Ne găsiți și pe:

Actualitate

Începe Anul Nou chinezesc

Publicat

pe

Sărbătorit în întreaga Asie, cu excepţia Japoniei, Anul Nou chinezesc, care începe duminică, 7 februarie, aduce cu el şi respectarea cu sfinţenie a unor tradiţii şi obiceiuri. Câteva dintre ele sunt trecute în revistă de ouest-france.fr şi lechinois.com, în cadrul unor interviuri cu Yangsong Guillou, preşedintă a Asociaţiei franco-chineze din Quimper, şi Antoine Nguyen, vice-preşedinte.

În 2016 Anul Nou chinezesc începe în China luni, 8 februarie, (duminică, 7 februarie, în America şi Europa) şi se termină în 27 ianuarie 2017. Calendarul este lunar şi nu se sărbătoreşte mereu la aceeaşi dată. Evenimentul de început al anului se numeşte Sărbătoarea Primăverii, marcând sfârşitul iernii şi venirea noului anotimp care înseamnă revenirea la lucrările câmpului. Durează 15 zile şi ia sfârşit cu Sărbătoarea Luminilor, fiind cea mai importantă sărbătoare tradiţională chinezească.

Cu această ocazie, toată lumea poartă haine noi şi se face curăţenie mare în case. Uşile sunt împodobite cu panglici roşii cu diferite inscripţii, iar femeile nu prididesc cu pregătirea unor mâncăruri specifice diferitelor regiuni. În nordul Chinei, de exemplu, unde se cultivă grâu, foarte folosit este ravioli. Cuvântul chinez pentru „ravioli” înseamnă „răsărit de soare”.

În cadrul celor 15 zile în care se sărbătoreşte venirea Anului Nou, primele două sunt dedicate familiilor maternă şi paternă. Se evită cu grijă orice subiect supărător pentru a nu dezonora familia. Timp de o săptămână nu se merge la frizer sau la coafor şi nu se poate mătura spre exteriorul casei. Simbolic, acest lucru înseamnă că trebuie păstrate în casă toate bunurile. Copiii primesc cadouri, constând în plicuri roşii cu bani. Cu cât sunt mai generoşi, cu atât cei care oferă vor câştiga mai mulţi bani în cursul anului.

Anul Maimuţei este un semn bun, care se adaugă focului, numele complet pentru 2016 fiind Anul Maimuţei de Foc. Fiecare va parcurge diferit acest an, în funcţie de propriul său semn chinezesc. Cine este maimuţă poate avea un an excelent sau, dimpotrivă, poate însemna un moment foarte dificil.

Ornamentul specific al Anului Nou sunt lampioanele roşu aprins, pe care sunt inscripţionate cu auriu cuvinte ca „Fu” (bogăţie). În satul Tuntou din provincia Hebei (nord), aflat la 270 de kilometri sud-vest de Beijing, care se recomandă drept „capitala lampioanelor”, se produc între 80 şi 90% dintre cele utilizate în China. Lampioanele vor fi agăţate în căminele a 1,37 de miliarde de chinezi în seara de 7 februarie, la revelionul de Anul Nou, tradiţională reuniune de familie, echivalentă ca importanţă cu Crăciunul la creştini.

Din acest motiv, în această perioadă are loc cel mai mare ‘exod’ festiv de pe planetă, întrucât trecerea în noul an trebuie să îi găsească pe toţi chinezii împreună cu familia lor. Prin urmare, milioane de locuitori ai acestei ţări vor călători, uneori pe distanţe foarte mari, în perioada Festivalului primăverii.

La Tuntou, localitate specializată în producerea artizanală a lampioanelor de aproape 40 de ani, nu există uzine gigantice, ci o mulţime de ateliere unde sarcinile sunt atent împărţite, fiecare familie efectuând o operaţiune precisă: armătura metalică, „pielea” exterioară – din ţesături textile, chiar mătase – sau inscripţii decorative. Lampioanele roşii – culoare simbolică a norocului în China – sunt omniprezente în peisajul urban şi rural, fiind puse la toate ocaziile importante: căsătorie, deschiderea unei afaceri şi de Anul Nou.

” În afară de perioada de vârf a sărbătorilor, primim şi comenzi speciale, de exemplu modele gigantice sau pentru decorarea oraşului Interzis din Beijing”, spune Bai Liwei, liderul Partidului comunist din sat. „Anual se produc zeci de milioane de perechi şi se vând toate sau aproape toate. O parte din ele sunt exportate în Asia de Sud-Est, Statele Unite sau Japonia. Activitatea a devenit stâlpul economic al satului”, adaugă el.

Cu caractere aurite sunt inscripţionate diferite cuvinte cu semnificaţie pozitivă, ca „fericire”, „linişte”, „familie”. Inscripţiile ajung să aibă însă şi un caracter politic. „Pe majoritatea lampioanelor este trecută una din cele 12 +valori centrale ale socialismului+ promovate de preşedintele Xi Jinping”, arată Bai Liwei. Prin urmare, în majoritatea căminelor din China vor trona de Anul Nou chinezesc lampioane cu „democraţie”, „egalitate”, „guvernare conform legii” sau „patriotism”.

AGERPRES

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Administrație

Primăria Timișiara va cumpăra o instalație de cogenerare care va produce energie electrică și apă caldă

Publicat

pe

Primăria Timișoara achiziționează prin PNRR o instalație de înaltă eficiență care va genera curent și energie termică.

Valoarea investiției este de 230 de milioane de lei.

Consilierii locali au aprobat, vineri, în cadrul unei ședințe în plen, un proiect ce prevede achiziționarea de către municipalitate a unei instalații de cogenerare de înaltă eficiență. Instalația, cu o putere de 45 MW electric și 44 MW termic va genera atât curent, cât și energie termică ce va fi folosită în sistemul centralizat de termoficare și va ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu aproape 71.400 de tone anual.

„Facem acum investițiile pe care orașul trebuia să le facă acum 10 ani. Aplicăm acum pentru cea mai mare finanțare obținută vreodată pentru modernizarea sistemului centralizat de termoficare. Instalația, pe care ne dorim să o punem în funcțiune la finele anului viitor – începutul anului 2024 va produce apă caldă, pe care o putem folosi în sistem centralizat, dar și curent, pe care îl putem vinde pe piață. Practic, această instalație ne va proteja de fluctuațiile de preț de pe piața de energie, deoarece curentul vândut acoperă practic diferențele de preț. Mai mult, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, înseamnă automat și achiziționarea a mai puține certificate de emisii. Cum prețul acestora a explodat, ajungând de la 10-15 euro în anii trecuți, la 80 de euro în prezent, economiile realizate anual de această instalație se ridică la 5,7 milioane de euro”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Proiectul de construcție a acestei instalații va fi depus în perioada următoare pentru a fi inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență. Valoarea estimată este de circa 229,6 milioane de lei (TVA inclus), din care aproximativ 228,6 milioane reprezintă fonduri nerambursabile, iar un milion de lei reprezintă contribuția Primăriei Municipiului Timișoara.

Totodată, Primăria Municipiului Timișoara derulează și alte proiecte pentru modernizarea instalațiilor de termoficare centralizată din municipiu. De exemplu, în acest moment se află în etapa de Studiu de Fezabilitate proiectul de modernizare a instalației primare de termoficare rămasă neretehnologizată.

Citeste mai mult

Administrație

Insule inteligente supraterane pentru colectarea selectivă a deșeurilor, la Timișoara

Publicat

pe

Timișorenii vor putea arunca gunoiul cu cartela. Primăria Timișoara va construi 100 de insule inteligente supraterane de colectare selectivă a deșeurilor, finanțate prin PNRR

Primăria Municipiului Timișoara a pregătit cererea de finanțare pentru accesarea fondurilor din PNRR pentru implementarea unui sistem modern de colectare a deșeurilor, pentru blocuri și cvartale de blocuri. Proiectul a fost aprobat, vineri, de consilierii locali.

Astfel, municipalitatea are în vedere amplasarea a 100 de insule inteligente de colectare selectivă a deșeurilor, care vor asigura capacitatea de colectare a deșeurilor pe 5 fracții de la nivel de condominii și cvartale de blocuri. Insulele de colectare vor fi supraterane, cu containere încasetate și fiecare container va avea o capacitate de 1,1 metri cubi. Fracțiiile de colectare sunt: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și metal și hârtie și carton. Costul per insulă este estimat la 10.000 de euro.

„Facem un pas înainte pentru responsabilizarea noastră, a tuturor, privind modul în care ne aruncăm gunoiul. Dacă-l aruncăm cu completă nepăsare, prețul îl plătim împreună – deponeuri ilegale, tone de deșeuri care ajung la groapa de gunoi și poluare. Până la final de 2024, vrem să implementăm o soluție nouă pentru colectarea separată a gunoiului din oraș prin aceste insule ecologice inteligente, ca să complementăm eforturile deja existente prin colectarea din ușă în ușă.

Mai avem câteva proiecte în lucru, fie la nivel municipal, fie împreună cu alte instituții, printre care și construcția unui centru de colectare nou, unde să poată fi aduse deșeuri voluminoase, mobilier de exemplu, deșeuri biodegradabile ori deșeuri din construcții și apoi să fie valorificate”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Fiecare insulă de colectare va fi digitalizată, va avea acces restricționat prin cartelă (minimum 200 de cartele vor fi date locatarilor arondați unei insule) și va aduna date despre nivelul de colectare al deșeurilor.

Cererea de finanțare a fost aprobată, vineri, de Consiliul Local al Municipiului Timișoara. Valoarea cererii este de 4.919.500 lei (fără TVA), finanțarea fiind asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta C3 – Managementul Deșeurilor.

Termenul limită de efectuare a recepției la terminarea lucrărilor este 31 decembrie 2024.

Foto: Insulă colectare deșeuri în Brașov

Citeste mai mult

Locale

Festivalul „Ceaunul Chișozean“. Sute de porții de gulaș, muzică tradițională şi voie bună, la Chişoda

Publicat

pe

Ceaunele au dau în clocot, la doi pași de Timișoara, duminică, în Banat. Duminică, 2 octombrie, începând cu ora 12.00, în Grădina de vară a Casei Naționale Chișoda s-a desfășurat cea de a III-a ediție a Festivalului „Ceaunul Chișozean”.

Maeștri în ale gătitului din țară și din străinătate s-au întrecut în localitatea de lângă Timișoara, sperând ca mâncarea făcută de ei la ceaun să fie cea mai apreciată.

Dintre premiați s-a remarcat Gheorghe Barbu, „Ceaicu“, pentru prieteni, care a terminat primul de împarțit două cazane de gulaş doritorilor prezenți. Gheorghe Barbu este renumit în zona de vest pentru preparatele tradiționale din carne.

Viceprimarul comunei Giroc, Dan Vîrtosu a fost cel care a înmânat premiile.

Evenimentul a fost cu intrare liberă iar porțiile cu gulaş aburind au fost distribuite gratuit.

Atmosfera a fost întreținută de artiști populari și ansambluri: Ansamblul „Ghiocelul” din Giroc (coordonat de Mihai Şipoş), soliști din Banat și clasa de canto „Cantodena”, coordonați de profesor Desanca Lalici.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite