Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

TOP: 10 gafe comise de cei mai puternici oameni politici ai planetei

Publicat

pe

În cursul unei singure zile, 10 mai, doi dintre cei mai puternici oameni din Marea Britanie – Regina Elisabeta a II-a şi premierul David Cameron – au fost obligaţi să-şi aducă aminte că, uneori, este periculos să spună sincer ceea ce gândesc, întrucât, deşi nu se aşteaptă, pot şi auziţi sau filmaţi, comentează un material publicat de CNN.

Cameron a fost primul care a comis o gafă. Vorbind cu suverana, el a spus despre Nigeria şi Afganistan că ar fi „fantastic de corupte”, ”probabil, cele mai corupte două ţări din lume”. Aceste comentarii au fost însă surprinse de o cameră indiscretă de luat vederi şi au provocat o veritabilă furtună mediatică. Iar purtătorul de cuvânt al preşedinţiei nigeriene s-a declarat „stânjenit” de afirmaţiile premierului englez.

Numai câteva ore mai târziu după acest episod memorabil în istoria relaţiilor diplomatice dintre Marea Britanie, Nigeria şi Afganistan, regina a fost surprinsă de camerele de filmat în timp ce-i mărturisea unui ofiţer superior din poliţia metropolitană londoneză că oficialii chinezi s-au purtat „foarte necivilizat” în timpul primei vizite oficiale a preşedintelui chinez Xi Jinping în Regatul Unit. Declaraţii care au complicat puţin relaţiile Londrei cu una dintre superputerile mondiale.

Este surprinzător că asemenea personalităţi, aflate mereu în centrul atenţiei presei, uită una dintre regulile de aur pentru păstrarea unei imagini impecabile şi anume că întotdeauna trebuie să se poarte ca şi cum în apropiere ar fi reportofoane care înregistrează. Cu toate acestea, lucruri de acest gen se întâmplă, iar CNN a realizat un ”top 10” al celor mai remarcabile gafe comise influenţi oameni politici.

1. Obama şi Sarkozy îl bârfesc pe Netanyahu

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy şi omologul său american, Barack Obama, se aflau la summit-ul G20 din Cannes, Franţa, în 3 noiembrie 2011, şi au fost auziţi făcând unele comentarii despre premierul israelian Benjamin Netanyahu. „Nu pot să-l sufăr. Este un mincinos”, i-a spus Sarkozy lui Obama, conform site-ului francez Arret sur Images. „Tu te-ai săturat de el… eu ce să mai spun? Eu trebuie să vorbesc cu el în fiecare zi”, a răspuns, resemnat, liderul de la Casa Albă.

2. Obama referitor la Kanye West

Barack Obama nu are nicio scuză pentru gafa care ocupă primul loc în acest nedorit clasament, susţine CNN, întrucât cu doi ani înainte, în 2009, îl catalogase drept ”măgar” pe superstarul rap Kanye West. Preşedintele american comenta controversele cu privire la comportamentul rapper-ului la o ediţie MTV Video Music Awards, când a urcat pe scenă şi i-a stricat momentul cântăreţei Taylor Swift.
„Tânăra era o persoană foarte drăguţă care primea un premiu. Ce căuta şi el acolo? Este un măgar”, a comentat Obama în cadrul unui interviu pentru televiziune. Acest fragment nu ar fi trebuit să fie făcut public, dar a apărut mai târziu online.

3. Gordon Brown, comentarii despre alegătorul „bigot”

Campania electorală din 2010 a fostului premier britanic Gordon Brown nu mergea prea bine, dar s-a transformat într-un adevărat dezastru după ce omul politic a avut proasta inspiraţie de a se opri să vorbească cu o alegătoare din Rochdale, Anglia, cu o săptămână înainte de scrutin. Gillian Duffy, o pensionară în vârstă de 66 de ani, a început prin a-l critica puternic pe Gordon Brown căruia îi explica faptul că, deşi a fost o susţinătoare a laburiştilor toată viaţa, a ajuns atunci să-i fie ruşine să recunoască ce preferinţe politice are. Brown a conversat politicos cu ea în public. S-a urcat apoi în maşină şi, fără să-şi dea seama că microfonul este încă pornit, a început să se plângă consilierilor. „A fost un dezastru. Nu ar fi trebuit să mă pună în contact cu acea femeie… o femeie cu un caracter ridicol de bigot”, a opinat el. Ulterior, şi-a cerut scuze în mod public.

4. George W. Bush în dialog cu bunul său prieten şi marele său aliat Tony Blair

Tony Blair, a fost martorul uneia dintre cele mai faimoase gafe comise de fostul preşedintele american George W. Bush, în timpul summit-ului G8 desfăşurat în 2006 în Rusia. Bush, relaxat, l-a întâmpinat pe premierul britanic cu apelativul prietenesc „Yo Blair!” şi i-a mulţumit pentru un pulover pe care tocmai îl primise din partea şefului executivului britanic. Apoi, fără să-şi dea seama că este auzit şi de alţii, liderul de la Washington a început să discute despre situaţia din Orientul Mijlociu, propunând o soluţie „nu foarte diplomatică” la tensiunile dintre Siria şi Israel. „Ceea ce ar trebui să facă este să convingă Siria să-i determine pe cei din Hezbollah să înceteze cu rahatul asta şi totul se termină”, i-a spus el lui Blair. Se pare că sfatul său nu a fost ascultat pentru că „rahatul” din Orientul Mijlociu continuă încă.

5. Bush despre un reporter

Cel de-al 43-lea preşedinte al SU, George W. Bush a fost autorul mai multor gafe, existând chiar cărţi referitoare la celebrele sale „bushisme”. În cadrul unei întruniri electorale desfăşurate în statul Illinois, în septembrie 2000, el a fost surprins de camere de filmat în timp ce vorbea despre reporterul Adam Clymer de la ”New York Times”, pe care l-a caracterizat succint drept „un mare dobitoc”. Dick Cheney, care candida alături de el, pentru funcţia de vicepreşedinte al SUA, nu a făcut notă discordantă şi a întărit spusele lui Bush replicând: „Oh da, foarte mare!”. Ulterior, Bush a declarat că-i pare rău că aceste comentarii, care au fost făcute în şoaptă, între colegi, au fost auzite de toată lumea.

6. Prinţul Charles în legătură cu un corespondent de presă

Prinţul Charles al Marii Britanii s-a pus rău cu presa din ţara sa în 2005, după ce a fost surprins mormăind despre un reporter în timpul unei discuţii cu fii săi, prinţii William şi Harry, în timpul unei şedinţe foto organizate cu ocazia unei vacanţe la schi în Elveţia. „Doamne ce oameni nenorociţi. Nu pot să-l sufăr pe omul asta. Este îngrozitor… chiar este”, a spus fiul Reginei Elisabeta a-II-a a Marii Britanii, după o întrebare incomodă ce i-a fost pusă de Nicholas Witchell, veteran corespondent al BBC pe lângă Casa Regală.

7. Joe Biden către Obama

Vicepreşedintele american Joe Biden are propria sa ”colecţie” când vine vorba despre gafe. Una dintre cele mai datează din martie 2010, când l-a felicitat într-o manieră mai puţin „stilată” pe Barack Obama pentru semnarea unei legi controversate privind serviciile medicale. După ce l-a prezentat pe Barack Obama în faţa presei, Biden s-a întors, l-a îmbrăţişat pe preşedintele american şi a fost auzit în timp ce-i şoptea: „This is a big fucking deal” (”Este o treabă a dracului de bună”).

8. John Major despre colegi şi despre… sine

În 1993, după ce colegii săi conservatori au provocat o mică „rebeliune” în parlament pe marginea planurilor de a extinde legăturile Marii Britanii cu Europa, ex-premierul britanic John Major – care de obicei rămânea calm, calculat, fără să se lase purtat de val – a fost auzit referindu-se la parlamentarii eurosceptici cu apelativul „bastarzi” şi ameninţând, nici mai mult şi nici mai puţin, decât că-i va „crucifica”. Tot el, în timp ce vorbea cu un reporter după un interviu, pe când credea că reportofonul era deja oprit, a recunoscut cu francheţe că nu înţelege de ce mai este votat de oameni. „Cum este posibil ca un neisprăvit ca mine să continue să câştige totul?”, se întreba el, cu francheţe.

9. Jacques Chirac vs bucătăria britanică

Fostul preşedinte francez Jacques Chirac a fost surprins de camerele de luat vederi, în 2005, criticând o naţiune întreagă. El susţinea candidatura Parisului pentru a deveni gazdă a Jocurilor Olimpice din 2012 şi a adus în discuţie avantajul pe care, probabil, îl considera hotărâtor de partea Parisului în cursa împotriva oraşului rival, Londra: gastronomia. „Singurul lucru pe care l-au făcut vreodată pentru agricultura europeană este boala vacii nebune”, le-a spus Chirac, despre englezi, interlocutorilor săi, preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german de atunci, Gerhard Schroeder. „Nu poţi să ai încredere în nişte oameni cu o bucătărie atât de proastă”, a adăugat el. Predictibil, aceste comentarii au iscat furtună în presa tabloidă britanică, însă, până la urmă, tot englezii au râs mai bine pentru că, în final, Londra a obţinut dreptul de a organiza JO 2012 în detrimentul Oraşului Luminilor.

10. Ronald Reagan vs. Rusia
O glumă nevinovată aruncată cam neglijent de fostul preşedinte american Ronald Reagan, în perioada Războiului Rece, a fost cât pe ce să aibă nişte implicaţii extrem de serioase. În timp ce participa la o verificare a sunetului, cu puţin timp înainte de alocuţiunea sa radiofonică săptămânală cu privire la starea naţiunii, în august 1984, Reagan îi anunţa impasibil pe ascultători: „Dragii mei americani, cu bucurie vă spun că am semnat azi o lege prin care Rusia este scoasă definitiv în afara legii. Începem bombardamentele peste 5 minute”.

AGERPRES

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Internațional

Se deschide frontiera româno-sârbă de la Otelec pentru bicicliști și pasionații de navigație

Publicat

pe

În weekendul 26 – 28 iulie, frontiera româno-sârbă va fi redeschisă pentru pasionații de ciclism, la punctul de trecere de la Otelec.

Cicliștii vor putea traversa granița pe bicicletă pe un traseu de 37 de kilometri, care pornește din Timișoara și urmărește cursul râului Bega până la frontiera cu Serbia. Pista de biciclete va fi accesibilă între orele 8:00 și 20:00, iar pentru traversare este necesar doar un act de identitate.

Tot în această perioadă, frontiera va putea fi tranzitată și pe cale navigabilă.

Consiliul Județean Timiș a solicitat Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara să deschidă un punct de frontieră în fiecare ultim weekend al lunii, din martie până în octombrie 2024. Acesta va fi operabil atât pentru pista de biciclete amenajată de-a lungul canalului Bega, cât și pentru traficul cu ambarcațiuni între Timișoara și Zrenjanin, la frontiera româno-sârbă.

Datele privind tranzitarea frontierei arată că în martie au trecut 679 de persoane, în aprilie 647, în mai 524, iar în iunie 447 de persoane, însumând, până acum, un total de 2.297 de persoane.

Următoarele weekend-uri preconizate pentru posibila trecere a graniței sunt:

24-25 august: traversare pietonală (biciclete);

20-21-22 septembrie: traversare navală/portuară pentru ambarcațiuni și pietonală (biciclete);

28-29 septembrie: traversare pietonală (biciclete);

26-27 octombrie: traversare pietonală (biciclete).

„Inițiativa lansată de Consiliul Județean Timiș în colaborare cu Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timiș susține transportul sustenabil și promovează zona Canalului Bega ca o destinație verde, deschisă turiștilor și recunoscută internațional”, a spus Alin Nica, președintele CJ Timiș.

În cadrul acestui proiect, Consiliul Județean Timiș colaborează cu Administrația Bazinală de Apă Banat și cu Primăria Zrenjanin. Cei interesați să petreacă sfârșitul de săptămână la Zrenjanin pot găsi oportunități de cazare și locuri unde pot lua masa pe site-ul oficial: www.visitzrenjanin.com .

Citeste mai mult

Internațional

Seria Galaxy Tab S10 posibil cu doar două tablete

Publicat

pe

Se pare că Samsung va experimenta cu gama sa de tablete emblematice. Seria Galaxy Tab S10 va veni în doar două versiuni – Plus și Ultra. Gama se concentrează pe concurența cu iPad-urile. Potrivit unui raport recent lansat de firma de cercetare de piață Canalys, Samsung este al doilea cel mai mare producător de tablete din SUA .

Cu toate acestea, cota de piață a companiei este semnificativ mai mică în comparație cu cea a Apple din regiune. Decizia de a poziționa Galaxy Tab S10 Plus ca model de bază ar putea avea ca scop să ofere dispozitive mai capabile și să concureze eficient cu cele mai recente oferte ale Apple, fără a se concentra în primul rând pe prețuri.

Vestea vine de la platforma coreeană Naver. Sursa mai susține că seria Galaxy Tab S10 va fi un concurent direct al iPad-ului Apple, care a fost lansat recent cu un afișaj OLED. Raportul notează, de asemenea, că noile tablete emblematice de la Samsung ar putea fi lansate „încă din a doua jumătate a acestui an”.

Se așteaptă ca Samsung să înceapă producția în masă a Galaxy Tab S10 Plus și Ultra începând cu această lună.

Compania a lansat trei modele începând cu seria Galaxy Tab S8 , care a fost introdusă în 2022. Seria Tab S7 vine în principal în două modele diferite – Galaxy Tab S7 și Tab S7 Plus. Modelele de bază, plus și ultra ale seriei Tab S9 de anul trecut vin în trei dimensiuni diferite – 11 inchi, 12,4 inchi și 14,6 inchi. Se spune că Samsung poate opta pentru dimensiuni și mai mari cu seria Tab S10.

În luna mai trecută, Apple a lansat modelele de 11 și 13 inchi ale iPad Pro cu ecrane OLED. A fost prima dată când un iPad a fost echipat cu OLED. În schimb, Samsung folosește panouri OLED în tabletele sale de ultimă generație din 2014. Raportul susține că Samsung ar putea alege un panou AMOLED de 12+” pentru modelul Plus pentru a concura cu cele mai recente modele iPad Pro de 11” și 13”.

Foto: notebookcheck.net

Citeste mai mult

Internațional

SOLSTIȚIU DE VARĂ. Începe vara astronomică

Publicat

pe

Solstițiul de vară din acest an va avea loc pe 20 iunie, mai devreme decât de obicei, marcând cea mai timpurie dată de la acest fenomen din ultimii 228 de ani.

În mod tradițional, solstițiul de vară are loc pe 21 iunie, dar în 2024, fenomenul astronomic va fi observat pe 20 iunie.

Această schimbare se datorează alinierii specifice a calendarului cu ciclurile orbitale ale Pământului și va continua să fie mai devreme la fiecare patru ani până în 2096, când se așteaptă să se producă cel mai timpuriu solstițiu al secolului.

Solstițiul de vară este cel mai lungă zi a anului, moment în care Soarele atinge cel mai înalt punct pe cer, iar emisfera nordică primește cea mai mare cantitate de lumină solară. Fenomenul marchează începutul verii din punct de vedere astronomic și este un moment de tranziție spre zile mai scurte, care vor continua să scadă treptat până la solstițiul de iarnă.

Solstițiul de vară apare atunci când Pământul ajunge în punctul său de orbită unde axa sa înclinată de 23,5 grade permite emisferei nordice să primească maximul de lumină solară, în timp ce emisfera sudică primește cea mai mică proporție de lumină.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite