Promovarea turismului prin proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021 este extinsă în zona montană a judeţului de Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului (APDT) Timiş, derulând o acţiune inedită – ”Mic dejun la Margina”, care va creiona un traseu gastro-cultural ce poate fi parcurs într-o zi, promovat şi în străinătate.
”Cea mai recentă acţiune pe care o pregătim este ‘Mic dejun la Margina’, un proiect care se derulează în luna aprilie. Am angrenat în acţiunea noastră primăria localităţii, tour-operatori de turism, reprezentanţi din educaţie, agenţi economici, tot ceea ce ne poate ajuta pentru promovarea zonei şi a Infocentrului turistic din comună. Acel mic dejun poate însemna şi un prânz sau o cină, este un pretext pentru principalul nostru demers. La finalul acţiunii, vrem să promovăm şi în străinătate acest traseu deosebit de atractiv”, a declarat, directorul executiv al APDT Timiş, Delia Barbu.
Conform acesteia, o zi la Margina va începe cu un mic dejun tradiţional local, cu ceea ce înseamnă hrană produsă în gospodăria bănăţeanului, de la brânză de oi şi vaci cu ceapă verde până la ouă de la păsări ”curtate” de cocoşul de pe gardul cel mai înalt al casei, ridichi, o felie de slănină ori şuncă de casă şi o pâine rumenă atunci scoasă din cuptor, care să-i ţină peregrinului la drum pentru o jumătate de zi.
Cu miresmele bucatelor încă proaspete în simţuri, echipa-pilot, formată din ziarişti şi ceilalţi invitaţi va porni cu căruţa trasă de cai până la stâna din vârful dealului, unde vor poposi să bea laptele proaspăt şi cald de vaci, să se înfrupte cu caşul dulce şi să-şi dezmierde gustul în catifelata smântână a oilor de la Margina.
Meniurile alimentare vor fi deosebit de importante în acest parcurs, pentru că la finalul drumeţiei se va stabili şi ”traseul gastro-cultural” al zonei, care va fi inclus într-o broşură ce va fi promovată în spaţiul european.
Drumeţia va continua cu plimbări prin pădurea de foioase, loc minunat pentru picnicuri, iar dacă este vară, se pot culege şi mure, fragi, afine sau ciuperci comestibile.
Pasionaţii de vânătoare au la îndemână un bogat teren care, în funcţie de sezon, poate roti puşca vânătorului după mistreţi ori fazani. La ceva mai mult de doi paşi pescuitul sportiv este la el acasă, pentru că ne apropiem de barajul Lacului Surduc şi de râul Bega, locuri uşor accesibile agroturismului.
Spre seară, totul intră în atmosfera tradiţională, cu serbări câmpeneşti condimentate cu bucătăria tradiţională a zonei.
Componenta culturală a drumeţiei o vor constitui drumurile de pelerini la bisericile triseculare din lemn din zona Făget-Margina, biserica de lemn „Sfântul Ioan Teologul” (1820) din Margina, declarată monument istoric, biserica de lemn din Nemeţeşti, monument istoric şi un popas la Mănăstirea Izvorul lui Miron.
Structură a Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, APDT va încerca să aşeze pe harta turistică 2021 a Banatului istoric cât mai multe atracţii pentru turiştii care sunt aşteptaţi în regiune.
Pentru anul 2017, Consiliul Judeţean Timiş a alocat APDT 350.000 de lei, sumă care unora dintre consilierii judeţeni li s-a părut prea mare pentru promovarea turismului Capitalei Culturale Europene 2021.
APDT a pornit în urmă cu doi ani de la zero, în acest răstimp reuşind să aibă o siglă, un logo, un site de promovare a turismului bănăţean, multe acţiuni şi mai ales, multe obiective turistice care erau foarte puţin vizibile până acum. Atragerea unui număr cât mai mare de turişti în anul 2021 în zonă se va face şi prin promovarea prin broşuri a unor trasee gastro-culturale, bazate pe paleta foarte atrăgătoare a multiculturalităţii din Banat, pe tradiţiile şi obiectivele cele mai reprezentative pentru fiecare comunitate.
AGERPRES