Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

Târg de semințe tradiționale românești la Timișoara

Publicat

pe

Seminţele şi răsadurile de legume din soiurile tradiţionale româneşti sunt tot mai solicitate, cererea în acest an crescând cu peste 20%, potrivit conducerii Staţiunii de cercetări legumicole Buzău.

Mai mult, în mai multe oraşe din ţară sunt organizate târguri „cu suflet”, unde seminţele de legume, fructe sau plante aromatice sunt distribuite gratuit pasionaţilor de legumicultură şi grădinărit. De la 1 martie se pot face comenzi gratuite şi online din Catalogul de Seminţe Ţărăneşti Eco Ruralis, în limita a cinci varietăţi de seminţe.

Anul acesta se va înregistra un record de produse tradiţionale româneşti în pieţe şi supermarket-uri, previzionează cercetătorul Costel Vânătoru, şeful Laboratorului Genetică, Ameliorare şi Conservarea Biodiversităţii al Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău.

„Pe de o parte, este meritul specialiştilor din cadrul ministerului de resort care au decis să acorde un punctaj superior la acordarea de subvenţii în cazul cultivării de soiuri româneşti, pe de altă parte, este meritul consumatorilor care refuză produsele din import fără gustul şi aroma inconfundabile ale celor româneşti”, a spus Costel Vânătoru, citat de Agerpres.

De altfel, cererea de seminţe din soiurile tradiţionale româneşti a fost mai mare în acest an cu peste 20% faţă de anul trecut, astfel că vor fi plantate ră­saduri cu circa 20-30% mai mult, „întrucât anul trecut nu am reuşit să onorăm toate solicitările”, a precizat şi directorul Staţiunii de cercetări legumicole Buzău, Constantin Vlad.

Printre soiurile solicitate pe scară largă în acest an se numără tomatele „Inimă de bou” şi „Andrada”, precum şi cele tip cherry „Flaviola”, recent omologate şi introduse în cultură.

Pasionaţii de legumicultură sau grădinărit au şi în acest an posibilitatea de a-şi achiziţiona gratuit seminţe româneşti prin intermediul unor târguri organizate în mai multe oraşe de membrii Asociaţiei „Seminţe cu suflet” sau de pe internet de la Asociaţia Eco Ruralis. Pentru anul 2019, comenzile de seminţe gratuite vor fi trimise începând cu data de 1 martie, când se va publica şi noul Catalog de Seminţe Ţărăneşti Eco Ruralis, precum şi formularul de co­mandă.

Se pot comanda maximum cinci varietăți de semințe, iar fiecare plic de semințe va conține între 10 și 40 de semințe, în funcție de specie. Comenzile se fac online, completând un formular publicat și pe website-ul asociației: www.ecoruralis.ro, după ce va fi consultat catalogul, prin telefon, dar şi direct la sediul asociaţiei din Cluj-Napoca. „Semințele sunt gratuite, iar costurile pentru trimiterile poștale în România și Republica Moldova sunt acoperite de Asociația Eco Ruralis. Primind semințe de la Asociația Eco Ruralis, veți deveni membru susținător al acesteia. Împreună cu semințele veți primi informații utile despre grădinărit și despre beneficiile de a fi membru Eco Ruralis. Dacă este posibil, asociația face apel la cei care comandă semințele să le distribuie mai departe către alți țărani sau grădinari, după ce pot fi obținute din producție”, după cum informează, pe propriul site, reprezentanţii Eco Ruralis.

O altă asociaţie care distribuie gratuit seminţe este Asociaţia „Seminţe cu suflet”, care organizează târguri în mai multe localităţi din ţară. O parte din seminţele care se vor găsi în aceste pieţe provin şi de la cercetătorul Costel Vânătoru. Târgurile sunt susţinute exclusiv voluntar, pe munca, cheltuiala şi eforturile gospodarilor voluntari care se oferă să dăruiască seminţe.

Următoarele târguri se vor desfăşura la Timişoara (16 februarie) – la Liceul Waldorf, Chişinău (23 februarie) – Kentford, Deva (23 februarie) – Liceul Pedagogic „Sabin Drăgoi”, Baia Mare (2 martie) – Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, Craiova (9 martie) – Facultatea de Agronomie, Cluj (9 martie) – USAMV Cluj-Napoca, Braşov (16 martie) – Şcoala Generală nr. 30 şi Teiuş (23 martie) – Căminul Cultural din localitate. Toate acţiunile vor începe de la ora 10:00.

Din țară

Arsenal Aventura & Aqua Park din Orăștie deschide un sezon, din 4 aprilie

Publicat

pe

La Orăștie, Arsenal Aventura & Aqua Park – cel mai mare parc tematic din România, se redeschide pe 4 aprilie, pentru un nou sezon.

Sunt peste 20 de atracții spectaculoase.

Printre atracțiile de aici amintim cel mai mare panou artificial de escaladă din România, de 35 de metri, o tiroliană impresionantă de 607 metri lungime, dintr-un singur segment, un turn de apă transformat în locație pentru powerfun jump (de pe care se fac sărituri în gol de la 30 de metri înălțime, adică de la înălțimea unui bloc cu 10 etaje), trasee suspendate cu grad de dificultate progresivă în „aventura park”, airsoft și multe altele.

Iar când ziua se liniștește, focurile de tabără, zona SPA și cazările confortabile completează experiența, și asta chiar în inima pădurii. Programul complet și detaliile despre acces sunt disponibile pe www.arsenalpark.ro.

De Paști, în perioada 18 – 21 aprilie, minivacanța combină tradiția cu distracția în aer liber.

Oferta specială include 3 nopți de cazare, mese festive cu preparate autentice și activități distractive pentru întreaga familie..

Arsenal Aventura & Aqua Park este cel mai mare parc tematic din România. Cele 88 de hectare de pădure au fost transformate dintr-un depozit militar de armament într-o zonă vibrantă de aventură și distracție, și, în egală măsură, de relaxare. Nu în ultimul rând, unitățile de cazare (inclusiv camere cu tematică militară, în care se poate dormi în TAB-uri), care pot găzdui până la 200 de persoane, și experiențele culinare autentice fac Arsenal Aventura & Aqua Park o destinație potrivită vacanțelor prelungite.

Adresă: Strada Codrului, Orăștie 335700, Contact: 0799 108 391

Citeste mai mult

Din țară

Pita bănățeană cu făină integrală și cartofi și pâinea cu secară – Pâinile Anului 2025

Publicat

pe

A doua zi a celei de-a 16-a ediții a expoziției internaționale GastroPan, cea mai mare expoziție pentru industria panificației, patiseriei, cofetăriei, gelateriei, ciocolateriei, morăritului și HoReCa din România, a adus noi inovații și soluții revoluționare.

În acest an, evenimentul continuă să fie locul unde schimbările din industrie devin vizibile pentru specialiștii din domeniu. Expozanții au prezentat produse de top, tehnologii și soluții pentru fiecare specialist din industrie, iar vizitatorii, vechi și noi, au avut ocazia să cunoască diferențele dintre procesele tehnologice prin discuțiile cu expozanții din țară și nu numai.

Pâinea Anului 2025 realizată artizanal: pita bănățeană cu făină integrală și cartofi

Mult așteptatul concurs al expoziției, Pâinea Anului 2025 realizată artizanal, a adus brutari artizani din toată țara cu produse simple, naturale, gustoase care au fost apreciate de membrii juriului. Printre produse s-au numărat caracteristici precum combinarea făinii de secară cu alune de pădure, folosirea de batata sau a cașului de oaie, însă, pâinea care a impresionat cel mai mult a fost Pita bănățeană cu făină integrală și cartofi care a reprezentat aniversarea de 30 ani a brutăriei. Aceasta a fost realizată din făină integrală măcinată lent, cartofi bănățeni, maia naturală fiind o pâine fără aditivi.

Premianții Pâinea Anului 2025 realizată artizanal:

Locul I: Brutăria Moara Maria, sat Chizatu, jud. Timișoara

Locul II: Brutăria Bocskor, sat Sânmartin, jud. Harghita

Locul III: Brutăria Simplu, Brașov, jud. Brașov

Premiul special: Raema SRL, Mediaș, jud. Sibiu

Pâinea Anului 2025 realizată industrial: pâinea cu făină de secară

La categoria Pâinea Anului 2025 realizată industrial, participanții au venit cu produse care se realizează într-o cantitate minimă de 500 kg/zi, ceea ce înseamnă că ingredientele naturale, continuitatea, calitatea sunt constante tot timpul. Au fost pâini simple, cu cartofi, realizate într-o lungime de un metru, însă cea care a fost considerată a fi pâinea cea mai bună obținută industrial a fost pâinea cu făină de secară caracterizată prin folosirea maielei sălbatice, făină opărită la 80oC și alte ingrediente naturale.

Premianții Pâinea Anului 2025 realizată industrial:

Locul I: Brutăria Bocskor, sat Sânmartin, jud. Harghita

Locul II: Brutăria CEN, sat Axente Sever, jud. Sibiu

Locul III: Brutăria Harmopan, Miercurea-Ciuc, jud. Harghita

 

Citeste mai mult

Din țară

Trecere la ora de vară! Sâmbătă se dau ceasurile înainte cu o oră

Publicat

pe

Trecerea la ora de vară și la cea de iarnă a fost implementată pentru ca oamenii să se poată bucura de cât mai multă lumină naturală.

Schimbarea orei se face în ultima duminică din luna martie, pentru ora de vară, și în ultima duminică din octombrie, pentru ora de iarnă.

În data de 30 martie, ora 03:00 dimineața va deveni ora 04:00, astfel, ultima duminică din luna martie va fi cea mai scurtă zi din an, având doar 23 de ore.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată și a fost reintrodusă în România începând cu 1979.

Parlamentul European a votat, în 2019, în favoarea unei propuneri de renunţare la obligativitatea trecerii la ora de vară la nivelul Uniunii Europene, însă, potrivit propunerii, fiecare stat membru va avea dreptul să decidă dacă va păstra actualul sistem sau va renunţa la schimbarea orei.

Medicii recomandă ca populația să se pregătească în prealabil pentru schimbarea orei. Cu aproximativ trei zile înainte de modificarea orei se recomandă să mergem la culcare mai devreme cu 10-15 minute. Somnul după-amiaza de aproximativ 30 de minute poate fi benefic.

Expunerea la lumină naturală timp de 15 minute pe zi poate ajuta la reglarea ritmurilor circadiene. În zilele imediat următoare este recomandată reducerea consumului de alcool și cafea și amânarea activităților zilnice cu o oră.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite