Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

Eurobarometru: Parlamentul European beneficiază de o cotă mare de încredere

Publicat

pe

Sondajul Eurobarometru standard din primăvara anului 2018: Cu un an înainte de alegerile europene, încrederea în Uniune și optimismul față de viitor este în creștere

Potrivit unui nou sondaj Eurobarometru publicat astăzi, majoritatea europenilor consideră că starea economică este bună și sunt optimiști în privința viitorului. Încrederea în Uniune este în creștere, iar susținerea pentru uniunea economică și monetară este la cel mai înalt nivel.

Din ce în ce mai mulți cetățeni simt că au beneficiat de politici-cheie ale Uniunii, iar două treimi dintre europeni susțin o UE puternică în ceea ce privește comerțul. În fine, o majoritate a europenilor au o imagine pozitivă despre UE, iar proporția celor care consideră că vocea lor contează a atins cel mai înalt nivel de după 2004. Acestea sunt câteva dintre principalele rezultate ale celui mai recent sondaj Eurobarometru standard realizat între 17 și 28 martie și publicat astăzi.

 
1. Optimism în legătură cu economia și o susținere puternică a monedei euro

Europenii continuă să aibă o opinie pozitivă cu privire la starea economiei europene (50 %, +2 puncte procentuale față de toamna anului 2017, comparativ cu cei 37 %, -2, care dețin o opinie negativă); este vorba despre cel mai mare punctaj din 2007 încoace. În 25 de state membre, o majoritate a respondenților declară că starea economiei europene este bună (în creștere față de 23 de state membre în toamna anului 2017). Începând din toamna anului 2017, opiniile pozitive au câștigat teren în 21 de state membre.

Pentru prima dată începând din primăvara anului 2007, opiniile pozitive cu privire la starea economiei naționale (49 %, +1) au depășit numărul opiniilor negative (47 %, -2). Începând din toamna anului 2017, percepția pozitivă în legătură cu situația economică a crescut în 18 state membre, pe primele locuri situându-se Portugalia (43 %, +10), Irlanda (79 %, +7), Finlanda (77 %, +6) și Lituania (38 %, +6). Percepțiile variază între statele membre. De exemplu, 93 % dintre cetățenii din Țările de Jos și din Luxemburg consideră că starea economiilor lor naționale este bună, în vreme ce doar 2 % sunt de această părere în Grecia.

Nivelul de susținere pentru uniunea economică și monetară și pentru moneda euro rămâne cel mai ridicat de până acum, trei sferturi dintre respondenți (74 %) din zona euro exprimându-și sprijinul pentru moneda unică a UE.

 
2. Încrederea în Uniunea Europeană este în creștere

Încrederea în UE este în creștere (42 %, +1), situându-se astfel la cel mai ridicat nivel începând cu toamna anului 2010. În 15 state membre, o majoritate a respondenților au încredere în UE. Nivelul cel mai mare de încredere se înregistrează în Lituania (66 %), Portugalia și Danemarca (ambele cu 57 %), Luxemburg și Bulgaria (ambele cu 56 %). Începând cu toamna anului 2017, încrederea în UE a câștigat teren în 19 țări, în special în Portugalia (57 %, +6 puncte procentuale) și Slovenia (44 %, +6), în timp ce ea a scăzut în șase țări, în special în Belgia (47 %, -6), Ungaria (44 %, -5) și Slovacia (44 %, -4).

40 % dintre europeni au o părere pozitivă despre UE (37 % au o părere neutră și doar 21 % au o părere negativă). Aceasta este situația în 15 state membre, cele mai mari procente înregistrându-se în Irlanda (64 %), Bulgaria și Portugalia (ambele cu 56 %) și Luxemburg (54 %).

Încrederea în UE rămâne mai mare decât încrederea în guvernele sau parlamentele naționale. 42 % dintre europeni au încredere în Uniunea Europeană, în timp ce 34 % au încredere în parlamentele și guvernele lor naționale.

Majoritatea europenilor sunt optimiști în ceea ce privește viitorul UE (58 %, +1). Acesta este cazul în toate statele membre, cu două excepții: Grecia (unde, în pofida unei creșteri cu 5 % a nivelului de optimism, un procent de 53 % din populație este „pesimistă” față de 42 % care este „optimistă”) și Regatul Unit (48 % față de 43 %). Cel mai ridicat nivel de optimism este în Irlanda (84 %), Portugalia (71 %), Luxemburg (71 %) și Malta, Lituania și Danemarca (toate trei cu 70 %). Nivelul cel mai scăzut de optimism se înregistrează în Franța (48 %) și în Cipru și Italia (ambele cu 54 %).

„Libera circulație a persoanelor, a bunurilor și a serviciilor în UE” și „pacea între statele membre ale UE” sunt percepute ca fiind cele mai semnificative rezultate pozitive ale UE, de către 58 % și, respectiv, 54 % dintre europeni. În fine, 70 % dintre europeni se simt cetățeni ai UE. Pentru prima dată, începând cu primăvara anului 2010, această opinie este împărtășită de majoritatea cetățenilor din toate statele membre.

3. Migrația și terorismul sunt principalele preocupări ale europenilor

Imigrația este considerată cea mai importantă provocare a UE la ora actuală (38 %, -1). Terorismul se situează pe locul doi (29 %, -9 puncte procentuale), cu mult înaintea stării economice (18 %, +1), a stării finanțelor publice ale statelor membre (17 %, +1) și a șomajului (14 %, +1).

La nivel național, principalele preocupări sunt șomajul (25 %, procent neschimbat), sănătatea și securitatea socială (23 %, +3) și imigrația (21 %, -1). Sănătatea și securitatea socială ating un nou record în prezent și se situează pe locul doi pentru prima dată începând cu primăvara anului 2007.

4. Europenii resimt beneficiile politicilor și ale realizărilor Uniunii

Comparativ cu situația din primăvara anului 2014, din ce în ce mai mulți cetățeni simt că au beneficiat de principalele inițiative ale Uniunii cum ar fi lipsa controalelor la frontieră sau reducerea numărului acestora cu ocazia călătoriilor în străinătate (53 %, +1), scăderea prețurilor pentru convorbirile telefonice efectuate într-o altă țară UE (48 %, +14), sporirea drepturilor consumatorilor la achiziționarea de produse sau servicii în altă țară din UE (37 %, +13) sau îmbunătățirea drepturilor pasagerilor de transport aerian (34 %, +12).

În fine, există un sprijin puternic pentru prioritățile pe care Comisia și le-a stabilit. Libera circulație este susținută de 82 % dintre respondenți (+1), iar o politică de securitate și apărare comună este susținută de 75 % (situație neschimbată). Pentru prima dată, cetățenii au fost întrebați și despre viziunea lor asupra politicii comerciale a UE, o majoritate de 71 % exprimându-și sprijinul în acest sens.

Context

„Sondajul Eurobarometru standard din primăvara anului 2018” (EB 89) a fost realizat prin intermediul unor interviuri față în față desfășurate între 17 și 28 martie 2018. Au fost intervievate 33 130 de persoane din toate statele membre ale UE și din țările candidate[1].

 
Informații suplimentare

Eurobarometru Standard 89

[1] Cele 28 de state membre ale Uniunii Europene (UE), cinci țări candidate (fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, Turcia, Muntenegru, Serbia și Albania), precum și comunitatea cipriotă turcă din acea parte a țării care nu este controlată de guvernul Republicii Cipru.

Internațional

Apple iPhone SE 4 mai aproape de lansare, au apărut noi imagini cu telefonul entry-level

Publicat

pe

Apple a lansat în toamna trecută o nouă serie de excepție iPhone 15, dar mulți fani Apple încă așteaptă a patra generație a iPhone SE. Compania americană Apple este de așteptat să introduce anul acesta sau anul viitor un nou smartphone entry-level, despre care se discută de mai mult timp. Acum primele randări CAD cu Apple iPhone SE 4 arată că iPhone 14 cu Face ID servește drept model.

Site-ul german WinFuture, a publicat mai multe imagini, apărute inițial pe 91Mobiles, cu presupusul iPhone SE 4. Potrivit celor mai mulți experți, noul model entry-level al Apple nu va apărea până în 2025 și va fi semăna vizual cu iPhone 14. Noile randări CAD ar confirma această prognoză. În același timp sunt și zvonuri că acest telefon Apple mai ieftin ar putea fi lansat în acest an.

Imaginile arată structura de bază cu decupaje pentru o singură cameră principală spate și bine-cunoscutul sistem de camere TrueDepth de la Apple în față. În consecință, zvonurile conform cărora iPhone SE de a patra generație își va lua rămas bun de la butonul de acasă cu senzor de amprentă Touch ID și va trece la recunoașterea facială Face ID ar putea fi adevărate.

Imaginile arată un ecran cu diagonala de 6,1 inch (15,49 cm), cu o crestătură care găzduiește matricea de camere TrueDepth pentru Face ID. Galaxy S23 FE, care va fi un potențial rival pentru Apple iPhone SE 4, are o diagonală a ecranului de 6,4 inch (16,26 cm). Telefonul Apple are marginile laterale plate și un port USB-C în locul clasicului port Apple Lightning.

Acest design ar fi o actualizare substanțială față de actualul Apple ‌iPhone SE‌, care are margini ușor curbate, un afișaj de 4,7 inch, un buton de pornire cu Touch ID și rame ceva mai groase. Noul ‌iPhone SE‌ 4 are aparent 147 mm înălțime, 71,5 mm lățime și 7,7 mm grosime. Aceste dimensiuni sunt aproape identice cu iPhone 14, care are 146,7 x 71,5 x 7,8 mm.

Cadența de lansare a modelelor de iPhone SE nu a fost regulată ca a iPhone-urilor emblematice. Apple a lansat primul său model iPhone SE în martie 2016, iar a doua generație a apărut în aprilie 2020. Cel mai nou iPhone SE a sosit în martie 2022. O lansare în 2024 s-ar potrivi programului pe care l-a urmat Apple în ultimii ani, deși este greu de anticipat, deoarece a existat un decalaj de patru ani între primele două modele.

Apple nu a menționat dacă intenționează să lanseze noi modele iPhone SE în viitor, deoarece rareori vorbește despre produsele viitoare. În acest fel data lansării unui astfel de model în acest an sau anul viitor, este momentan un mister.

Foto: via 91mobiles.com

Citeste mai mult

Internațional

8 Martie – Ziua Internațională a Femeii

Publicat

pe

Ziua Internaţională a Femeii, marcată în fiecare an la 8 martie, este, potrivit ONU, un prilej pentru a sărbători actele de curaj şi hotărâre ale femeilor obişnuite care au jucat un rol extraordinar în istoria ţărilor şi comunităţilor lor, de a reflecta asupra progreselor înregistrate şi de a cere schimbări.

În România, în 8 Martie este și Ziua Mamei, încă un prilej pentru a arăta recunoștință și dragoste femeilor care ne-au adus pe lume.

Ziua Mamei se serbează încă de pe vremea grecilor antici. În fiecare primăvară, aceștia o serbau pe Rhea, mama tuturor zeilor.

Mai târziu, în Anglia anilor 1800, a fost menționată „Dumincă mamei”, serbată în a patra duminică de la începerea Postului Paștelui.

În anul 1909, la 28 februarie, în Statele Unite, s-a serbat la nivel național femeia în urma unei inițiative a Partidului Socialist American, în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat împotriva condiţiilor de muncă.

Inițiativa a fost preluată în 1910 și în Europa, în cadrul Internaționalei Socialiste reunite la Copenhaga. Prima zi s-a ținut la 19 mai 1911 în Germania, Austria, Danemarca și în alte câteva țări europene. Data a fost aleasă de femeile germane pentru că, la aceeași dată, în 1848, regele Prusiei a trebuit să facă față unei revolte armate și a promis că va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei.

Cu prilejul Anului Internaţional al Femeii, în 1975, Organizaţia Naţiunilor Unite a sărbătorită pentru prima dată Ziua internaţională a femeii la 8 martie.

În România, la 7 martie 2016, a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua Femeii şi 19 noiembrie – Ziua Bărbatului.

Citeste mai mult

Internațional

ZTE Nubia Z60 Ultra disponibil și în Europa

Publicat

pe

Anunțat anul trecut în decembrie 2023, telefonul Nubia Z60 Ultra a fost disponibil inițial numai în China. Acum telefonul este disponibil și mai multe zone, cum ar fi America de Nord, Mexic, Europa, dar și în România. Nubia Z60 Ultra concurează cu telefoane excelente de la mărci consacrate precum Google, Samsung și Motorola. Cel mai recent telefon emblematic al ZTE are cel mai recent hardware mobil, o durată de viață fenomenală a bateriei și un software personalizabil.

Cu toate acestea, sunt unele lucruri de criticat, software-ul parcă mai trebuie ajustat și finisat, iar camerele nu produc cele mai bune rezultate. În plus design-ul camerelor spate arată oarecum ciudat și, pare cel puțin neinspirat în lumea modernă de azi.

Smartphone-ul ZTE Nubia Z60 Ultra are un afișaj AMOLED cu diagonala de 6,8 inch (17,27 cm), aceeași diagonală aflată pe Galaxy S24 Ultra sau Galaxy S24 Ultra, dar alte comparații se opresc aici. Ecranul are o rezoluție de 1.116 x 2.480 pixeli și un raport de aspect de 20: 9. Luminozitatea ecranului poate atinge un maximul de 1.500 niți. Ecranul este plat, iar camera selfie este ascunsă sub display.

Procesorul aflat la bord este Qualcomm Snapdragon Gen 3 iar GPU-ul este Adreno 750. Procesorul este însoțit de 8 / 12 / 16 / 24GB de memorie RAM și opțiuni de stocare internă de 256 / 512 și 1TB. Pe partea de software vine cu sistemul de operare Android 14 și interfața MyOS 14. În schimb, cel puțin până în acest moment, suportul pentru actualizări de Android și securitate este de doar trei ani. Este cel puțin ciudat în aceste zile, Galaxy S24 Ultra amintit mai sus, primește șapte ani de actualizări Android și de securitate.

Smartphone-ul are trei camere pe partea din spate aflate într-un modul foto cel puțin extravagant. Se află acolo o cameră de 50MP (standard), una de 64 megapixeli (teleobiectiv tip periscop) și una de 50MP (ultrawide). În față, există o cameră de 12MP sub afișaj. Modelul comercializat în China are o cameră sub afișaj de 16MP.

Senzorii includ unul de amprente in-display, accelerometru, giroscop, proximitate, busolă și spectru de culori. Are, printre altele, Bluetooth 5.4, GPS și USB Tip-C 3.1. Telefonul este Dual SIM (Nano-SIM, dual stand-by).

ZTE Nubia Z60 Ultra este alimentat cu o baterie Li-Po de 6.000 mAh cu încărcare rapidă de 80W. Are difuzoare stereo și, este primul smartphone produs de compania ZTE ce beneficiază oficial de certificare IP68 pentru rezistență la apă și praf.

Nubia Z60 Ultra costă 680 de euro în configurația de bază de 8GB RAM + 256GB stocare, aproximativ 750 de euro pentru varianta cu 12GB RAM + 256GB și 900 de euro pentru 16 + 512GB. Acesta este mai ieftin decât majoritatea telefoanelor emblematice Android de pe piață. Cu toate acestea, chiar dacă este impresionant pe hârtie, nu este atât de bun pe cât pare.

Foto: Google.com

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite