Ne găsiți și pe:

Social

Pregătiri pentru programul „Noua casă“. 6.000 de credite se vor da în acest an

Publicat

pe

Programul „Noua Casă” va avea în acest an un plafon de 1,5 miliarde de lei, mai puțin față de plafonul de 2 miliarde de lei alocat în 2020, a anunțat președintele Fondului Național de Garantare a Creditelor. Oficialul a dat detalii și despre principalele programe de creditare pentru IMM-uri și sumele alocate acestora.

Dacă anul trecut plafonul pentru programul „Noua Casă” a fost de 2 miliarde de lei, ceea ce a asigurat garantarea a 8.000 de credite imobiliare, în acest an suma este cu 500 de milioane de lei mai mică, iar numărul românilor care își vor lua credite în acest program se estimează că va fi cu 2.000 mai scăzut.

„Plafonul din 2020 a fost de 2 miliarde de lei, fiind aproape în totalitate subscris. Aproximativ 8.000 de garanţii pentru Prima Casă/Noua Casă au fost date în 2020. Pentru 2021, plafonul este în scădere, la 1,5 miliarde de lei. Estimăm în jur de 6.000 de beneficiari ai programului «Noua Casă», acest tip de garanţie fiind dat tot prin Fondul Naţional de Garantare”, a declarat Cris­tian Păun, preşedintele Consiliului de Administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), la o videoconferinţă dedicată IMM-urilor.

Prin programul „Noua Casă” se acordă două categorii de credite pentru locuinţe noi, respectiv împrumuturi de până la 140.000 de euro, pentru care se percepe un avans de 15% şi se acordă o garanţie de stat de 60%, şi de 70.000 de euro, cu un avans de 5% şi o garanţie de stat de 50%. Avansul de 15% şi garanţia statului de 60% se aplică doar locuinţelor noi ce depăşesc pragul de 70.000 de euro până la 140.000 euro, inclusiv.

Pentru locuinţele vechi (recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţie cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat), creditul de maximum 70.000 de euro este compus din finanţarea acordată de bancă (66.500 de euro), care acoperă maximum 95% din preţ, și restul de 3.500 de euro – avansul plătit de beneficiar.

Social

EUROBAROMETRU. Peste 63% dintre români nu practică niciodată nici o formă de activitate fizică

Publicat

pe

Doar 11,6% dintre românii cu vârsta peste 15 ani fac săptămânal sport, potrivit datelor statistice naționale.

După vârsta de 24 de ani, ponderea persoanelor care fac mișcare scade, de la 11% la cei de 25-34 ani, la 0,3% la persoanele de peste 75 de ani.

Conform ultimului Eurobarometru, România se află pe locul 2 în UE în ceea ce priveşte sedentarismul.

Cel mai mare cadou pe care îl putem face corpului nostru este să-i acordăm atenţie şi mişcare, susține psihologul George Vescan.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat zilele trecute, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, câteva date privind modul de alimentație și apetitul pentru mișcare ale românilor.

Astfel, din totalul populaţiei României de peste 15 ani, 8,4% urmează un regim alimentar. Dintre aceştia, 71,1% au o alimentație cu un consum redus de sare, 62,2% urmează un regim cu mai puține grăsimi, 51,2% urmăresc consumul de zahăr, iar 24,5% au apelat la un regim alimentar legat de consumul de calorii.

În ceea ce privește consumul de fructe, din totalul populaţiei, 99,4% declară că au fructele în alimentație, iar 26,5% menţionează un consum zilnic de fructe. De asemenea, aproape toată populaţia consumă legume (99,5%), 18,4% consumă legume zilnic, iar 31% de 4-6 ori pe săptămână.

În ceea ce priveşte activitatea fizică, mersul pe jos pentru deplasarea în diverse locuri este o activitate pe care 92,7% din populaţia rezidentă a desfăşurat-o, pentru cel puţin 10 minute pe zi, într-o săptămână obişnuită, arată datele INS. Însă, din totalul populaţiei, doar 11,6% au declarat că fac săptămânal sport sau diverse activităţi fizice în timpul liber, iar aceștia au alocat zilnic acestor activităţi, în medie, 34 de minute.

Totodată, conform celui mai recent Eurobarometru, peste 63% dintre români nu practică niciodată nici o formă de activitate fizică, ceea ce pune România pe locul 2 în UE în ceea ce priveşte sedentarismul.

Toate aceste date au atras atenția specia­liștilor.

Astfel, psihologul George Vescan consideră că sedentarismul a atins cote „catastrofale pentru sănătatea şi vigoarea naţiunii noastre”.

Pentru a realiza o schimbare a mentalității privitor la activitatea fizică, Vescan spune că este nevoie de implicarea părinților, a sistemului de învățământ și a autorităților locale.

„Părinţii să realizeze că sănătatea şi fericirea copiilor lor atunci când se joacă sau fac sport sunt mai importante decât a-i obliga să înveţe 10 ore pe zi. Sistemul de învăţământ să redea importanţa cuvenită orelor de educaţie fizică. Iar la nivelul primăriilor sau al altor instituţii să se dezvolte bazele sportului de masă”, a arătat psihologul.

Citeste mai mult

Social

Aproape două tone de alimente pentru Spitalul de Psihiatrie Gătaia de la Arhiepiscopia Timișoarei

Publicat

pe

Arhiepiscopia Timișoarei, prin implicarea directă a Înalpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a acordat zilele trecute, un nou ajutor umanitar Spitalului de Psihiatrie Gătaia.

În prezența Părintelui Mitropolit Ioan, aprox. 2 tone de alimente au fost oferite pacienților din această unitate publică sanitară de monospecialitate de tip pavilionar.

De la începutul pandemiei, Arhiepiscopia Timișoarei a oferit spitalului, în mod constant, alimente necesare pentru asigurarea unui regim alimentar echilibrat, corespunzător afecțiunilor pacienților, știut fiind faptul că, într-o unitate medicală, atât tratamentul medical, cât și regimul alimentar au un însemnat rol terapeutic, accelerând refacerea organismului persoanei suferinde.

Citeste mai mult

Social

Bărbatul care l-a amenințat cu moartea pe Raed Arafat avea halucinații

Publicat

pe

Bărbatul care a amenințat, live, pe o rețea de socializare că-l va măcelări pe secretarul de stat Raed Arafat avea discernământul abolit, cu potențial agresiv și modificări halucinator-delirante, au stabilit medicii de la IML Timișoara.

Bărbatul  a fost internat într-o instituție medicală.

El a intrat în atenția autorităților după ce mass-media centrală și locală a relatatmai multe informații despre o presupusă amenințarea a unui secretar de stat din cadrul Ministerul Afacerilor Interne, de un timișorean, prin intermediul aplicației Facebook.

Conform Biroului de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara a fost înregistrat la data de 12 martie 2021 dosarul penal cu nr. 2029/P/2021, în care se efectuează urmărirea penală față de un suspect, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ultraj, prev. și ped. de art. 257 al. 1 rap. la art. 206 al. 1 Cp.

În fapt s-a reținut suspiciunea rezonabilă că în data de 10 martie 2021, în jurul orelor 12:00, aflându-se pe marginea drumului judeţean ce face legătura între localitatea Săcălaz şi Sânmihaiul Român, jud. Timiş, cu ocazia unei transmisiuni video pe rețeaua Facebook, suspectul l-a amenințat cu acte de violență pe un secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, în sensul că îl va lovi cu un topor, cu un ciocan și cu o rangă, aceste acte având legătură cu activitatea profesională a persoanei vătămate.

În vederea stabilirii existenței discernământului cu privire la săvârșirea faptei, procurorul a dispus față de suspect efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice conform art. 184 al. 1 Cpp („organul de urmărire penală are o îndoială asupra discernământului suspectului în momentul săvârșirii infracțiunii ce face obiectul acuzației”).

Potrivit raportului de expertiză medico-legală psihiatrică întocmit de IML Timișoara la data de 19 martie 2021, s-a concluzionat că persoana expertizată a avut discernământul abolit, raportat la fapta cercetată și s-a recomandat aplicarea de urgență a măsurii de siguranță prev. de art. 110 Cp (internarea medicală), având în vedere potențialul agresiv și modificările halucinator-delirante prezentate de suspect.

Având în vedere aspectele evidențiate în cuprinsul raportului de expertiză medico-legală, la aceeași dată procurorul a formulat propunere către judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Timișoara, conform art. 247, 248 Cpp rap. la art. 110 Cp, de luarea a măsurii de siguranță a internării medicale provizorii, până la însănătoșire sau până la obținerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol.

Prin încheierea penală nr. 26/24.03.2021 dispusă în dosarul nr. 7718/325/2021 al Judecătoriei Timișoara a fost admisă propunerea parchetului, iar față de suspect s-a dispus internarea medicală provizorie într-o unitate specializată de asistență medicală, până la însănătoșire sau până la ameliorarea care înlătură starea de pericol ce a determinat luarea măsurii. Împotriva încheierii se poate formula contestație în termen de 5 zile de la pronunțare.

Conform art. 107 corob. cu art. 110 Cp, măsura de siguranță a internării medicale are drept scop înlăturarea unei stări de pericol și preîntâmpinarea săvârșirii faptelor prevăzute de legea penală. Aceasta poate fi dispusă față de făptuitorul care este bolnav psihic, consumator cronic de substanțe psihoactive sau care suferă de o boală infecto-contagioasă și prezintă pericol pentru societate, până la însănătoșire sau  până la obținerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol, iar internarea se realizează într-o unitate sanitară de specialitate.

De asemenea, conform art. 247 Cpp și următoarele, judecătorul de drepturi și libertăți poate dispune în cursul urmăririi penale internarea medicală provizorie a suspectului sau  inculpatului care este bolnav mintal ori consumator cronic de substanțe psihoactive, dacă luarea măsurii este necesară pentru înlăturarea unui pericol concret și actual pentru siguranța publică.

Această măsură constă în internarea medicală nevoluntară a suspectului sau inculpatului într-o unitate specializată de asistență medicală, până la însănătoșire sau până la amelioararea care înlătură stare de pericol ce a determinat luarea măsurii.

Precizăm că efectuarea în continuare a urmăririi penale și dispunerea măsurii internării medicale provizorii nu pot să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție, suspectul/inculpatul fiind nevinovat până la pronunțarea unei hotărâri definitive de condamnare.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite