Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

Sondaj Eurobarometru: Interesul în politicile UE a crescut

Publicat

pe

Mai mulţi europeni sunt interesaţi în mod general de politicile UE (54%, mai mult cu 11 puncte procentuale faţă de 2013) şi mai mulţi europeni simt că ţările lor au beneficiat de pe urma apartenenţei la UE (60%, în creştere cu 6 puncte procentuale faţă de iunie 2013), conform celui mai recent sondaj Eurobarometru, comandat de Parlamentul European.

Sondajul a identificat diferenţe apreciabile între ţări, referitor la toate problematicile abordate. Sondajul, care a vizat 28.150 europeni (dintre care 1028 români) cu vârsta de peste 15 ani, s-a derulat între 19 şi 29 septembrie, o perioadă în care sosirile refugiaţilor la graniţele UE şi decesele tragice ale migranţilor erau raportate pe larg în media.

În ce fel este apartenenţa la UE pozitivă pentru ţara dumneavoastră? O medie UE de 60% dintre respondenţi au răspuns că ţara lor a beneficiat de apartenenţa la UE. Diferenţele naţionale variază semnificativ, de la 80% răspunsuri pozitive în ţări ca Polonia sau Lituania, la 34% în Cipru.
Europenii care estimează că ţara lor a beneficiat de apartenenţa la UE evocă în special contibuţia UE la creşterea economică (35%), contribuţia acesteia la menţinerea păcii şi întărirea securităţii (32%) şi cooperarea dintre ţările lor şi alte state membre (31%).
Românii consideră în proporţie de 72% că apartenenţa la UE a adus beneficii ţării lor iar aceste beneficii sunt, în opinia respondenților, noi oportunităţi pentru locuri de muncă (48%), îmbunătăţirea standardelor de viaţă (29%), contribuţia UE la democraţia din România (28%), şi contribuţia la creşterea economică (27%).

Intrebarea cu exemplele de beneficii a fost adresată doar celor 60% (72% în România) dintre cei care au fost de acord ca ţara lor a beneficiat de apartenența la UE, iar fiecare persoană a putut indica un număr de maxim trei beneficii. La sondajul precedent, în iunie 2013, 63% dintre români considerau ca ţara lor a avut beneficii în calitate de membru al UE.

Europenii au fost de asemenea rugaţi să evaluze dacă ţara lor ar avea o performanţă mai bună sau mai proastă în diverse domenii politice dacă ţara lor s-ar afla în afara UE. Ca şi în anul 2014, cei mai mulţi respondenţi cred că ţara lor nu ar avea o performanţă mai bună în afara UE în toate domeniile luate în considerare.
Un sistem european armonizat de asistență socială ar întări cetățenia europeană.

Întrebați ce factori ar întări sentimentul de cetățenie europeană, majoritatea respondenților au răspuns: „un sistem european de asistență socială armonizat între statele membre (asistență medicală, educație, pensii, etc.)”.
Comparativ cu toamna anului 2014, la nivel european, importanța acestui factor a crescut în mod clar (45%, + 13 de puncte). Ca și în 2014, acest factor se află în fruntea listei de răspunsuri cele mai des alese.

Al doilea factor cel mai frecvent răspuns citat este „serviciu european de intervenție de urgență pentru combaterea dezastrelor naturale internaționale”, a cărui importanță de asemenea a crescut (28%, +6 puncte).
Românii consideră, de asemenea, că sistemul armonizat de asistenţă socială este cel mai important factor care ar întări sentimentul de cetăţenie europeană. 46% sunt de acord cu această afirmaţie, în creştere cu 14 puncte procentuale faţă de 2014.

Studiul Parlamentului European „Parlametru 2015” a fost realizat în 28 state membre ale UE. Sondajul a fost subiectul a două publicații separate. Primul a fost cu privire la problema migrației și situația economică și socială. Acesta a fost publicat pe 14 octombrie 2015.
A doua publicație se ocupă în special cu Parlamentul European și aspecte legate de atașament și apartenență la Uniunea Europeană, cum ar fi identitatea, cetățenia, politicile și valorile prioritare.

Internațional

Leon al XIV-lea este noul Papă

Publicat

pe

Conclavul l-a ales pe cel de-al 267-lea episcop al Romei, cardinalul Robert Francis Prevost.
Anunțul a fost dat mulțimii de cardinalul protodiacon Dominique Mamberti: „Eminența Sa Reverendisim Domn, Domnul Robert Francis, cardinal al Sfintei Biserici Romane, Prevost, care și-a ales numele pontifical Leon al XIV-lea“.
Primul Papă augustinian, el este al doilea Suveran Pontif american, după papa Francisc, dar, spre deosebire de Bergoglio, americanul Robert Francis Prevost, în vârstă de 69 de ani, s-a născut în nordul continentului și a păstorit în sudul acestuia, înainte de a fi chemat de predecesorul său să conducă Departamentul pentru Episcopi și Comisia Pontificală pentru America Latină.

„Dragi surori și frați. Acesta este primul salut al lui Hristos înviat, păstorul cel bun care și-a dat viața pentru turma lui Dumnezeu. Îmi doresc, de asemenea, ca acest salut de pace să intre în inimile voastre și să ajungă la familiile voastre, la toți oamenii de pretutindeni, la toate națiunile și la tot pământul. Pacea fie cu voi.

O pace dezarmantă, smerită și perseverentă vine de la Dumnezeu. Dumnezeu care ne iubește pe toți necondiționat. Încă auzim în urechi acea voce slabă, dar mereu curajoasă, a Papei Francisc binecuvântând la Roma. În aceeași binecuvântare, Dumnezeu ne iubește. Dumnezeu vă iubește pe toți și răul nu va birui. Mulțumesc, Papa Francisc. (…)

Împreună, trebuie să ne străduim să fim o biserică misionară, o biserică ce construiește punți și dialog, mereu deschisă să-i primească pe toți, pe toți cei care au nevoie de caritatea noastră și de prezența noastră’, a spus Papa în primul său discurs.

Papa Leon al XIV-lea a mai cerut Bisericii Catolice să fie „o biserică sinodală, o Biserică ce umblă, o biserică ce caută mereu pacea. Încercați să fiți mereu aproape, mai ales de cei care suferă atât de mult“.

Citeste mai mult

Internațional

Habemus Papam! Papa Leon al XIV-lea!

Publicat

pe

Cardinalul Robert Francisc Prevost a fost ales de Conclav să fie urmașul Papei Francisc și al 267-lea Sfânt Părinte- Papa Leon al XIV-lea.

La ora 18.10, (19.10 ora României) fumul alb a anunțat alegerea celui de-al 267-lea pontif al Bisericii Catolice.

Joi, 8 mai 2025, cardinalii electori din Capela Sixtină, unde au început miercuri conclavul, au transmis în exterior tradiționalul semnal al fumului, de culoare albă, de data aceasta, semn că a fost ales cel de-al 267-lea pontif al Bisericii catolice.

Cei prezenți în Piața Sfântul Petru au primit vestea cu bucurie și aplauze, iar clopotele bazilicii Sfântul Petru au început să răsune a sărbătoare.

Citeste mai mult

Internațional

ACTUALIZARE: Fum negru la Vatican. Conclavul nu a ales un Suveran Pontif

Publicat

pe

Fumul care a ieșit miercuri seară, la ora 21.01 (ora României 22.01 ) pe coşul de la Vatican este negru. Asta înseamnă că primul vot pentru alegerea noului Papă nu a avut un rezultat.

Miercuri după-amiază, la ora 16:30, cardinalii electori au intrat în conclav și au depus jurământul. Odată cu pronunțarea „Extra omnes”,  ușile Capelei Sixtine au fost închise pentru începerea votării.

Alegerile urmează să continue joi, când dimineaţa sunt prevăzute două tururi, iar după-amiaza alte două.

Viitorul Papă este ales cu două treimi dintre voturile celor 133 de cardinali electori, adică 89 de voturi.

ACTUALIZARE:

Joi, 8 mai 2025, cardinalii electori din Capela Sixtină, unde au început miercuri conclavul, au transmis în exterior tradiționalul semnal al fumului, dar tot unul de culoare neagră, la fel ca miercuri seară.

Alegerea noului papă urmează să fie decisă la scrutinele din seara de joi sau la cele de vineri.

Papa Francisc a murit în a doua zi de Paști. În martie a împlinit 12 ani de pontificat

 

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite