de care, pentru toate preferințele, pentru a marca Ziua Națională a Tineretului.

Între 21 aprilie – 1 mai, Primăria Municipiului Timișoara, alături de mai multe instituții și organizații partenere, pregătește filme, piese de teatru, concerte, competiție cu bărci dragon, picnicuri, proiecții de film și dezbateri, în diverse zone din oraș.

Cursa pe Bega cu bărci dragon, pentru care vă puteți înscrie până în 22 aprilie, va avea loc în 24 aprilie, va fi o întrecere pe echipe și promite să fie experiență de neuitat.

Înscrierile se pot face la acest link: https://forms.gle/nizpkRt6p3t4XyCT9

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a pregătit două reprezentații ale piesei Harap-Alb, un recital Dragoș Moldovan și Andreea Vlas, musicalul „Come into the Light!”, un picnic și o proiecție de film și spectacolul folcloric „Azi, la noi, cântă tot natul”.

Nici Teatrul Maghiar nu se lasă mai prejos, jucând atât ,,Pericles” cât și ,,Doctorul”. Liceul Waldorf își prezintă musical-ul ,,Aladdin”, iar în cartierul Dacia, în parc, de la ora 11:00 se va organiza un Picnic Atipic.

Proiectul ”Timișoara pentru TINEri” este realizat de Consiliului Consultativ al Tinerilor Municipiului Timișoara, structură din care fac parte peste 20 de organizații de și pentru tineret, împreună cu Asociația Timișoara 2023, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș,, Teatrul Maghiar ”Csiky Gergely”, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Centrul de Proiecte, Cinema Victoria, Cinema Timiș, Filarmonica Banatul, Harababura, Liceul Waldorf Timișoara, Club Sportiv Nautic Banat Timișoara și Visit Timișoara.

Citeste mai mult

Cultură

„Romanian Psycho“, a doua premieră din luna aprilie, la Teatrul Național Timișoara

Publicat

pe

A doua premieră a lunii aprilie la Teatrul Național din Timișoara lansează o provocare marca Florin Piersic jr, care se întoarce la tripla ipostază de dramaturg, regizor și interpret în comedia „Romanian Psycho“.

Îndrăgitul actor al Teatrului Național construiește, cu inteligența, cu umorul și cu verva care îi sunt proprii, ceea ce se numește științific „safe space”, spațiul de siguranță al cărui destinatar este un personaj necunoscut care poate lua chipul fiecărui spectator în parte.

Așa cum ne-a obișnuit, Florin Piersic jr aduce pe scenă o lume care ne este foarte apropiată, dar pe care o descoperim cu surprindere și care, dincolo de hohotul de râs, deschide o temă de reflecție profundă despre o realitate simptomatică.

Premiera spectacolului ROMANIAN PSYCHO are loc duminică, 14 aprilie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Național, fiind urmată de o a doua reprezentație marți, 16 aprilie.

Biletele pot fi achiziționate pe site-ul www.tntm.ro și fizic, la Agenția de bilete Mărășești, str. Mărășești nr. 2, orar marți – duminică, orele 11.00 – 19.00.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite