Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

TOP: 10 gafe comise de cei mai puternici oameni politici ai planetei

Publicat

pe

În cursul unei singure zile, 10 mai, doi dintre cei mai puternici oameni din Marea Britanie – Regina Elisabeta a II-a şi premierul David Cameron – au fost obligaţi să-şi aducă aminte că, uneori, este periculos să spună sincer ceea ce gândesc, întrucât, deşi nu se aşteaptă, pot şi auziţi sau filmaţi, comentează un material publicat de CNN.

Cameron a fost primul care a comis o gafă. Vorbind cu suverana, el a spus despre Nigeria şi Afganistan că ar fi „fantastic de corupte”, ”probabil, cele mai corupte două ţări din lume”. Aceste comentarii au fost însă surprinse de o cameră indiscretă de luat vederi şi au provocat o veritabilă furtună mediatică. Iar purtătorul de cuvânt al preşedinţiei nigeriene s-a declarat „stânjenit” de afirmaţiile premierului englez.

Numai câteva ore mai târziu după acest episod memorabil în istoria relaţiilor diplomatice dintre Marea Britanie, Nigeria şi Afganistan, regina a fost surprinsă de camerele de filmat în timp ce-i mărturisea unui ofiţer superior din poliţia metropolitană londoneză că oficialii chinezi s-au purtat „foarte necivilizat” în timpul primei vizite oficiale a preşedintelui chinez Xi Jinping în Regatul Unit. Declaraţii care au complicat puţin relaţiile Londrei cu una dintre superputerile mondiale.

Este surprinzător că asemenea personalităţi, aflate mereu în centrul atenţiei presei, uită una dintre regulile de aur pentru păstrarea unei imagini impecabile şi anume că întotdeauna trebuie să se poarte ca şi cum în apropiere ar fi reportofoane care înregistrează. Cu toate acestea, lucruri de acest gen se întâmplă, iar CNN a realizat un ”top 10” al celor mai remarcabile gafe comise influenţi oameni politici.

1. Obama şi Sarkozy îl bârfesc pe Netanyahu

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy şi omologul său american, Barack Obama, se aflau la summit-ul G20 din Cannes, Franţa, în 3 noiembrie 2011, şi au fost auziţi făcând unele comentarii despre premierul israelian Benjamin Netanyahu. „Nu pot să-l sufăr. Este un mincinos”, i-a spus Sarkozy lui Obama, conform site-ului francez Arret sur Images. „Tu te-ai săturat de el… eu ce să mai spun? Eu trebuie să vorbesc cu el în fiecare zi”, a răspuns, resemnat, liderul de la Casa Albă.

2. Obama referitor la Kanye West

Barack Obama nu are nicio scuză pentru gafa care ocupă primul loc în acest nedorit clasament, susţine CNN, întrucât cu doi ani înainte, în 2009, îl catalogase drept ”măgar” pe superstarul rap Kanye West. Preşedintele american comenta controversele cu privire la comportamentul rapper-ului la o ediţie MTV Video Music Awards, când a urcat pe scenă şi i-a stricat momentul cântăreţei Taylor Swift.
„Tânăra era o persoană foarte drăguţă care primea un premiu. Ce căuta şi el acolo? Este un măgar”, a comentat Obama în cadrul unui interviu pentru televiziune. Acest fragment nu ar fi trebuit să fie făcut public, dar a apărut mai târziu online.

3. Gordon Brown, comentarii despre alegătorul „bigot”

Campania electorală din 2010 a fostului premier britanic Gordon Brown nu mergea prea bine, dar s-a transformat într-un adevărat dezastru după ce omul politic a avut proasta inspiraţie de a se opri să vorbească cu o alegătoare din Rochdale, Anglia, cu o săptămână înainte de scrutin. Gillian Duffy, o pensionară în vârstă de 66 de ani, a început prin a-l critica puternic pe Gordon Brown căruia îi explica faptul că, deşi a fost o susţinătoare a laburiştilor toată viaţa, a ajuns atunci să-i fie ruşine să recunoască ce preferinţe politice are. Brown a conversat politicos cu ea în public. S-a urcat apoi în maşină şi, fără să-şi dea seama că microfonul este încă pornit, a început să se plângă consilierilor. „A fost un dezastru. Nu ar fi trebuit să mă pună în contact cu acea femeie… o femeie cu un caracter ridicol de bigot”, a opinat el. Ulterior, şi-a cerut scuze în mod public.

4. George W. Bush în dialog cu bunul său prieten şi marele său aliat Tony Blair

Tony Blair, a fost martorul uneia dintre cele mai faimoase gafe comise de fostul preşedintele american George W. Bush, în timpul summit-ului G8 desfăşurat în 2006 în Rusia. Bush, relaxat, l-a întâmpinat pe premierul britanic cu apelativul prietenesc „Yo Blair!” şi i-a mulţumit pentru un pulover pe care tocmai îl primise din partea şefului executivului britanic. Apoi, fără să-şi dea seama că este auzit şi de alţii, liderul de la Washington a început să discute despre situaţia din Orientul Mijlociu, propunând o soluţie „nu foarte diplomatică” la tensiunile dintre Siria şi Israel. „Ceea ce ar trebui să facă este să convingă Siria să-i determine pe cei din Hezbollah să înceteze cu rahatul asta şi totul se termină”, i-a spus el lui Blair. Se pare că sfatul său nu a fost ascultat pentru că „rahatul” din Orientul Mijlociu continuă încă.

5. Bush despre un reporter

Cel de-al 43-lea preşedinte al SU, George W. Bush a fost autorul mai multor gafe, existând chiar cărţi referitoare la celebrele sale „bushisme”. În cadrul unei întruniri electorale desfăşurate în statul Illinois, în septembrie 2000, el a fost surprins de camere de filmat în timp ce vorbea despre reporterul Adam Clymer de la ”New York Times”, pe care l-a caracterizat succint drept „un mare dobitoc”. Dick Cheney, care candida alături de el, pentru funcţia de vicepreşedinte al SUA, nu a făcut notă discordantă şi a întărit spusele lui Bush replicând: „Oh da, foarte mare!”. Ulterior, Bush a declarat că-i pare rău că aceste comentarii, care au fost făcute în şoaptă, între colegi, au fost auzite de toată lumea.

6. Prinţul Charles în legătură cu un corespondent de presă

Prinţul Charles al Marii Britanii s-a pus rău cu presa din ţara sa în 2005, după ce a fost surprins mormăind despre un reporter în timpul unei discuţii cu fii săi, prinţii William şi Harry, în timpul unei şedinţe foto organizate cu ocazia unei vacanţe la schi în Elveţia. „Doamne ce oameni nenorociţi. Nu pot să-l sufăr pe omul asta. Este îngrozitor… chiar este”, a spus fiul Reginei Elisabeta a-II-a a Marii Britanii, după o întrebare incomodă ce i-a fost pusă de Nicholas Witchell, veteran corespondent al BBC pe lângă Casa Regală.

7. Joe Biden către Obama

Vicepreşedintele american Joe Biden are propria sa ”colecţie” când vine vorba despre gafe. Una dintre cele mai datează din martie 2010, când l-a felicitat într-o manieră mai puţin „stilată” pe Barack Obama pentru semnarea unei legi controversate privind serviciile medicale. După ce l-a prezentat pe Barack Obama în faţa presei, Biden s-a întors, l-a îmbrăţişat pe preşedintele american şi a fost auzit în timp ce-i şoptea: „This is a big fucking deal” (”Este o treabă a dracului de bună”).

8. John Major despre colegi şi despre… sine

În 1993, după ce colegii săi conservatori au provocat o mică „rebeliune” în parlament pe marginea planurilor de a extinde legăturile Marii Britanii cu Europa, ex-premierul britanic John Major – care de obicei rămânea calm, calculat, fără să se lase purtat de val – a fost auzit referindu-se la parlamentarii eurosceptici cu apelativul „bastarzi” şi ameninţând, nici mai mult şi nici mai puţin, decât că-i va „crucifica”. Tot el, în timp ce vorbea cu un reporter după un interviu, pe când credea că reportofonul era deja oprit, a recunoscut cu francheţe că nu înţelege de ce mai este votat de oameni. „Cum este posibil ca un neisprăvit ca mine să continue să câştige totul?”, se întreba el, cu francheţe.

9. Jacques Chirac vs bucătăria britanică

Fostul preşedinte francez Jacques Chirac a fost surprins de camerele de luat vederi, în 2005, criticând o naţiune întreagă. El susţinea candidatura Parisului pentru a deveni gazdă a Jocurilor Olimpice din 2012 şi a adus în discuţie avantajul pe care, probabil, îl considera hotărâtor de partea Parisului în cursa împotriva oraşului rival, Londra: gastronomia. „Singurul lucru pe care l-au făcut vreodată pentru agricultura europeană este boala vacii nebune”, le-a spus Chirac, despre englezi, interlocutorilor săi, preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german de atunci, Gerhard Schroeder. „Nu poţi să ai încredere în nişte oameni cu o bucătărie atât de proastă”, a adăugat el. Predictibil, aceste comentarii au iscat furtună în presa tabloidă britanică, însă, până la urmă, tot englezii au râs mai bine pentru că, în final, Londra a obţinut dreptul de a organiza JO 2012 în detrimentul Oraşului Luminilor.

10. Ronald Reagan vs. Rusia
O glumă nevinovată aruncată cam neglijent de fostul preşedinte american Ronald Reagan, în perioada Războiului Rece, a fost cât pe ce să aibă nişte implicaţii extrem de serioase. În timp ce participa la o verificare a sunetului, cu puţin timp înainte de alocuţiunea sa radiofonică săptămânală cu privire la starea naţiunii, în august 1984, Reagan îi anunţa impasibil pe ascultători: „Dragii mei americani, cu bucurie vă spun că am semnat azi o lege prin care Rusia este scoasă definitiv în afara legii. Începem bombardamentele peste 5 minute”.

AGERPRES

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Internațional

iPhone 16 ar putea veni cu mai mult RAM și spațiu de stocare

Publicat

pe

Tot mai multe informații încep să apară despre seria Apple iPhone 16 chiar dacă mai avem destul timp până la lansarea preconizată în luna septembrie. Cel mai recent zvon sugerează că modelul mai mic iPhone 16 va veni cu mai multă memorie RAM și capacitate de stocare.

Informația vine din Coreea de Sud, prin intermediul cunoscutului tipster @Tech_Reve. Potrivit site-ului britanic TechRadar, tipsterul afirmă că iPhone 16 la nivel de bază ar putea veni cu 8GB de memorie RAM și 256GB de stocare, pentru a oferi AI-ului integrat spațiu suplimentar pentru gândi, stoca și procesa comenzile date telefonului.

Pentru comparație, cel mai ieftin Apple iPhone 15, modelul de bază, are 6GB RAM și 128GB spațiu de stocare. 8GB sunt rezervați pentru modelul Apple iPhone 15 Pro. Trebuie să menționăm că sunt disponibile și versiuni cu 256 și 512GB capacitate de stocare pentru iPhone 15. Cum am menționat mai sus, acest supliment de RAM și stocare este necesar pentru munca suplimentară de care au nevoie instrumentele AI generative. Apple nu vrea să rămână în urmă față de Samsung care a lansat pe Galaxy S24, Galaxy S24+ și Galaxy S24 Ultra cu Galaxy AI sub aripa acestuia fiind multe funcții cu inteligență artificială.

Apple vrea să desfășoare cât mai multă muncă de calcul pe plan local, fără a transfera fluxuri de date către și de la servere de pe web. Înseamnă că mai multe informații sunt stocate exclusiv pe telefon sau laptop, unde sunt sigure și private. Acest lucru se potrivrște cu filozofia de confidențialitate Apple și, prin urmare, cu cât este nevoie de mai puțină procesare în cloud, cu atât mai bine.

Dacă acest lucru se va întâmpla cu funcțiile AI pe care Apple le-a promis, atunci iPhone 16 ar putea avea nevoie de memorie suplimentară. Totuși, așa cum recunoaște acest tipster, nimic nu este confirmat încă, iar planurile Apple s-ar putea schimba în continuare. De asemenea, automat se ridică întrebarea cât de mult din această funcționalitate AI ar putea trece la telefoane Apple mai vechi, mai puțin puternice.

Nu știm exact care vor fi aceste funcții AI de la Apple, dar toate semnele sunt că sistemul de operare iOS 18 va include o grămadă de instrumente AI generative similare cu cele pe care le-am văzut pe alte telefoane, de exemplu la Samsung.

Foto: Future

Citeste mai mult

Internațional

România şi Bulgaria aderă duminică în mod parţial în spaţiul Schengen

Publicat

pe

România şi Bulgaria aderă duminică în mod parţial în spaţiul Schengen – după 16 ani de aşteptare -, o aderare care înfurie transportatorii rutieri, conform AFP.

Pasagerii români şi bulgari nu vor mai fi obligaţi să prezinte un paşaport sau o viză de călătorie, atunci când folosesc transportul aerian sau maritim, în spaţiul Schengen, începând de duminică.

Pe drumuri însă, controalele sunt menţinute deocamdată, spre marea nemulţumire a şoferilor – din cauza vetoului Austriei, singurul stat membru al Uniunii Europene (UE) refractar, de frica unui aflux de solicitanţi de azil.

Excluşi din acest proces, transportatorii rutieri sunt furioşi.

În pofida acestei aderări parţiale, este vorba despre o etapă care are o puternică valoare simbolică în cele două foste ţări comuniste.

„Este un mare succes al celor două ţări”, salută într-un comunicat preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.

Însă acest acord este doar o aderare parţială, care continuă să ridice probleme schimburilor regionale şi care este dictată în parte din consideraţii de politică internă ale unor state membre UE.

Pe aeroportul din capitala română, unde majoritatea zborurilor deservesc spaţiul Schengen, echipe au pregătit toată săptămâna acestă mică „revoluţie” şi au promis o creştere a efectivelor în vederea unor controale inopinante, mai ales ale minorilor, „pentru a evita ca ei să fie prada unor reţele de trafic de persoane”, potrivit Guvernului român.

Agenţii desfăşuraţi urmează totodată „să ghideze pasagerii şi să-i identifice pe cei care profită să părăsească ilegal România”.

Prin această dublă aderare, această zonă, înfiinţată în 1985, va număra de-acum 29 de state membre – 25 dintre cele 27 de state membre UE şi vecinii lor asociaţi, Elveţia, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.

De la începutul lui 2024, cetăţenii kosovari beneficiază de posibilitatea de a călători în spaţiul Schengen fără să fie nevoiţi să tracă prin procedurile de obţinere a unei vize pe o perioadă scurtă de timp.

Citeste mai mult

Internațional

Telefonul pliabil Apple pare să fie amânat până în 2027

Publicat

pe

De câțiva ani telefoanele pliabile, indiferent că se pliază vertical tip carte sau orizontal, cresc în popularitate. Dar de pe această piață lipșește o companie care nu mai are nevoie de prezentare – Apple. Gigantul tehnologic american nu a făcut încă un iPhone pliabil, lăsând mulți fani să se întrebe când brandul ar putea dezvălui unul.

Dar și acum veștile sunt proaste, potrivit Stuff.tv. Se pare că primul pliabil Apple a fost amânat cu încă un an până în 2027. Primul smartphone pliabil al companiei Apple, despre care sunt zvonuri de ani de zile și care va rivaliza cu seria Galaxy Z Fold de la Samsung, ar putea fi lansat în 2027, nu în 2026 cum se credea inițial.

O informație de la o sursă sud-coreeană, AlphaBiz, sugerează că Apple mai are cale lungă de parcurs până la lansarea primului său smartphone pliabil. Inițial programat să fie lansat în ultima parte a anului 2026, se pare că acum fanii Apple, dar nu numai ei, vor trebui să aștepte până la începutul anului 2027. Dacă nu cumva și acest termen se va dovedi greșit.

În ciuda acestei întârzieri, se pare că producția de componente pentru acest nou dispozitiv merge bine. Dar multă lume se întreabă de ce atâtea amânări, tergiversări, când ale companii au lansat telefoane pliabile încă de acum cinci ani? Samsung a fost primul, ajungând acum la Galaxy Z Flip 5 și Galaxy Z Fold 5, dar și Huawei, Motorola, Honor sau alte companii care produc telefoane Android au lansat deja telefoane pliabile. Mai mult, în scurt timp Samsung va lansa generația a șasea de pliabile cu Fold 6 și Flip 6.

Revenind la întrebarea de mai sus, nu se prea poate răspunde la aceasta. Nu suntem atât de siguri, dar se pare că Apple lucrează la o nouă tehnologie de ecran. Se zvonește că modelul pliabil Apple va avea un ecran elegant care va oferi dispozitivului o cută foarte mică, aproape insesizabilă. Cum se va face asta? Gravând o parte a stratului ecranului pentru a minimiza reflexiile luminii și pentru a ascunde pliul. Se spune că suprafața interioară a ecranului conține un material polimeric pentru a reduce și reflexiile.

Cum ecranul seriei Galaxy S24, recent lansată de Samsung, reduce reflexiile, iar zvonurile anterioare sugerau că ecranul pliabil al telefonului Apple este produs de Samsung Display, este posibil ca viitoarele pliabile Galaxy Z Flod 6 și Galaxy Z Flip 6 să aibă și ele astfel de ecrane. Dar, astea sunt doar speculații.

Presupunând că iPhone-ul pliabil va sosi în 2027, va intra în competiție cu Galaxy Z Flip 8 și Galaxy Z Fold 8 de la Samsung. Acest lucru oferă companiei Samsung suficient timp pentru a-și îmbunătăți dispozitivele, precum și elementul foarte important de a le face mai ieftine. Desigur, totul este un zvon și toate detaliile reale ale iPhone-ului pliabil Apple sunt secrete momentan.

Sunt zvonuri că Samsung va lansa o versiune mai ieftină de Galaxy Z Flip 6, la un preț de aproximativ 800 de euro. De asemenea, sunt mai multe informații că Samsung va lansa și un model Galaxy Z Fold 6 FE, tot o versiune mai ieftină. În acest fel Apple trebuie să se grăbească, dar și să fie atent la prețul viitorului său telefon pliabil.

Foto: Apple

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite