Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Revoluția fiscală aduce noi reglementări pentru populație și firme

Publicat

pe

Ziua de 1 ianuarie 2018 este prevăzută ca dată de intrare în vigoare a unor normative şi reglementări care vor genera plusuri sau, uneori, minusuri în bugetele populaţiei şi firmelor.

Cele mai importante schimbări sunt de ordin fiscal, dar mai avem şi o serie de modificări sau chiar noutăţi legislative care au impact în toate domeniile economice şi sociale. Firmele vor funcţiona după reguli noi (contabilii în primul rând vor avea incomparabil mai mult de lucru în 2018 faţă de 2017), dar pe de altă parte salariul minim şi îndemnizaţia de creştere a copilului se vor majora, iar cota de impozitare a veniturilor va scădea de la 16% la 10%.

Lista schimbărilor în 2018:

Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) va fi plătită în conturi separate („split TVA”), procedură care le impune companiilor costuri administrative suplimentare. S-a stabilit, însă, că nu toate firmele vor trece la această modalitate de plată, lucru care va complica relaţiile dintre firmele care o aplică şi cele care nu o aplică.

Contribuţiile de asigurări sociale – CAS – vor fi plătite de angajator, dar din banii salariatului, nu (şi) din banii firmei, cum a fost până la 1 ianuarie 2018. Măsura ar trebui să aibă ca efecte scăderea efortului financiar al firmelor (care vor mai avea de plătit din surse proprii doar o taxă de 2,25% din fondul de salarii) şi scăderea presiunii pe veniturile angajatului de la 39,25% la 37,25%. Dar pentru a se putea împlini acest deziderat şi mai ales pentru a se păstra venitul net al salariatului, angajatorii trebuie să majoreze salariul brut cu cel puţin 20 de puncte procentuale. Sau, după cum au anunţat deja unii angajatori, să le plătească salariaţilor diferenţa de 20% sub formă de prime/stipendii de merit, cel puţin până când această mutare a CAS va fi certă şi clarificată din toate punctele de vedere.

Complementar la mutarea CAS, de la 1 ianuarie 2018 va fi sancţionată cu închisoare de la 1 la 6 ani neplata CAS de către angajatori.

Contribuţia la asigurările sociale de sănătate (CASS), în procent de 10%, va fi datorată de o multitudine de persoane care realizează venituri cum ar fi: din dividende, din dobânzi, din alte surse, din activităţi independente etc. Principala modificare: aceste venituri care în 2017 erau scutite de contribuţia la asigurările sociale de sănătate, respectându-se şi alte condiţii legale, vor intra obligatoriu în sfera de aplicare a contribuţiei la sănătate, însă modul de calcul este diferit, baza de calcul fiind salariul minim pe economie. De exemplu, dacă o persoană fizică este salariată şi realizează şi venituri din dividende, atunci plăteşte contribuţia la asigurările de sănătate atât ca salariat, cât şi pentru veniturile din dividende. Baza lunară de calcul a contribuţiei la sănătate pentru venitul din dividende este salariul minim brut pe ţară valabil în luna în care se achită dividendele.

Începând cu data de 1 ianuarie 2018, impozitul pe venit este de 10% pentru toate categoriile de venituri impozabile, cu excepţia veniturilor din dividende – pentru care se păstrează cota de 5%. Pentru persoanele care realizează venituri din salarii se majorează deducerile personale în funcţie de mărimea salariului şi de numărul persoanelor aflate în întreţinere, însă până la limita a 3.600 de lei, peste care nu se mai acordă deduceri personale.

Tot de la 1 ianuarie 2018, plafonul veniturilor unei microîntreprinderi este de un milion de euro, calculat în lei la cursul BNR din ultima zi a anului anterior. Mai exact, 4,6597 lei/euro, cursul din 29 decembrie 2017, deci plafonul respectiv este de 4.659.700 de lei. Se păstrează cotele de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile care au un salariat cu normă întreagă şi de 3% pentru microîntreprinderile fără salariaţi. Se abrogă, în schimb, condiţionarea faţă de un anumit obiect de activitate, în sensul că pot fi microîntreprinderi şi societăţile care realizează venituri din consultanţă şi management într-un procent mai mare de 20% din totalul veniturilor, din zona jocurilor de noroc, asigurări etc. Se abrogă, de asemenea, şi posibilitatea optării pentru plata impozitului pe profit prin majorarea capitalului social la suma de 45.000 de lei.

Din punctul de vedere al impozitelor şi taxelor locale, pentru autovehiculele de transport de marfă cu masa totală autorizată egală sau mai mare de 12 tone, impozitul datorat la bugetul la bugetul local se majorează cu circa 7% din 1 ianuarie 2018.

O altă modificare importantă: românii care intenţionează să plece din ţară pentru mai mult de şase luni de zile vor risca, de la 1 ianuarie 2018, să fie amendaţi dacă nu notifică Fiscul în prealabil. Notificarea Fiscului trebuie făcută prin completarea şi depunerea unui formular de rezidenţă fiscală. Amenda pentru nedepunerea în timp util a chestionarului respectiv va fi între 50 şi 100 de lei. Obligaţia de a depune respectivul formular o au persoanele fizice care pleacă din România pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive. La fel, trebuie să depună chestionarul şi persoanele fizice care sosesc în România şi au o şedere în ţara noastră o perioadă sau mai multe perioade care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive.

De la 1 ianuarie indemnizaţia minimă de creştere a copilului se va majora, din 1 ianuarie 2018, la 1.250 de lei, faţă de 1.233 de lei cât era în 2017. Pentru asigurarea acestei majorări, indemnizaţia de creştere a copilului nu va mai fi raportată la salariul minim, ci la Indicele Social de Referinţă (ISR). Valoarea ISR este stabilită la 500 de lei, iar indemnizaţia va avea valoarea a 2,5 ISR.

Salariul minim pe economie creşte de la 1.450 la 1.900 de lei. Majorarea este binevenită pe fondul unei crize fără precedent de forţă de muncă, dar angajatorii sunt deranjaţi de modul în care a fost impusă. Firmele care şi-au setat afacerile pe costuri salariale la nivelul minimului pe economie (cel puţin 35% din total, după ultimele statistici) sunt nevoite ori să dea afară din angajaţi, ori să mărească preţurile, riscând să nu-şi mai vândă produsele, ori să închidă cu totul întreprinderea.

Din 1 ianuarie se aplică şi controversata reducere a procentului de plată către Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,75%, fără a însă fi afectată valoarea nominală din 2017. Mai precis, suma achitată în 2017 către administratorii Pilonului II va fi cel puţin aceeaşi în 2018, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creşterii salariului mediu cu 20%.

Şi în domeniul auto va interveni o schimbare: de la 1 ianuarie, românii cu maşini noi vor avea o supriză plăcută referitor la inspecţia tehnică periodică (ITP); în schimb, cei cu vehicule vechi vor trebui să efectueze mai des ITP. Maşinile vor putea trece ITP-ul cu defecte minore, dar dacă se constată defecte mai grave, acestea trebuie reparate în maximum 30 de zile. De asemenea, în cazul maşinilor cu o vechime de 12 ani sau mai mult, ITP-ul va fi necesar anual, nu o dată la doi ani. Pe de altă parte, maşinile noi vor avea de trecut primul ITP abia după trei ani de la înmatriculare.

Tot începând din 1 ianuarie, vom avea un fel de reducere a costurilor cu telefonia în roaming. Ca urmare a scăderii tarifului reglementat la nivel de gros, pentru majoritatea planurilor tarifare va creşte volumul de date ce pot fi consumate în roaming în UE/SEE fără taxe suplimentare. În cazul depăşirii limitelor utilizării rezonabile a unor servicii în roaming în UE/SEE, scad şi suprataxele care pot fi aplicate consumului ulterior, după cum urmează: de la 1 ianuarie 2018 scade cu 22% suprataxa pentru date, de la 7,7 la 6 euro/GB; de la 3 ianuarie 2018 scade cu 16% suprataxa pentru apelurile primite, de la 1,08 la 0,91 eurocenţi/minut.

Plafonul de garantare pentru programul Prima Casă va scădea, în 2018, de la 2,67 la 2 miliarde de lei.

Tot pentru data de 1 ianuarie a mai fost prevăzută intrarea în vigoare a următoarelor normative: Legea 217/2016 privind combaterea risipei alimentare, Legea 163/2016, prin care constructorii trebuie obligatoriu să fie certificaţi tehnico-profesional sau Legea nr. 4/2016 care prevede sancţionarea contravenţiilor silvice.

Internațional

Lenovo a lansat trei noi tablete la CES 2025 Las Vegas

Publicat

pe

Lenovo este o companie fondată în 1984. Are sediul principal în Hong Kong și sediul operațional în Morrisville, Carolina de Nord și la Beijing. Compania proiectează, produce și vinde PC-uri, tablete, smartphone-uri, servere și smart TV, printre altele. Lenovo a fost prezentă la Consumer Electronics Show 2025 (CES 2025), cel mai mare târg de tehnologie din lume, cu un stand impresionant.

La CES 2025 Las Vegas, compania Lenovo a lansat mai multe dispozitive electronice, între acestea aflându-se și Lenovo Tab, Lenovo Idea Tab Pro și Lenovo Yoga Tab Plus au fost anunțate oficial. Tableta Lenovo Tab este destinată pieței bugetare, în timp ce Idea Tab Pro și Yoga Tab Plus sunt alternative de gamă medie și emblematică. Lenovo Idea Tab Pro și Lenovo Yoga Tab Plus vor fi disponibile la sfârșitul acestei luni, iar Lenovo Tab cândva în luna iunie, potrivit AndroidCentral.

Lenovo Tab este opțiunea mai ieftină dinte cele trei tablete. Lenovo Tab are un ecran cu diagonala de 10,1 inch (25,65 cm), o rezoluție de 1920 x 1200 pixeli și rata de refresh ce 60 Hz. Procesorul MediaTek Helio G85 asociat cu 4GB de memorie RAM și 64 sau 128GB de stocare la bord. Tableta are o baterie de 5.000 mAh cu încărcare relativ modestă, doar 15 wați. Totuși durata de viață a bateriei ar trebui să fie bună având în vedere diagonala ecranului și rezoluția.

Alte specificații la Lenovo Tab includ o cameră spate de 8 MP, una selfie de 5 megapixeli și difuzoare duble reglate pentru Dolby Atmos. Tableta are Wi-Fi 5 și Bluetooth 5.3 pentru conectivitate. Tableta are dimensiunile 154,5 x 135,7 x 7,5 mm și a fost lansată cu Android 14.

Lenovo Idea Tab Pro are un ecran LCD IPS de 12,7 inch (32,26 cm) cu o rezoluție de 2944 x 1840. Rata de actualizare a ecranului este impresionantă. Idea Tab Pro oferă o rată de reîmprospătare de 144 Hz.

Lenovo Idea Tab Pro este o opțiune bună pentru cei care doresc o tabletă cu productivitate medie. Procesorul MediaTek Dimensity 8300 este cuplat cu 8GB de memorie RAM LPDDR4X și 256 GB UFS 4.0 spațiu de stocare. Camerele oferă, de asemenea, un upgrade, datorită camerei selfie de 8 GB și a unui obiectiv de 13 MP pe spate.

Noua tabletă Lenovo are o baterie de 10.200 mAh cu suport pentru încărcare rapidă de până la 45 W. Pe partea de conectivitate sunt disponibile Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.3. Pe partea audio tableta are 4x difuzoare JBL reglate de Dolby Almost și 2x microfoane. Dimensiunile de gabarit sunt 293,37 x 190,76 x 6,9 mm și are o greutate de 620 de grame. Și această tabletă a fost lansată tot cu Android 14.

Lenovo Yoga Tab Plus. Ultimul model, dar primul ca specificații este Yoga Tab Plus, fiind opțiunea emblematică a acestui trio de tablete Lenovo. Această tabletă același ecran de 12,7 inch ca și Idea Tab Pro, la fel aceeași rată de reîmprospătare de 144 Hz și baterie de 10.200 mAh.

Cu toate acestea asemănările se opresc aici. Lenovo Yog Tab Plus are un procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, aflat pe seria emblematică Samsung Galaxy S24. Procesorul Snapdragon 8 Gen 3 este însoțit de 16 GB LPDDR5X și 512 GB UFS 4.0. Este un procesor foarte puternic și eficient energetic. Astfel această tabletă Lenovo poate concura foarte bine cu cele mai bune tablete lansate de Samsung anul trecut.

În departamentul foto Lenovo Yoga Tab Plus are frontal o cameră 13 megapixeli, iar la spate două camere 13 MP + 2 MP. Pe partea audio tableta are 2x tweetere, 4x SLS woofer (Harman Kardon) și 2x microfoane. Wi-Fi 7 și Bluetooth 5.3 oferă o conectivitate de cel mai înalt nivel. Tableta are dimensiunile 290,91 x 188,3 x 6,69 mm și o greutate de 640 de grame. Este singurul model lansat cu sistemul de operare Android 15.

Lenovo Tab, Lenovo Idea Tab Pro și Lenovo Yoga Tab Plus vor fi lansate în primăvara anului 2025. Yoga Tab Plus va sosi prima la sfârșitul acestei luni și are un preț de 699%. Idea Tab Pro va sosi undeva în aprilie, cu un preț de 349,99 dolari, iar Lenovo Tab cândva în iunie și va costa 159$.

Foto: Lenovo

Citeste mai mult

Internațional

Compania Apple nu renunță la un iPhone pliabil, va avea un mecanism ingenios de pliere

Publicat

pe

Sunt tot mai multe informații că Apple nu renunță la lansarea unui telefon pliabil, chiar dacă această piață este momentan în regres. Zvonurile despre un iPhone pliabil persistă și din câte se pare compania americană are în vedere lansarea unui telefon pliabil tip carte, în genul cunoscutului Galaxy Fold.

Acum site-ul german WinFuture, care citează o sursă de încredere, scrie despre o lansare pe piață a unui astfel de telefon pliabil Apple în 2026. Inițial au fost zvonuri despre o lansare în 2025, dar nici acum anul 2026 nu este confirmat de Apple. Viitorul pliabil Apple ar putea oferi un display mai mare decât actualul iPhone 16 Pro Max. Cu toate acestea, Apple se confruntă cu probleme tehnice în privința viitorulul telefon pliabil.

Fanii Apple au așteptat de ani de zile inovații revoluționare în iPhone. Acum sunt tot mai multe semne că gigantul tehnologic american nu lucrează doar la un smartphone pliabil, ci are și o versiune în sertar care este de fapt aproape gata pentru lansarea pe piață. În acest fel o lansare în 2025 pare mai plauzibilă.

Experții din industrie au presupus de mult că Apple dezvoltă două dispozitive pliabile diferite. În timp ce un model pliabil cu un ecran intern uriaș de 19 inch (48,26 centimetri) este mult mai aproape de o tabletă sau laptop, compania Apple se concentrează aparent mai mult pe un iPhone pliabil cu o diagonal mai mică. Când este desfășurat, acesta ar trebui să aibă un afișaj mai mare decât iPhone 16 Pro Max, care la 6,9 inch (17,53 cm). mai plauzibil ar fi un ecran cu o diagonală apropriată de Galaxy Z Fold 6 de la Samsung, undeva în jur de 8 inch.

Potrivit Wall Street Journal, Apple a „petrecut ani de zile lucrând la dispozitive pliabile și experimentând diferite modele”. După experimentele inițiale cu un afișaj pliabil spre exterior, compania pare să fi decis acum un design pliabil spre interior – similar cu seriile Flip și Fold de la Samsung.  Flip. Acest tip de design are avantajul de a fi mult mai durabil.

Cu toate acestea, mai multe obstacole tehnice întârzie lansarea pe piață a primului telefon pliabil Apple. Potrivit mai multor informații, dezvoltarea unui iPhone pliabil continuă să pună provocări tehnice semnificative pentru Apple. Sistemul de balamale și capacul afișajului în special le provoacă bătăi de cap inginerilor. Apple este cunoscut pentru că pune mare accent pe calitatea și longevitatea produselor sale, ceea ce reprezintă o problemă reală cu un mecanism de pliere puternic încărcat pe afișaj.

Acest lucru explică de ce compania Apple a acționat până acum mult mai precaut decât unii concurenți atunci când au lansat dispozitive pliabile. Potrivit Wall Street Journal, Apple vizează lansarea unui iPhone pliabil în 2026, probabil până atunci va rezolva toate problemele. Dacă va fi lansat mai repede, va fi cu atât mai bine pentru fanii Apple, dar nu numai pentru ei.  Între timp, se spune că Apple vrea mai întâi să lanseze anul viitor în primăvară un iPhone Slim super-subțire.

Foto: via Apple Insider

Citeste mai mult

Locale

Serviciu Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor, la Peciu Nou

Publicat

pe

Începând de miercuri, 15 ianuarie 2025, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Peciu Nou își va începe efectiv activitatea.

Astfel, cetățenii care au domiciliul pe raza de competență a comunei Peciu Nou (Peciu Nou, Diniaș și Sânmartinu Sârbesc) se vor adresa Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Peciu Nou începând cu data mai sus menționată.

Serviciul Evidența Persoanei Timișoara deservește în continuare următoarele comune arondate:

1. Com. Becicherecu Mic

2. Com. Bogda

3. Com. Bucovăț

4. Com. Cenei

5. Com. Fibiș

6. Com. Ghiroda

7. Com. Giarmata

8. Com. Giulvăz

9. Com. Mașloc

10. Com. Orțișoara

11. Com. Parța

12. Com. Pișchia

13. Com. Remetea Mare

14. Com. Sânandrei

15. Com. Sânmihaiu Român

16. Com. Șag

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite