Cele mai bune brutării, cofetării și restaurante din toată țara și-au trimis specialiștii să își întreacă talentele în cadrul Concursurilor GastroPan, desfășurate în perioada 21-23 septembrie la Arad. Pe lângă marile trofee, Pâinea Anului 2021 și Tortul Anului 2021, au fost premiate cele mai gustoase produse de patiserie și cele mai impresionante piese artistice din pastă de zahăr. Vă prezentăm câștigătorii Concursurilor GastroPan 2021.
La secțiunea COFETĂRIE din cadrul competițiilor au concurat numeroși cofetari, artiști și decoratori de torturi din toată țara.
Tortul Anului 2021 este tortul Leurda
Pentru șansa de a câștiga trofeul Tortul Anului 2021, concurenții au prezentat un tort inovator, ce nu se găsește în comerț, cu o denumire originală și cu conținut de fructe autohtone, tematica categoriei fiind: Tort cu fructe indigene.
Tortul Anului 2021 este tortul numit Leurda, creat de Bejan Marinel, cofetarul firmei Damarin B&C Srl din Craiova. Denumirea desertului provine de la marginea satului Călinești, județul Dolj. Fructe precum cătina, malinul, alunele de pădure, nucile și aronia au fost procurate exclusiv din această zonă și folosite la blatul fără gluten și cu adaos redus de zahăr. Peste blat a fost pusă granola din alune de pădure, semințe de in, dovleac, floarea soarelui și nuci. Conține și o inserție de pere, precum și un mousse de piersici coapte și nuci. Cu excepția blatului, restul componentelor acestui tort sunt îndulcite cu fructoză. Decorul este realizat din frunze de brânză maturată de Horezu cu cimbru și burete de alune de pădure.
Premiații categoriei:
Tortul Anului 2021: Bejan Marinel, Damarin B&C din Craiova – Leurda
Locul I: Șerban Camelia Irina, București – Poveste de toamnă
Locul II: Ștefănescu Alina, Art Dessert din București – Tort Belgiorno
Locul III: Ionda Apostol Irina Elena, Art Dessert din București – Tort Novotini
Premiu special pentru inovație: Topolog Mărioara Diona, Î.I. Topolog Mărioara Doina din Sibiu – Curcubeul Fructelor
Minunile lumii din pastă de zahăr
La această categorie concurenții au prezentat o piesă artistică compusă din elemente structurale și decorative obținute exclusiv din pastă de zahăr, montate pe o machetă artificială (polistiren). Formele, decorurile și culorile folosite au fost realizate din pastă de zahăr, respectând tematica impusă. Tematica creațiilor din pastă de zahăr a fost Minunile Lumii.
Cea mai reușită creație artistică din pastă de zahăr a fost inspirată de Delta Dunării, minunea României din Patrimoniul UNESCO. Creația a fost realizată de Ionda Apostol Irina Elena, Art Dessert din București.
Premiații categoriei:
Locul I: Ionda Apostol Irina Elena, Art Dessert din București – Delta Dunării
Locul II: Raluca Țîrcomnicu, Busy Bee Party Cakes SRL-D din Pitești – Calul troian
Locul II: Mihuț Flavia Petronela din Arad, Bârzava – Zeus
Locul III: Ciulei Georgeta, Moncris Cofetăria Alex din Dâmbovița – Sacralitatea vieții, sursă de inspirație fiind templele pentru budiști din Bagan, Myanmar
Locul III: Ștefănescu Alina, Art Dessert din București – Ceramică de Horezu în Patrimoniul UNESCO