Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Ziua Europei la Timişoara: Concert Lidia Buble şi Smiley

Publicat

pe

În fiecare an, în 9 mai, se serbează Ziua Europei, rămasă în istorie sub numele de „Ziua Schuman”. La 9 mai 1950, ministrul francez de externe, Robert Schuman, propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.

Primăria Municipiului Timişoaraşi Casa de Cultură a Municipiului, în colaborare cu Instituţia  Prefectului Judeţul Timiş, Consiliul Judeţean Timiş, Garnizoana Timişoara, Centrul de Informare Europe Direct Timişoara, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Timiş, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Timiş vor organiza mai multe acţiuni, în zilele de 7 şi 9 mai 2016, pentru a marca Ziua Europei.

PROGRAM:

Sâmbătă, 7 mai 2016
Muzeul Satului Bănăţean
10.00 Concert susținut de Muzica Militară a Brigăzii 18 Infanterie Banat
10:50 Colaj de dansuri populare din Banat susținut de Ansamblul folcloric al Palatului Copiilor din Timișoara
11:05 Moment artistic susținut de soliști de muzică populară de la Palatul Copiilor din Timișoara și de elevii unităților de învățământ din județul Timiș
11:15 Moment artistic susținut de Grupul de muzică ușoară  ”Flores” de la Palatul Copiilor din Timișoara
11:25 Moment artistic susținut de soliști de muzică ușoară de la Palatul Copiilor Timișoara și de elevii unităților de învățământ din județul Timiș, în limbile engleză și franceză
11:40 Dansuri moderne susținute de trupa de dans modern ”Torent” a Palatului Copiilor din Timișoara
11:50 Moment artistic susținut de soliști de muzică ușoară de la Palatul Copiilor Timișoara și de elevii unităților de învățământ din județul Timiș în limbile  germană, italiană și spaniolă
Moment artistic susținut de o solistă de muzică orientală, elevă a Școlii Arabe din Timișoara
12:00 Colaj de dansuri moderne susținut de: Rok Dance Săcălaz – cu un dans din genul STREET DANCE
Mini Rok Dance Săcălaz – cu dansul PIRAŢII
Rok Dance Săcălaz –  dans din categoria DANCE
Rok Dance Cenei – dans din categoria STREET DANCE
Rok Dance Timişoara – dans din genul STREET
Rok Dance Timişoara – dans din genul GYRLS DANCE
12:20 Moment artistic susținut de formația de muzică pop-rock GMT de la Liceul Teoretic ”D. Voniga” din Giroc
12:40 Moment artistic de muzică instrumentală, prezentat de Ansamblul Școlii Gimnaziale nr. 7  ”Sfânta Maria” Timișoara
13:00 Dansuri de societate, muzică ușoară și miniscenete – Asociația Seniorilor din Timișoara și elevii unităților de învățământ din județul Timiș
În perimetrul Muzeului Satului Bănăţean

08:30 Concurs Orientare Sportivă; Cros – elevi – clasele V-VI, VII-VIII, liceu M+F; Rugby Tag; Concurs de şah; Turneu minifotbal; Turneu volei – elevi –clasele  V+VI, VII-VIII M+F
11:00Ursul păcălit de vulpe” – Spectacol susținut de actori ai Teatrului pentru Copii și Tineret „Merlin” din Timișoara
11.00 Activitate non-formală „Vânătoare de comori” în contextul drepturilor cetățenilor europeni, organizată de Centrul Europe Direct Timișoara, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș
Tur ghidat pentru vizitarea Muzeului Satului Bănățean (cu plecare de la intrarea în Muzeul Satului), organizat de Muzeul Satului Bănățean.Primul începând cu ora 11:00, al doilea de la ora 13:00
 
Luni, 9 mai 2016
Parcul Cental – Monumentul Ostaşului Român
10.00 Ceremonial militar religios de depunere coroane, buchete și jerbe de flori organizat cu ocazia Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite şi Zilei Europei
 
Galeria Pro Armia
18.00 Vernisaj expoziție de pictură dedicată Zilei Europei, realizată de Asociaţia Artiştilor Plastici Romul Ladea în organizarea Casei de Cultură a Municipiului Timișoara
              
Piaţa Unirii:
20.00 Concert susținut de Alexandra Mitroi&BANG, Lidia Buble și Smiley.

Din țară

Solstițiul de vară. În 21 iunie începe vara astronomică

Publicat

pe

În jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°. Este momentul solstițiului de vară, ce marchează începutul verii astronomice, informează Observatorul Astromomic „Amiral Vasile Urseanu“.

Dupa cum este cunoscut, Pământul execută atât o mișcare anuală de revoluție în jurul Soarelui, cât și o miscare diurnă de rotație în jurul axei polilor tereștri. Axa polilor păstrează (în prima aproximație) o poziție fixă în spațiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pământului (numit planul eclipticii) cu 66° 33′. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.

Pentru un observator terestru fenomenul se materializează pe sfera cerească prin miscarea anuală aparentă a Soarelui în lungul eclipticii cu aproximativ 1° pe zi, planul eclipticii fiind înclinat față de cel al ecuatorului ceresc cu 23° 27′. La momentul solstițiului de vară, Soarele se va afla la 23° 27′ distanța unghiulară nord fața de ecuatorul ceresc, el descriind mișcarea diurnă pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit tropicul racului .

Denumirea de solstițiu (“Soarele stă”) este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mișcarii Soarelui în raport cu declinațiile acestuia. Soarele aflându-se la culminație (pentru latitudinea medie a țării noastre) la 67° 52′ deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15h 32m, durata nopții fiind de numai 8h 28m.

Din acelasi motiv și crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungește toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopți albe”.

Citeste mai mult

Locale

O nouă acțiune de deratizare pentru combaterea rozătoarelor, la Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara anunță o nouă acțiune de deratizare în vederea combaterii rozătoarelor, în perioada 24 iunie 2025 – 8 iulie 2025.

În cazul în care vremea va fi nefavorabilă, operațiunile vor fi reprogramate și comunicate la o dată ulterioară.

Produsul folosit în combaterea rozătoarelor, Facorat Pastă (substanţă activă Brodifacoum) este avizat de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii şi se regăsește în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate de către Ministerul Sănătăţii. Substanța face parte din Grupa III de toxicitate. Personalul implicat în efectuarea lucrărilor este calificat și autorizat în conformitate cu legislația în vigoare, fiind dotat cu echipament de protecție corespunzător.

Staţiile de intoxicare sunt astfel concepute încât să permită doar accesul rozătoarelor, iar raticidul are adăugată o substanţă foarte amară pentru descuraja ingerarea de către restul mamiferelor. Sunt interzise golirea, deteriorarea sau sustragerea staţiilor destinate plasării momelilor, amplasate de către operatorul serviciilor de deratizare pe domeniul public.

Cetățenii, în special copiii, bătrânii și deținătorii de animale de companie, sunt rugați să evite pe cât posibil contactul direct cu momeala raticidă. În cazul ingerării accidentale, antidotul recomandat de producător este vitamina K.

Pentru o eficiență sporită a acțiunii, municipalitatea apelează la colaborarea cetățenilor și recomandă igienizarea spațiilor proprii de depozitare a deșeurilor menajere, atât în interiorul, cât și în exteriorul clădirilor.

Citeste mai mult

Cultură

Festivalul Național de Folclor „Petrică Moise“, ediția a IV-a, la Timișoara

Publicat

pe

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș, organizează Festivalul Național de Folclor Petrică Moise, ediția a IV-a, în 26 iunie 2025, de la ora 18:30, la Timișoara Convention Center din Timișoara.

Soliști renumiți, tamburași, dansatori și extraordinara orchestră a Ansamblului Profesionist Banatul îi vor aduce, împreună cu publicul iubitor de folclor autentic, un omagiu postum artistului care va rămâne, mereu, un simbol al Banatului tradițional.

Festivalul aduce un omagiu personalității și operei legendarului solist de folclor Petrică Moise. Bănățean mândru de originile sale, Petrică Moise a colaborat, de-a lungul impresionantei sale cariere artistice, cu cele mai cunoscute ansambluri folclorice din țară. A avut turnee în Ungaria, Austria, Germania, Franța, Italia, Elveția, Suedia, Canada, SUA și Australia, purtând mereu în suflet dragostea pentru cântecul bănățean. Și-a exprimat forța creatoare în albume pline de farmec și inspirație cum ar fi „Câte-n lume vin și trec”, „Acuș’ am 50 de toamne”, „Din Lada cu Zăstre” sau „Cântări Noi, Cântări Bătrâne.”

A primit aplauze la scenă deschisă cu interpretări și creații originale devenite adevărate șlagăre populare,  cum sunt  „Țara mea-i Banatu’ meu”, „Două vieți dac’aș avea,” „Două mândre din Chișoda” sau „Lumea asta-i cum o vezi.”

Personalitatea sa fascina  publicul și stârnea de fiecare dată ropote de aplauze și lacrimi, „Țara mea-i, Banatu’ meu” devenind un adevărat imn al Banatului.

Invitați în recital sunt Petrică Miulescu Irimică, Adrian Stanca, Alexandru Pugna, Georgiana și Dan Necșa, Maria Butilă, Pera Todorovici și Tamburași, David Crișan și Daniel Babescu.

Acompaniază orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijor Sebastian Roșca. Coregrafia poartă semnătura cuplului Floarea și Grigore Munteanu.

Spectacolul va fi prezentat de Felicia Stoian.

Invitațiile sunt disponibile pe platforma: https://www.eventim.ro/ro/bilete/festivalul-national-de-folclor-timisoara-convention-center-hotel-642331/event.html, începând cu 16 iunie, ora 11:00.

Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș este instituție publică de cultură,  din subordinea Consiliului Județean Timiș, coordonată de managerul Liliana Laichici.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite