Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

Datini și obiceiuri de Paște din toată lumea

Publicat

pe

Paștele, cea mai mare sărbătoare a creștinătății, reprezintă minunea Învierii Domnului Iisus și eliberarea sufletului din robia păcatului și a morții.

După o perioadă de post de 40 de zile, în care s-au apropiat de cele sfinte, creștinii ortodocși și greco-catolicii celebrează sărbătoarea luminii și a bucuriei, a curățirii sufletești și trupești. După cum spunea părintele Arsenie Boca, Învierea Domnului este unica minune ce se arată tuturor oamenilor, fie ei credincioși sau nu. Dacă tradițiile religioase sunt asemănătoare, cele cu specific laic diferă de la țară la țară.

Minunea Sfintei Lumini

De Paște, credincioșii se bucură de miracolul Sfintei Lumini.În fiecare an, în Sâmbăta Mare, la prânz, patriarhul grec împreună cu clerul, patriarhul armean și  iepiscopul copților (Biserica Coptă face parte din grupul Bisericilor Ortodoxe Orientale), înconjoară de trei ori Biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim.

În Sfântul Mormânt intră doar patriarhul Ortodox al Ierusalimului, care citește rugăciuni pentru Pogorâriea Sfintei Lumini și astfel se aprinde în mod miraculos candela. Apoi, acesta aprinde alte 33 de lumânări (număr ce semnifică vârsta Mântuitorului la răstignire). După aceea, Lumina este împărțită tuturor celor prezenți și este trimisă către bisericile ortodoxe din întreaga lume.

Preoții o dau mai departe mulțimii de credincioși care participă anual la Sfânta Slujbă a Învierii Domnului Iisus Hristos. O altă parte importantă cântării „Hristos a Înviat din morți”, după care credincioșii se salută spunând „Hristos a Înviat!” și răspunzând la salut cu „Adevărat, a Înviat!”.

Cele mai cunoscute obiceiuri și superstiții românești

Paștele este o sărbătoare a familiei, a iertării, a înțelegerii și reprezintă un prilej pentru credincioși de a se împăca cu ei înșiși, dar și cu cei din jur.

De la slujba care începe la miezul nopții și se termină în zori, creștinii merg direct acasă, cu lumânarea aprinsă, având grijă să nu se stingă, pentru a fi feriți de ghinion întregul an. Odată ajunși în căminele lor, oamenii duc Lumina Sfântă în fiecare cameră, pentru a alunga spiritele rele.

Se spune că lumânarea aprinsă la slujba din noaptea Învierii nu trebuie aruncată tot anul. Potrivit tradiției, în momentele grele din viață sau atunci când natura se dezlănțuie este bine să o aprinzi și, astfel, vei fi ferit de orice pericol.

Copii se spală dimineața cu apa în care a stat peste noapte un ou înroșit. În aceeași apă se mai pune un ou crud și un bănuț. Acestea trei reprezintă sănătatea, frumusețea și prosperitatea.

Se crede că sufletele celor care se sting din viață de Paște merg direct în Rai. De altfel, în credința populară se spune că cine se naște de Paște va fi foarte norocos.

Obiceiuri pascale din întreaga lume

În Italia, în Sâmbăta Mare, în piețele publice au loc comemorări ale patimilor și Învierii Domnului din morți, jucându-se diverse scenete care ilustrează jertfa pe Cruce a lui Iisus.

Ciprioții aprind focuri în aer liber, în curțile școlilor și ale bisericilor.

Pomi, asemănători brazilor de Crăciun, se împodobesc cu ouă în Germania.

În Republica Cehă și în Slovacia există o tradiție foarte bizară. Se crede că dacă bărbatul își bate soția cu un bici decorat cu panglici, familia va fi protejată de boli întreg anul. Bătaia trebuie să fie simbolică și blândă. Această zi este, de asemenea, o ocazie ca bărbații să le ducă daruri prietenilor, ca semn al afecțiunii lor.

Englezii fac concursuri de adunat ouă.

În anumite zone din Norvegia copiii se costumează și merg din ușă în ușă pentru a aduna bomboane sau flori.

Grecii, mai exact locuitorii insulei foarte vechi Corfu, aruncă de la fereastră vase cu apă, urmând o tradiție venețiană. De asemenea, ei coc prăjituri în formă de porumbei, numite kolompines.

Știați că…

… Apostolul Petru este cel care a văzut pentru prima dată minunea pogorârii Sfintei Lumini, în anul 34 d.H.? Însă abia din anul 1106 datează prima descriere în detaliu a miracolului, realizată de călugărul rus Daniil.

 

… Încondeierea ouălor s-a făcut pentru prima dată în Ucraina? Procesul se numește Pysanka și datează din perioda antemergătoare creștinătății. La noi, ouăle acestea au mai mult rol decorativ și sunt oferite de sărbătoarea Învierii Domnului.

 

Sursa: www.clickpentrufemei.ro

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Internațional

România îndeplinește condițiile pentru programul Visa Waiver. Când vom putea călători peste Ocean

Publicat

pe

Ambasadorul României în SUA Andrei Muraru a anunţat marţi că România îndeplineşte formal toate condiţiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver.

Astfel, primii români vor putea călători fără vize în Statele Unite, probabil, în prima parte a anului viitor.

„Sigur, aşteptăm o confirmare de la partenerii americani în perioada următoare, dar evaluarea noastră, bazându-ne pe numărul de aplicaţii pentru vize din acest an, precum şi pe trendul puternic descrescător din ultimii ani, este că Romania a coborât sub procentul de 3% al ratei de respingere”, a spus Muraru, într-o înregistrare video.

Acesta a mai adăugat: „Astăzi este o zi mare, o zi pe care am aşteptat-o multă, multă vreme: de astăzi, România îndeplineşte formal toate condiţiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver. Ieri, s-a încheiat anul fiscal în Statele Unite, iar ultima condiţie pe care România o mai avea de îndeplinit a fost satisfăcută”, anunţă Muraru într-o înregistrare video postată mpe site-ul ambasadei.

Ambasadorul României în SUA a mai precizat că este necesară o confirmare din partea autorităţilor de la Washington în perioada următoare.

https://www.facebook.com/watch/?v=1230806568162765&t=15

Citeste mai mult

Internațional

Alain Delon a murit la vârsta de 88 de ani, în locuința sa din Douchy

Publicat

pe

Actorul Alain Delon, celebru actor al cinematografiei franceze, a murit, duminică, la 88 de ani.

Decesul a fost anunţat de cei trei copii ai săi.

„Alain Fabien, Anouchka, Anthony şi (câinele său) Loubo sunt profund întristaţi să anunţe decesul tatălui lor. Acesta s-a stins din viaţă în linişte în casa sa din Douchy, înconjurat de cei trei copii ai săi şi de familia sa. (…) Familia sa vă roagă să îi respectaţi viaţa privată în această perioadă de doliu extrem de dureroasă”, se arată în comunicat.

Născut la 8 noiembrie 1935, Delon a revoluţionat cinematografia cu frumuseţea sa de înger diabolic în filmele lui Clément, Melville şi Visconti.

Un simbol al industriei cinematografice, Alain Delon a jucat în peste 80 de filme, sub îndrumarea unora ca Michelangelo Antonioni, Luchino Visconti, Jean-Pierre Melville şi Jean-Luc Godard, şi alături de actori precum Romy Schneider, Jean Gabin, Yves Montand şi Lino Ventura.

Rar văzut în filme de la sfârşitul anilor ’90, Alain Delon a ţinut prima pagină a ziarelor în vara anului 2023, când cei trei copii ai săi au depus o plângere împotriva doamnei sale de onoare, Hiromi Rollin, descrisă uneori drept însoţitoarea sa, pentru suspiciune de abuz. Cei trei copii ai săi au dus apoi un război fratricid prin intermediul presei şi al instanţelor, certându-se cu privire la starea de sănătate a starului, care suferea de limfom şi a avut un accident vascular cerebral în 2019.

În mai 2019, a revenit să guste din luminile covorului roşu de la Cannes pentru a primi un Palme d’Or onorific, printre lacrimi şi un discurs cu accente testamentare: „Este un fel de omagiu postum, dar în timpul vieţii mele”, a reacţionat actorul din „Plein soleil” (1960), filmul care i-a adus consacrarea internaţională, „Rocco et ses frères” (1960) şi „Le Guépard” (1963), sau „La piscine” (1969).

Citeste mai mult

Internațional

Three days of good news for foreign languages speakers in Timișoara!

Publicat

pe

In a world where radio stations, TV channels and social media bring mostly bad news to our attention, a three-day event intended for the general public will highlight only good news!

“Declare the Good News!” This is the theme of Jehovah’s Witnesses 2024 regional convention.

15 big cities in Romania have been chosen to host 29 such conventions throughout 11 weeks, every weekend between June 14th and August 25th. Some of the cities will accommodate several conventions in different weeks.

In Timișoara, the convention is going to be held in English at Iulius Congress Hall, between 9-11 August. About 500 people, coming from several countries, such as Romania, Hungary, Serbia, Austria, United States or Sri Lanka, are expected to attend the event.

Program Highlights

The convention will include talks, interviews, dramatizations and videos meant to comfort and encourage the attendees using God’s Word, so that they can look to the future with optimism.

Among the talks that the delegates are looking forward to can be mentioned:

Why Do We Need Good News? (Friday, 9:40 am),

Messianic Prophecy Fulfilled! (Saturday, 10:35 am),

Why We Don’t Fear Bad News (Sunday, 11:15 am).

A long-awaited attraction of this year’s program is the first episode of the feature drama The Good News According to Jesus: The True Light of the World. This production, split into two parts, 35 minutes each, will be played on the screens available in every location on Fridays, from 10:10 am, and on Saturdays, from 9:50 am.

An exciting moment taking place on Saturday will be the water baptism of new Witnesses.

An invitation for everyone who wants to attend

Before each convention, the congregations of Jehovah’s Witnesses are involved in a campaign organized to invite locals to this special event. Last year, about 13 million people attended regional conventions held in over 6 000 locations around the world.

Further information about the event, including the nearest convention location, can be found at jw.org > About Us > Conventions.

Courtesy of the Public Information Department of Jehovah’s Witnesses

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite