Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Traseu gastro-cultural în județul Timiș: „Mic dejun la Margina“

Publicat

pe

Promovarea turismului prin proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021 este extinsă în zona montană a judeţului de Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului (APDT) Timiş, derulând o acţiune inedită – ”Mic dejun la Margina”, care va creiona un traseu gastro-cultural ce poate fi parcurs într-o zi, promovat şi în străinătate.

”Cea mai recentă acţiune pe care o pregătim este ‘Mic dejun la Margina’, un proiect care se derulează în luna aprilie. Am angrenat în acţiunea noastră primăria localităţii, tour-operatori de turism, reprezentanţi din educaţie, agenţi economici, tot ceea ce ne poate ajuta pentru promovarea zonei şi a Infocentrului turistic din comună. Acel mic dejun poate însemna şi un prânz sau o cină, este un pretext pentru principalul nostru demers. La finalul acţiunii, vrem să promovăm şi în străinătate acest traseu deosebit de atractiv”, a declarat, directorul executiv al APDT Timiş, Delia Barbu.

Conform acesteia, o zi la Margina va începe cu un mic dejun tradiţional local, cu ceea ce înseamnă hrană produsă în gospodăria bănăţeanului, de la brânză de oi şi vaci cu ceapă verde până la ouă de la păsări ”curtate” de cocoşul de pe gardul cel mai înalt al casei, ridichi, o felie de slănină ori şuncă de casă şi o pâine rumenă atunci scoasă din cuptor, care să-i ţină peregrinului la drum pentru o jumătate de zi.

Cu miresmele bucatelor încă proaspete în simţuri, echipa-pilot, formată din ziarişti şi ceilalţi invitaţi va porni cu căruţa trasă de cai până la stâna din vârful dealului, unde vor poposi să bea laptele proaspăt şi cald de vaci, să se înfrupte cu caşul dulce şi să-şi dezmierde gustul în catifelata smântână a oilor de la Margina.

Meniurile alimentare vor fi deosebit de importante în acest parcurs, pentru că la finalul drumeţiei se va stabili şi ”traseul gastro-cultural” al zonei, care va fi inclus într-o broşură ce va fi promovată în spaţiul european.

Drumeţia va continua cu plimbări prin pădurea de foioase, loc minunat pentru picnicuri, iar dacă este vară, se pot culege şi mure, fragi, afine sau ciuperci comestibile.
Pasionaţii de vânătoare au la îndemână un bogat teren care, în funcţie de sezon, poate roti puşca vânătorului după mistreţi ori fazani. La ceva mai mult de doi paşi pescuitul sportiv este la el acasă, pentru că ne apropiem de barajul Lacului Surduc şi de râul Bega, locuri uşor accesibile agroturismului.

Spre seară, totul intră în atmosfera tradiţională, cu serbări câmpeneşti condimentate cu bucătăria tradiţională a zonei.

Componenta culturală a drumeţiei o vor constitui drumurile de pelerini la bisericile triseculare din lemn din zona Făget-Margina, biserica de lemn „Sfântul Ioan Teologul” (1820) din Margina, declarată monument istoric, biserica de lemn din Nemeţeşti, monument istoric şi un popas la Mănăstirea Izvorul lui Miron.

Structură a Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, APDT va încerca să aşeze pe harta turistică 2021 a Banatului istoric cât mai multe atracţii pentru turiştii care sunt aşteptaţi în regiune.

Pentru anul 2017, Consiliul Judeţean Timiş a alocat APDT 350.000 de lei, sumă care unora dintre consilierii judeţeni li s-a părut prea mare pentru promovarea turismului Capitalei Culturale Europene 2021.

APDT a pornit în urmă cu doi ani de la zero, în acest răstimp reuşind să aibă o siglă, un logo, un site de promovare a turismului bănăţean, multe acţiuni şi mai ales, multe obiective turistice care erau foarte puţin vizibile până acum. Atragerea unui număr cât mai mare de turişti în anul 2021 în zonă se va face şi prin promovarea prin broşuri a unor trasee gastro-culturale, bazate pe paleta foarte atrăgătoare a multiculturalităţii din Banat, pe tradiţiile şi obiectivele cele mai reprezentative pentru fiecare comunitate.

AGERPRES

Locale

A aruncat deșeuri pe spațiul public. A fost amendat și i-a fost confiscată autoutilitara

Publicat

pe

Un tânăr de 26 de ani a fost amendat cu 30.000 de lei și i-a fost confiscată autoutilitara pe care o conducea după ce a fost prins că a aruncat deșeuri pe spațiul public și le-a incendiat.

„Poliţiştii Secţiei 2 Poliţie Rurală Săcălaz, au fost sesizati prin apelul unic de urgenţă 112 cu privire la faptul că mai multe persoane ar fi aruncat deşeuri dintr-o autoutilitară, pe care ulterior le-ar fi incendiat, pe un teren viran ce aparţine unei foste societăţi comerciale din localitatea Beregsău Mare. Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, unde au constatat faptul că cele sesizate se confirmă, fiind identificat şoferul autoutilitarei, un bărbat în vârstă de 26 de ani, bănuit de comiterea faptei”, a transmis marţi IPJ Timiş.

Şoferul autoutilitarei, un bărbat de 26 de ani a fost amendat cu 30.000 lei conform OUG 92/2021 privind regimul deşeurilor, fiind luată măsura complementară a confiscării autoutilitarei.

Foto: Poliția Română

Citeste mai mult

Cultură

Spectacolul „Azi la noi cântă tot natul“, de Florii, la Filarmonica „Banatul“

Publicat

pe

Pe 28 aprilie, de la ora 18.00, Ansamblul „Timișul” sărbătorește Floriile, cu participarea instrumentiștilor, a dansatorilor și a invitaților săi speciali: Călin Bârcean (solist Pragu’ de Sus), preotul Vasile Bădescu, antrenorul de fotbal Alexandru Pelici, omul de radio Ioana Sapianu, arhitectul Nenad Luchin, actrița Alina Ilea, avocatul Doru Julean, tenorul Bogdan Zaharia, inginerul Octavian Zaica, DJ Sean Norvis și Mirela Castelli, director Casa Auto.

Soliști: Daniela Condurache și Andreea Voica.

Coregrafi: Maria Topciov și Ciprian David

Dirijor: Deian Galetin. Prezintă: Florin Mihoc

Partener: Filarmonica „Banatul”. Partener media: TVR Timișoara

Accesul se face pe bază de bilete, disponibile la Casa de Cultură (Str. Miron Costin nr.2). Prețul unui bilet este 30 lei.

Citeste mai mult

Locale

Cerșetori ridicați de polițiștii locali din mai multe zone din Timișoara

Publicat

pe

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță și Ordine Publică au desfășurat, în ultimele zile, o amplă acțiune cu scopul depistării persoanelor fără adăpost și a celor care apelează la mila publică pe raza municipiului Timișoara.

Astfel, s-a acționat în zonele Parcul Botanic, Gara de Nord, Bdul General Dragalina, Catedrala Mitropolitană – Parcul Civic, Zona Elba, Pictor Ioan Zaicu.

Au fost depistați un număr de 16 cerșetori și oameni ai străzii, aceștia fiind predați către centrul social de pe Strada Telegrafului.

Totodată, în cazul a două astfel de persoane s-a luat măsura sancționării contravenționale conform Legii 61/1991 republicată, deoarece au pătruns fără drept în clădirea fostei casierii a Retim de pe Strada Matei Corvin.

Astfel de acțiuni sunt organizate periodic, pe lângă verificările zilnice și măsurile luate ca urmare a sesizărilor de la cetățeni.

De la începutul acestui an în baza de date a Poliției Locale au fost înregistrați un număr de 228 cerșetori și oameni ai străzii.

Polițiștii locali iau măsuri de preluare a acestora din stradă și predarea către serviciile sociale în vederea reintegrării lor, dar din păcate, din cauza legislației, dar și a faptului că aici primesc bani de la cetățeni, aceștia se întorc înapoi în stradă.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite