Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Ziua Timișoarei 2023. Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan Țăndărică și Smiley, printre invitați. PROGRAMUL COMPLET

Publicat

pe

Calendarul evenimentelor pregătite de Primăria Municipiului Timișoara cu ocazia Zilei Timișoarei pune în valoare colaborarea între instituțiile de cultură din Timișoara și artiști timișoreni din diverse zone culturale și este gândit astfel încât să se adreseze tuturor preferințelor.

„E sărbătoarea orașului și asta am vrut să se vadă și pe scenă. Celebrăm creativitatea, inovația, și multiculturalitatea Timișoarei. Am vrut ca de Ziua Timișoarei să aducem în fața publicului artiști timișoreni din diferite zone muzicale, de la rock la folclor, în proiecte culturale inedite, care se folosesc și de muzică, și de film, și de teatru sau fotografie. De anul acesta, pornim o nouă tradiție, cea a corului comunitar: peste 150 de iubitori de muzică vor cânta Oda bucuriei, într-un spectacol în aer liber în Parcul Rozelor, alături de artiști profesioniști”, a transmis primarul Dominic Fritz.

Ziua Timişoarei, 3 August, a devenit ziua oraşului nostru prin Hotărârea Consiliului Local nr. 217 din 1999 și marchează intrarea trupelor române în oraș la 3 august 1919 și instaurarea administrației românești.

Programul complet:

1 august

Ora 20:00-23:00 – Parcul Rozelor – TIMIȘOARA REMEMBER – Rock simfonic cu Pasărea Rock, care îi aduce pe timișoreanul Mircea Baniciu, Josef Kappl și Ovidiu Lipan Țăndărică. Concertul va fi deschis de trupele timișorene Dragoș Moldovan Band și Melting Dice (organizator – Casa de Cultură a Municipiului Timișoara)

2 august 

Ora 20:00-23:00 – Parcul Rozelor – TIMIȘOARA YOUNG – Concert Smiley, precedat de trupa timișoreană Phaser. Aceasta din urmă va prezenta un format inedit, care cuprinde piese dedicate scurt-metrajului „În pantofii mei”, un film despre bullying și despre traumele copilăriei, în regia lui Alexandru Raț. În rolurile principale: Alina Spiridon, actor-colaborator al Teatrului Național „Mihai Eminescu” și David Săracu, cunoscut din spectacolul „Cartea Junglei”, al Teatrului German de Stat din Timișoara (organizator – Casa de Cultură a Municipiului Timișoara)

3 august

Ora 9:00-10:00 – Primarul Dominic Fritz va depune o coroană la Monumentul generalului Virgil Economu, cel care s-a aflat în fruntea trupelor românești care au eliberat orașul, la 3 august 1919;

Ora 11:00-12:00 – Piața Unirii – Ceremonial militar-religios;

Ora 17,00 – Ședința festivă a Consiliului Local – Filarmonica Banatul Timișoara

Ora 20:00-23:00 – Parcul Rozelor – NĂSCUT ÎN TIMIȘOARA Spectacolul folcloric al Ansamblului „Timișul”, urmat de reunirea, pe aceeași scenă, a orchestrei Ansamblului „Timișul”, coordonată de Deian Galetin, și a orchestrei simfonice „Lira”, condusă de Radu Popa. Printre soliști se numără : baritonul Giacomo Medici, Lucian Nagy, Petre Ionuțescu, Radu Pâcloiu, Attila Szabo ș.a. Invitat: Pasha Parfeni, reprezentantul Republicii Moldova, la ediția din acest an a Eurovision (organizator – Casa de Cultură a Municipiului Timișoara).

4 august

Ora 21:00-22:30 – Concert al Corului Comunitar Timișoara– Parcul Rozelor. Concertul se dorește să devină o tradiție a orașului, astfel încât toti cei care vor să cânte împreună cu Filarmonica Banatul (corul si orchestra) o pot face de Ziua Timișoarei.

Anul acesta, orchestra și corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul, împreună cu cei care au răspuns apelului Filarmonicii vor interpreta Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven. Corul Comunitar, format din aproximativ 150 de persoane, amatori și iubitori de muzică, repetă pentru acest spectacol încă din luna februarie 2023. Repetițiile s-au desfășurat săptămânal și au fost conduse de șefii de partidă de la corul Filarmonicii sau chiar de dirijorul corului Filarmonicii, Iosif Todea.

„Oda bucuriei”, adică Partea a IV-a din Simfonia a IX-a celebrează unitatea, incluziunea și bucuria și este imnul Uniunii Europene. (organizator – Filarmonica Banatul Timișoara)

Cultură

Spectacolul „Azi la noi cântă tot natul“, de Florii, la Filarmonica „Banatul“

Publicat

pe

Pe 28 aprilie, de la ora 18.00, Ansamblul „Timișul” sărbătorește Floriile, cu participarea instrumentiștilor, a dansatorilor și a invitaților săi speciali: Călin Bârcean (solist Pragu’ de Sus), preotul Vasile Bădescu, antrenorul de fotbal Alexandru Pelici, omul de radio Ioana Sapianu, arhitectul Nenad Luchin, actrița Alina Ilea, avocatul Doru Julean, tenorul Bogdan Zaharia, inginerul Octavian Zaica, DJ Sean Norvis și Mirela Castelli, director Casa Auto.

Soliști: Daniela Condurache și Andreea Voica.

Coregrafi: Maria Topciov și Ciprian David

Dirijor: Deian Galetin. Prezintă: Florin Mihoc

Partener: Filarmonica „Banatul”. Partener media: TVR Timișoara

Accesul se face pe bază de bilete, disponibile la Casa de Cultură (Str. Miron Costin nr.2). Prețul unui bilet este 30 lei.

Citeste mai mult

Cultură

„Victimele datoriei“ – o nouă premieră pe scena Teatrului Național din Timișoara

Publicat

pe

Cu noua sa premieră, Teatrul Național din Timișoara propune publicului o incursiune în subconștient. Nu pe filiera Freud, și nici pe filiera Jung, ci, poate surprinzător, pe cea a lui Eugène Ionesco.

Astfel, joi, 25 aprilie 2024, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Național are loc premiera spectacolului „Victimele datoriei“ de Eugène Ionesco, traducerea Vlad Russo și Vlad Zografi.

„Am proiectat pe scenă îndoielile, angoasele mele profunde, le-am pus în dialog și le-am întruchipat (…); scriam cu cea mai mare sinceritate; (..) am intitulat asta «Victimele datoriei»”, scria Eugène Ionesco în „Note și contra-note”.

Purtând amprenta regizorală a lui Radu Iacoban, spectacolul este o tragi-comedie construită ca un joc de oglinzi care, pendulând între vizibil și invizibil, între concret și inefabil, își urmărește eroul – un om obișnuit, aparent fără identitate, interpretat de unul dintre cei mai reprezentativi actori ai Teatrului Național din Timișoara, Matei Chioariu – pe un drum bizar, comic și tragic, pe care se vede silit să îl parcurgă, în căutarea rădăcinilor răului, în ciuda (sau poate din cauza) placidității care îl supune regulilor, fără discernământ. Parcurge acest traseu, victimă, în fond, a propriilor teorii despre teatru, împins, ghidat, provocat de niște personaje la fel de caleidoscopice, interpretate de reputații actori Claudia Ieremia, Marin Lupanciuc, Ion Rizea și Iuliana Crăescu. Scenografia și visuals-urile sunt semnate de Tudor Prodan.

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul www.tntm.ro și fizic, la Agenția de bilete Mărășești, str. Mărășești nr. 2, orar marți – duminică, orele 11.00 – 19.00.

Citeste mai mult

Cultură

Ziua Națională a Tineretului – 25 de evenimente, la Timișoara

Publicat

pe

,,Timișoara pentru TINEri” aduce evenimente care mai de care, pentru toate preferințele, pentru a marca Ziua Națională a Tineretului.

Între 21 aprilie – 1 mai, Primăria Municipiului Timișoara, alături de mai multe instituții și organizații partenere, pregătește filme, piese de teatru, concerte, competiție cu bărci dragon, picnicuri, proiecții de film și dezbateri, în diverse zone din oraș.

Cursa pe Bega cu bărci dragon, pentru care vă puteți înscrie până în 22 aprilie, va avea loc în 24 aprilie, va fi o întrecere pe echipe și promite să fie experiență de neuitat.

Înscrierile se pot face la acest link: https://forms.gle/nizpkRt6p3t4XyCT9

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a pregătit două reprezentații ale piesei Harap-Alb, un recital Dragoș Moldovan și Andreea Vlas, musicalul „Come into the Light!”, un picnic și o proiecție de film și spectacolul folcloric „Azi, la noi, cântă tot natul”.

Nici Teatrul Maghiar nu se lasă mai prejos, jucând atât ,,Pericles” cât și ,,Doctorul”. Liceul Waldorf își prezintă musical-ul ,,Aladdin”, iar în cartierul Dacia, în parc, de la ora 11:00 se va organiza un Picnic Atipic.

Proiectul ”Timișoara pentru TINEri” este realizat de Consiliului Consultativ al Tinerilor Municipiului Timișoara, structură din care fac parte peste 20 de organizații de și pentru tineret, împreună cu Asociația Timișoara 2023, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș,, Teatrul Maghiar ”Csiky Gergely”, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Centrul de Proiecte, Cinema Victoria, Cinema Timiș, Filarmonica Banatul, Harababura, Liceul Waldorf Timișoara, Club Sportiv Nautic Banat Timișoara și Visit Timișoara.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite