Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Premieră la Teatrul German: Comedia „Scandal în culise”

Publicat

pe

Teatrul German de Stat Timișoara (TGST) anunță premiera comediei „Scandal în culise” de Michael Frayn, care va vedea luminile rampei astfel:
Repetiția generală cu public: sâmbătă, 2 aprilie 2016
Premiera: duminică, 3 aprilie 2016
Următoarele reprezentații:
sâmbătă, 7 mai 2016
duminică, 8 mai 2016
sâmbătă, 4 iunie 2016
Repetiția generală cu public și toate reprezentațiile încep la ora 19,30, în sala TGST și se traduc simultan în limba română.

Spectacolul „Scandal în culise” poartă semnătura regizorului Wolf E. Rahlfs, scenografia fiind realizată de Franziska Smolarek. Distribuția îi reunește pe actorii Tatiana Sessler-Toami, Konstantin Keidel, Isa Berger, Rareș Hontzu, Daniela Török, Franz Kattesch, Radu Vulpe, Oana Vidoni șiHarald Weisz.

Farsa „Scandal în culise”, prezentată în premieră absolută în 1982, i-a adus dramaturgului britanic Michael Frayn succesul cel mai de durată. Autorul persiflează teatrul în sine, concentrând acțiunea în jurul aventurilor prilejuite de susținerea comediei „Nothing On”. În fiecare act din „Scandal în culise” este prezentat actul întâi din „Nothing On”: mai întâi ca repetiție generală, apoi în timpul unei reprezentații, când spectatorii văd agitația din culise, și, în final, într-un turneu. Grație comicului său irezistibil, comedia „Scandal în culise” a fost piesa cu cei mai mulți spectatori – peste 180.000 – în spațiul de expresie germană în stagiunea 1984/1985.

Wolf  E. Rahlfs a studiat actoria la Institutul pentru Artele Spectacolului din Liverpool, iar ulterior regia la Universitatea Middlesex din Londra și la Universitatea York din Toronto. A colaborat de-a lungul timpului cu teatre din Bruchsal, Aachen, Koblenz, Stuttgart și Ludwigsburg. La TGST a jucat rolul Cristi în „Kamikaze“ de Alina Nelega, regia Gavril Cadariu (2007) și rolul titular din „Don Carlos“ după Friedrich Schiller, regia Alexander Hausvater (2011). A fost distins de către Royal Shakespeare Company în 2001 și de către Festivalul Internațional pentru Regie de Teatru de la Leipzig/Trento în 2009.

Franziska Smolarek a studiat la Institutul pentru Artele Spectacolului din Liverpool. A lucrat ca scenografă în teatre din Germania, Austria și Anglia. A fost unul dintre scenografii angajați pentru ceremonia de închidere a programului Commonwealth Games din Manchester.

Biletele pot fi achiziționate într-unul din următoarele moduri:
la casieria Teatrului German (str. Alba Iulia nr. 2)
Orar:    Marţi – Vineri: 10-15 şi 17-19;
Sâmbătă: 10-15
precum şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor, online pe paginile teatrulgerman.ro şi biletmaster.ro. Interfața online oferă și posibilitatea cumpărării și tipăririi biletelor la calculatorul personal.

Cultură

Ziua Timișoarei. Operetă, rock simfonic și spectacol de muzică populară în Parcul Rozelor. VEZI PROGRAMUL

Publicat

pe

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara anunță că în perioada 1-4 august, în Parcul Rozelor vor fi organizate o serie de spectacole, cu ocazia Zilei Timișoarei.

Invitați vor fi:

1 august, ora 20.00  – Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian“ cu „Voievodul țiganilor“ de Johann Strauss fiul

2 august, ora 20.00 – Trimișoara Simfonic – Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian“ cu „Meșterul Manole“. În deschidere formația Riff

3 august, ora 20.00 – Timișoara Young – Florin Ristei & Orchestra „Lira“

4 august, ora 20.00 – Born in Timișoara – Ansamblul „Timișul“ Oficial și oaspeții săi, din țară – Nicoleta Voica, Mioara Velicu, Constantin Enceanu și Mihai Teacă, dar și Miroslav Ilic și Roby Lakatos.

Dirijor Deian Galetin

Citeste mai mult

Cultură

Spectacolul „Victimele datoriei“, selecționat în programul Festivalului Național de Teatru

Publicat

pe

Teatrul Național din Timișoara este deosebit de încântat să anunțe că a fost selecționat în Festivalul Național de Teatru cu spectacolul „Victimele datoriei“ de Eugène Ionesco, regia artistică Radu Iacoban.

După vizionarea a peste 250 de spectacole din România și din străinătate, echipa de curatori ai FNT 2024, alcătuită din criticii de teatru Mihaela Michailov, Călin Ciobotari și Ionuț Sociu, a inclus spectacolul Teatrului Național în această ediție a festivalului, ediție plasată, așa cum declară organizatorii „sub semnul dramaturgiilor posibilului”.

Răspunzând pe deplin acestui concept, „Victimele datoriei” sparge granița dintre realitate și fantastic, într-o incursiune trepidantă, palpitantă, detectivistică prin cele trei niveluri ale conștiinței omenești. Un spectacol despre singurătatea ființei umane care, la fel ca în întreg universul ionescian, nu intră în malaxorul terorii – fie că refuză, ca în „Rinocerii”, fie că nu știe cum, ca în acest spectacol.

Pentru public, „Victimele datoriei” reprezintă o întâlnire deosebită cu una dintre cele mai importante voci ale dramaturgiei lumii – Eugène Ionesco, într-un text cu o identitate pe cât de recognoscibilă, pe atât de particulară, de personală, ceea ce a făcut, pesemne, ca această piesă să fie montată mult mai rar decât mult mai cunoscutele „Rinocerii”, „Scaunele”, „Cântăreața cheală” etc.

Spectacolul „Victimele datoriei” este o tragi-comedie construită ca un joc de oglinzi care, pendulând între vizibil și invizibil, între concret și inefabil, își urmărește eroul – un om obișnuit, aparent fără identitate, interpretat de unul dintre cei mai reprezentativi actori ai Teatrului Național din Timișoara, Matei Chioariu – pe un drum bizar, comic și tragic, pe care se vede silit să îl parcurgă, în căutarea rădăcinilor răului. Parcurge acest traseu împins, ghidat, provocat de niște personaje la fel de caleidoscopice, interpretate de reputații actori Claudia Ieremia, Marin Lupanciuc, Ion Rizea și Iuliana Crăescu. Scenografia și visuals-urile sunt semnate de Tudor Prodan.

Cea de-a XXXIV-a ediție a Festivalului Național de Teatru este programat între 18 și 27 octombrie 2024.

Foto: Adrian Pîclișan

Citeste mai mult

Cultură

Festivalul Inimilor, la Timișoara. Restricții de circulație pe mai multe străzi

Publicat

pe

Festivalul Inimilor, ajuns la cea de-a 33-a ediție, va avea loc în perioada 3 – 7 iulie 2024, la Timișoara.

Sărbătoarea folclorului mondial înseamnă prezenţa la Timişoara a celor mai cunoscute ansambluri folclorice din toată lumea, un motiv în plus de bucurie pentru iubitorii de folclor, dar și un puternic legământ față de patrimoniul cultural imaterial nu doar al României, ci chiar cel Mondial, deoarece an după an la Timișoara își dau întâlnire formații folclorice din numeroase țări, într-un melanj cultural de înaltă ținută.

Evenimentul este organizat de Primăria Timișoara, prin Casa de Cultură a Municipiului.

Anul acesta, la Festivalul Inimilor vor participa 28 de ansambluri, din 14 țări: Ungaria, Serbia, Bulgaria, Brazilia, Columbia, Georgia, Irlanda, Polonia, Mexic, Coreea de Sud, Portugalia, Ucraina, Republica Moldova și România.

Tradiționala paradă a portului popular va avea loc joi, 4 iulie, de la ora 18:00, pe traseul Piața Libertății – Operă – Catedrală – Parcul Rozelor, iar deschiderea oficială a Festivalului, la ora 18:30, în Parcul Rozelor.

Prezentatorii evenimentului vor fi Iuliana Tudor, Daniel Buzdugan, Roxana Morun și Tania Stavilă-Țunaș.

Restricții de circulație

La solicitarea Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, a decis, pentru buna desfășurare a acestuia, închiderea circulației rutiere pe mai multe străzi din zona Parcului Rozelor, în perioada 1 iulie 2024 (ora 22.00) – 8 iulie 2024 (ora 12.00), după cum urmează:

strada Academician Alexandru Borza (fosta Trandafirilor);

strada Gheorghe Andrașiu, tronsonul cuprins între bulevardul  C.D. Loga și Academician Alexandru Borza;

strada Silviu Bejan, tronsonul cuprins între bulevardul C.D. Loga și Academician Alexandru Borza;

strada Patriarh Miron Cristea, tronsonul cuprins între bulevardul C.D. Loga și Academician Alexandru Borza.

De asemenea, că în data de 4 iulie 2024, în intervalul orar 18:00 – 19:00  va avea loc parada portului popular, pe traseul: bulevardul  C.D. Loga (Catedrala Mitropolitană) – strada Silviu Bejan – strada Academician Alexandru Borza (Parcul Rozelor).

Șoferilor sunt rugați să folosească rute alternative pe perioada desfășurării evenimentului.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite