Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Începe Anul Nou chinezesc

Publicat

pe

Sărbătorit în întreaga Asie, cu excepţia Japoniei, Anul Nou chinezesc, care începe duminică, 7 februarie, aduce cu el şi respectarea cu sfinţenie a unor tradiţii şi obiceiuri. Câteva dintre ele sunt trecute în revistă de ouest-france.fr şi lechinois.com, în cadrul unor interviuri cu Yangsong Guillou, preşedintă a Asociaţiei franco-chineze din Quimper, şi Antoine Nguyen, vice-preşedinte.

În 2016 Anul Nou chinezesc începe în China luni, 8 februarie, (duminică, 7 februarie, în America şi Europa) şi se termină în 27 ianuarie 2017. Calendarul este lunar şi nu se sărbătoreşte mereu la aceeaşi dată. Evenimentul de început al anului se numeşte Sărbătoarea Primăverii, marcând sfârşitul iernii şi venirea noului anotimp care înseamnă revenirea la lucrările câmpului. Durează 15 zile şi ia sfârşit cu Sărbătoarea Luminilor, fiind cea mai importantă sărbătoare tradiţională chinezească.

Cu această ocazie, toată lumea poartă haine noi şi se face curăţenie mare în case. Uşile sunt împodobite cu panglici roşii cu diferite inscripţii, iar femeile nu prididesc cu pregătirea unor mâncăruri specifice diferitelor regiuni. În nordul Chinei, de exemplu, unde se cultivă grâu, foarte folosit este ravioli. Cuvântul chinez pentru „ravioli” înseamnă „răsărit de soare”.

În cadrul celor 15 zile în care se sărbătoreşte venirea Anului Nou, primele două sunt dedicate familiilor maternă şi paternă. Se evită cu grijă orice subiect supărător pentru a nu dezonora familia. Timp de o săptămână nu se merge la frizer sau la coafor şi nu se poate mătura spre exteriorul casei. Simbolic, acest lucru înseamnă că trebuie păstrate în casă toate bunurile. Copiii primesc cadouri, constând în plicuri roşii cu bani. Cu cât sunt mai generoşi, cu atât cei care oferă vor câştiga mai mulţi bani în cursul anului.

Anul Maimuţei este un semn bun, care se adaugă focului, numele complet pentru 2016 fiind Anul Maimuţei de Foc. Fiecare va parcurge diferit acest an, în funcţie de propriul său semn chinezesc. Cine este maimuţă poate avea un an excelent sau, dimpotrivă, poate însemna un moment foarte dificil.

Ornamentul specific al Anului Nou sunt lampioanele roşu aprins, pe care sunt inscripţionate cu auriu cuvinte ca „Fu” (bogăţie). În satul Tuntou din provincia Hebei (nord), aflat la 270 de kilometri sud-vest de Beijing, care se recomandă drept „capitala lampioanelor”, se produc între 80 şi 90% dintre cele utilizate în China. Lampioanele vor fi agăţate în căminele a 1,37 de miliarde de chinezi în seara de 7 februarie, la revelionul de Anul Nou, tradiţională reuniune de familie, echivalentă ca importanţă cu Crăciunul la creştini.

Din acest motiv, în această perioadă are loc cel mai mare ‘exod’ festiv de pe planetă, întrucât trecerea în noul an trebuie să îi găsească pe toţi chinezii împreună cu familia lor. Prin urmare, milioane de locuitori ai acestei ţări vor călători, uneori pe distanţe foarte mari, în perioada Festivalului primăverii.

La Tuntou, localitate specializată în producerea artizanală a lampioanelor de aproape 40 de ani, nu există uzine gigantice, ci o mulţime de ateliere unde sarcinile sunt atent împărţite, fiecare familie efectuând o operaţiune precisă: armătura metalică, „pielea” exterioară – din ţesături textile, chiar mătase – sau inscripţii decorative. Lampioanele roşii – culoare simbolică a norocului în China – sunt omniprezente în peisajul urban şi rural, fiind puse la toate ocaziile importante: căsătorie, deschiderea unei afaceri şi de Anul Nou.

” În afară de perioada de vârf a sărbătorilor, primim şi comenzi speciale, de exemplu modele gigantice sau pentru decorarea oraşului Interzis din Beijing”, spune Bai Liwei, liderul Partidului comunist din sat. „Anual se produc zeci de milioane de perechi şi se vând toate sau aproape toate. O parte din ele sunt exportate în Asia de Sud-Est, Statele Unite sau Japonia. Activitatea a devenit stâlpul economic al satului”, adaugă el.

Cu caractere aurite sunt inscripţionate diferite cuvinte cu semnificaţie pozitivă, ca „fericire”, „linişte”, „familie”. Inscripţiile ajung să aibă însă şi un caracter politic. „Pe majoritatea lampioanelor este trecută una din cele 12 +valori centrale ale socialismului+ promovate de preşedintele Xi Jinping”, arată Bai Liwei. Prin urmare, în majoritatea căminelor din China vor trona de Anul Nou chinezesc lampioane cu „democraţie”, „egalitate”, „guvernare conform legii” sau „patriotism”.

AGERPRES

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Locale

Ziua mondială a bicicletei. Invitație la pedalare până în Serbia

Publicat

pe

În urma inițiativei Consiliului Județean Timiș de deschidere a punctului de trecere a frontierei de la Otelec, spre Serbia, granița va putea fi tranzitată în zilele de 3 și 4 iunie 2023, între orele 8.00 – 20.00, traversarea fiind posibilă în baza unui act de identitate.

Ziua Mondială a Bicicletei, marcată în 3 iunie, este un motiv în plus de sărbătoare și de petrecere a timpului în aer liber.

În ultimii ani, CJ Timiș a avut mai multe inițiative de încurajare a utilizării bicicletei. Acestea s-au concretizat prin preluarea în administrare a pistei de-a lungul canalului Bega, prin elaborarea unei strategii de dezvoltare a infrastructurii pentru biciclete, prin accesarea mai multor programe de finanțare pentru îmbunătățirea infrastructurii velo existente, precum și prin dezvoltarea unor noi rute sau secțiuni ale unor trasee internaționale care traversează județul nostru.

Prilej de celebrare și motiv de petrecere a timpului de calitate în familie, Ziua Mondială a Bicicletei se constituie într-o nouă invitație la plimbare de-a lungul canalului Bega, pe două roți, la relaxare în mijlocul naturii.

Cei interesați să petreacă sfârșitul de săptămână la Zrenjanin pot găsi oportunități de cazare și locații de luat masa pe pagina de internet www.visitzrenjanin.com

Citeste mai mult

Cultură

1 iunie la Timișoara: spectacole, jocuri , film și teatru în aer liber. PROGRAMUL COMPLET

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara, prin Casa de Cultură, oferă o mulțime de activități educative și amuzante, pentru micii sărbătoriți, dar și pentru părinți și bunici. Toate activitățile se desfășoară în aer liber, iar Parcul Copiilor se va transforma într-un loc de poveste.

La Timișoara, sărbătoarea copilăriei din acest an începe încă din după-amiaza zilei de 31 mai. Grupul de suflători al Liceului de Artă „Ion Vidu” va da startul activităților, printr-un recital extraordinar. Va urma un „Carnaval al bucuriei și speranței”, spectacole de teatru pentru diferite categorii de vârstă și petreceri cu muzică și dans. Ansamblul „Timișul” Tineret va urca pe scenă și ne va încânta cu suite de dansuri populare, iar spre sfârșitul zilei, avem cinema în aer liber, cu filmul „Pinocchio”.

Ziua de 1 iunie oferă o mulțime de activități recreative și educative pentru toți copiii din oraș.

Parcul Copiilor din Timișoara se transformă într-un tărâm de basm. Sărbătoarea începe prin parada costumelor populare purtate chiar de cei mici. Grupuri de copii vor aduce pe scenă dansuri populare românești, ungurești, sârbești, germane, rome, bulgărești și ucrainene, dar și dansuri moderne. Trupa ORT-IKI din Ungaria vine pe picioroange, pentru a paradă la înălțime.  Programul zilei include concursuri cu premii, petreceri tematice pentru copii, spectacole de teatru, cinematograf  în aer liber și chiar o petrecere cu spumă.

Evenimentele sunt organizate pe tematici. Avem jocurile tradiționale ale copilăriei unde cei mici se distrează participând la Campionatul de elastic, unde va fi prezentă și campioana olimpică Simona Amânar. „Rațele și vânătorii” șotronul, cursele cu obstacole, peretele de escaladă, toate le vor oferi sărbătoriților zilei bucuria de a se juca împreună în aer liber. Nu vor lipsi jocurile de creativitate, cu ateliere de pictură și lut, ateliere cu activități ecologice, împletituri din nuiele, ateliere de meșterit din lemn, aranjamente florale, confecționat păpuși din linguri de lemn, troc cu jucării.

Mai multe instituții au colaborat în pregătirea activităților pentru copii. Cei mici vor putea urmări prezentări ale echipamentelor și tehnicilor de intervenție utilizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Timiș, Inspectoratul de Poliție al Județului Timiș, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Brigada 18 Cercetare – Supraveghere „Decebal”, Agenția Națională Antidrog, Serviciul de Ambulanță Timiș, Societatea de Transport Public Timișoara, Poliția Locală Timișoara, Direcția de Asistență Socială.

Copiii vor putea participa la exerciții cu câini și demonstrații cu Formațiunea de intervenție rapidă pe bază de voluntariat „Salvo”, din cadrul Biroului Situații de Urgență.  Societatea de Transport Public Timișoara organizează plimbări cu trotinetele și bicicletele.

Programul cuprinde și tradiționala Cursă a Rățuștelor pe Bega, ajunsă deja la ediția a XIV–a, la ora 17,00, între Podul Mihai Viteazu și Podul Maria.

La Timișoara, această sărbătoare a copilăriei aduce împreună comunitatea în spiritul bucuriei și înțelegerii. Copiii își pot exprima creativitatea, jucându-se în aer liber și distrându-se alături de prieteni și familie.

Programul complet al activităților:

Miercuri , 31 mai:

Amfiteatru

15:30  – Recital grupul de suflători al Liceului de Artă„Ion Vidu”

16:00–„Carnavalul bucuriei și speranței”, Centrul de Resurse și asistență educațională „Speranța”

18:00 – „Doctorii fantastici”, Teatru pentru Tine (7+)

19:00 – „Huo” , Teatrul Auăleu (12+) – o altfel de oră de limba română

20:00 – „Banchetu’  mic”(DJ)

Scena 2

16:00 – Școala de Muzică „Perfect Music”

17:00 – Spectacolul Ansamblul „Timișul” Tineret și câștigătorii concursului „Grai, cântec și joc străbun”, ediția 2022

20:00 – Cinema în aer liber – „Pinocchio”, cu Tom Hanks

Barca Piraților

17:00 – „Cei trei purceluși”, Teatru pentru Tine

18:00 – „Oskar chef prepară o supă de poveste”, Școala Phantasia & Piti Show

Joi, 1 iunie:

10:00 – Cireșar Popular, Parada costumelor populare purtate de copii

18:00 – Parada Picioroangelor, trupa ORT-IKI (Debrecen, Ungaria)

Amfiteatru

11:00 – Spectacolul de dans Ansamblul„Timișul” Tineret și ansambluri folclorice partenere: Ansamblul sârbesc „Kruna”din Sânmartinu Sârbesc, Ansamblul bulgăresc „Balgarce” din Vinga, Ansamblul German din Iecea Mare, Ansamblul minorității rrome „Lulughi Shukar” Ansamblul maghiar „Eszterlanc”, Ansamblul ucrainean „Zolotii Druzii” din Știuca.

13:30 – Școli de dans și muzică („Dynamic Dance”, „Extrem”, „Tip Top Club”, „Emotion”).

17:00  Recital de muzică ușoară Liceul de Artă „Ion Vidu”

18:00 – Cireșar Clasic „Petrică și lupul” de Serghei Prokofiev și Medalion Disney

19:00 – Parada Picioroangelor, trupa ORT-IKI (Debrecen, Ungaria)

20:00 – „Banchetu’ mic”(DJ)

Scena 2

11:00 – Școli de dans și muzică (mini Mini Reflex; Dancing Stars Team, Școala Rock Art, Incubatorul de Artă).

13:00 – Spuma Light Party

15:00 – Kineto Fun

16:00 – Școli de dans și muzică („Denise” și  „Active Dance Studio”)

17:00 – „Căsuța Prietenilor”, Teatrul Magic Oz

18:00 – Battle Street Dance (concurs cu premii)

20:00 – Cinema în aer liber – Ice Age Adventures of Buck Wild

ATELIERE ȘI ACTIVITĂȚI TEMATICE:

JOCURILE COPILĂRIEI: (11:00 -15:00 și 17:00 – 20:00)

Campionat cu premii „Rațele și vânătorii”

Campionat de elastic, cu participarea extraordinară a multiplei campioane olimpice Simona Amânar

Perete escaladă

Alte jocuri: „Obstacolele voinicilor”, „Pânza de paianjen”, „Plasa de pește”, jocuri cu mingea, tir cu arbaleta, șotron

LUT ȘI JOC

11:00 – 13:00 – Atelier de pictură pe ceramică

JOC ȘI POVEȘTI

10:00 – Atelier de ilustrație de carte cu Attila Bajko

11:00 – Ateliere de lectură

JOC ȘI NATURĂ (11:00 – 18:00)

Ateliere de semințe de decorațiuni din material reciclabile, împletituri din nuiele, ateliere de meșterit din lemn, împletituri de coronițe și aranjamente florale,  confecționat păpuși din linguri de lemn

Prezentare proiect MESHter

Jocuri și ateliere

JOC ȘI CREATIVITATE (11:00 – 18:00)

Jucării de lemn, pictură  pe forme de lut, pictură pe tricouri, ateliere zmeie colorate, pictură cu ață

SPORT ȘI JOC (11:00 – 18:00)

Prezentări cluburi sportive SCM Handbal și SCM Rugby SCM Baschet

JOC ȘI COMUNITATE (10:00 – 14:00  )

Prezentarea echipamentelor și tehnicilor de intervenție de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Timiș, Inspectoratul de Poliție al Județului Timiș, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Brigada 18 Cercetare – Supraveghere „Decebal”, Agenția Națională Antidrog, Serviciul de Ambulanță Timiș, Societatea de Transport Public Timișoara, Poliția Locală Timișoara, Direcția de Asistență Socială

Exerciții demonstrative cu câini și expuneri de tehnică de intervenție, cu Formațiunea de intervenție rapidă pe bază de voluntariat „Salvo”, din cadrul Biroului Situații de Urgență

Plimbări cu trotinetele și bicicletele, Societatea de Transport Public Timișoara

JOC ȘI TROC (10:00 – 11:00)

Iarmaroc – joi și troc cu jucării. Negociator: actorul Ionuț Pîrvulescu

JOC PE APĂ

Curse cultural tematice pentru copii: cursă ghidată (11:00 – 13:00), cursă muzicală  (15:00)

Plimbăride agreement (plecări din oră în oră, stația Vasile Pârvan)

Cursa Rățuștelor pe Bega, ediția a XIV – a, ora 17:00, Podul Mihai Viteazul – Podul Maria. Organizator Rotaract Club Timișoara. Încasările din cadrul evenimentului vor fi direcționate către renovarea Școlii Gimnaziale Brestovăț, Jud. Timiș, realizată în parteneriat cu Asociația „Bookland”, Romania.

Citeste mai mult

Locale

Zboruri directe din vestul țării către Israel. HiSky deschide ruta Timișoara – Tel Aviv

Publicat

pe

La sfârșitul lunii august, lista rutelor regulate directe disponibile de pe aeroportul Traian Vuia din Timișoara va fi extinsă cu încă o destinație internațională.

Locuitorii din vestul României vor putea călători cu HiSky către Tel Aviv, Israel devenind astfel cea de-a șasea țară accesibilă cu un zbor direct de pe acest aeroport.

Ruta Timișoara – Tel Aviv – Timișoara va fi operată de compania aeriană începând cu sezonul de toamnă, cursa inaugurală către principalul aeroport internațional din Israel, Ben Gurion, fiind programată pentru data de 31 august 2023.

Conform ofertei de lansare, publicate pe site-ul companiei, prețul unei călătorii Timișoara – Tel Aviv, cu toate taxele incluse, pornește de la 49.99 euro.

Orarul zborurilor prevede două frecvențe săptămânal, în fiecare zi de luni și joi: Tel Aviv (TLV) 14:25 – 17:35 Timișoara (TSR), Timișoara (TSR) 18:35 – 21:25 Tel Aviv (TLV).

Tel Aviv este cea de-a doua destinație pe care compania aeriană HiSky alege să o deschidă de pe aeroportul timișorean, după ruta domestică București – Timișoara, operată deja cu șase frecvențe săptămânale, începând cu luna mai a anului trecut.

„Suntem o companie în dezvoltare și de aceea suntem atenți să ne facem bine temele înainte de a deschide o nouă rută. Primul pas pe care l-am făcut la Timișoara a fost să o conectăm mai bine, adică mai ieftin și mai confortabil, de capitală și de hub-ul de la Otopeni. Am reușit, în ultimul an, să consolidăm această rută, cu șase frecvențe pe săptămână. Ne aflăm acum într-un moment în care, odată cu extinderea flotei, putem continua să dezvoltăm acest aeroport. Am ales ca primă rută internațională Tel Aviv, o destinație pe care o operăm deja cu succes din București, Cluj și Chișinău. Din experiența de până acum, pe alte aeroporturi, dar și din studiile premergătoare pe care le-am făcut suntem siguri că și timișorenii așteptau această legătură directă cu Israelul atât pentru turism cultural, religios, de sejur sau city break, cât și pentru traficul de business. În plus, sperăm ca zborurile noastre să nu fie doar o cale de plecare către Tel Aviv ci și una care să aducă turiști și oameni de afaceri israelieni în România, mai ales în contextul manifestărilor culturale care au loc anul acesta în oraș”, Iulian Scorpan, CEO HiSky.

După introducerea în flotă a două aeronave Airbus A321 LR, de ultimă generație, în primăvara acestui an, compania a ajuns la un număr de șapte aeronave operate pe curse regulate și în regim charter. În luna aprilie, HiSky a atins pragul de un milion de pasageri transportați.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite