Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Business

Băncile vor amâna plata ratelor pentru clienții afectați de pandemie

Publicat

pe

Băncile vor amâna plata ratelor pentru toţi clienţii afectaţi de criza provocată de răspândirea Covid-19, în cazul populaţiei fiind suficientă pentru aprobarea facilităţii o declaraţie pe proprie răspundere că au fost afectate veniturile faţă de situaţia anterioară declanşării situaţiei de urgenţă, a informat sâmbătă Ministerul de Finanţe.

De asemenea, pentru creditele ipotecare, perioada pentru care se acordă facilităţile de suspendare la plată a ratelor poate fi exprimată o singură dată şi este cuprinsă între o lună şi nouă luni, fără a putea depăşi data de 31 decembrie 2020.

Posibile motive de amânare în cazul creditelor ipotecare sunt şomajul tehnic, concedierea, reducerea salariului în cazul debitorului sau a membrilor familiei acestuia, plasarea în carantină sau în izolare a debitorului sau îmbonăvirea acestuia de coronavirus.

„Băncile vor amâna plata ratelor pentru toţi clienţii afectaţi de criza provocată de răspândirea Covid-19, în cazul populaţiei fiind suficientă pentru aprobarea facilităţii o declaraţie pe proprie răspundere că au fost afectate veniturile faţă de situaţia anterioară declanşării situaţiei de urgenţă”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi normele de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare, ce stabilesc condiţiile în care creditorii aprobă solicitările, perioada de amânare şi perioada de prelungire a creditelor amânate, iar în cazul împrumuturilor ipotecare, modul de eşalonare şi garantare a dobânzilor.

„Pentru creditele ipotecare, perioada pentru care se acordă facilităţile de suspendare la plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane se stabileşte conform opţiunii debitorului, ce poate fi exprimată o singură dată, şi este cuprinsă între o lună şi nouă luni, fără a putea depăşi data de 31 decembrie 2020. Scadenţa ultimei rate incluse în perioada de suspendare la plată este cel mai târziu data de 31 decembrie 2020″, arată ministerul.

Creditorul aprobă solicitarea debitorului care declară pe proprie răspundere că i-au fost afectate veniturile proprii şi/sau veniturile aferente familiei debitorului, direct sau indirect, de situaţia gravă generată de pandemia Covid-19 faţă de nivelul înregistrat anterior declarării stării de urgenţă, şi se află în imposibilitatea de a onora obligaţiile de plată aferente creditului.

Normele exemplifică şi câteva cauze care urmează a fi luate în calcul la creditele ipotecare, menţionând că băncile nu trebuie să se limiteze la acestea: intrarea debitorului/membrilor familiei acestuia în şomaj tehnic ca efect al închiderii/restrângerii activităţii angajatorului, concedierea debitorului/membrilor familiei acestuia, reducerea salariului debitorului/membrilor familiei acestuia, plasarea debitorului în carantină instituţionalizată sau izolare la domiciliu, îmbolnăvirea cu Covid-19, şi altele asemenea.

„Decizia de aprobare conţine şi numărul de rate care au fost solicitate de debitor pentru suspendarea la plată, şi se comunică debitorului în format letric sau prin poşta electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanţă oferit de creditor. Decizia poate fi comunicată şi telefonic, cu respectarea obligaţiei creditorului de înregistrare a convorbirii, după caz, în funcţie de opţiunea exprimată de debitor”, mai informează Ministerul de Finanţe.

Poate beneficia de acordarea facilităţii de suspendare a obligaţiei de plată a ratelor debitorul care transmite solicitarea către creditor cel mai târziu în 45 de zile de la intrarea în vigoare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2020. Prevederea se aplică tuturor debitorilor, persoane fizice sau firme.

Modificarea clauzelor contractuale la creditele ipotecare se realizează fără încheierea de acte adiţionale, deci fără alte costuri, prin notificarea clauzelor contractuale modificate, inclusiv noul grafic de rambursare a creditului şi graficul de rambursare a dobânzilor eşalonate, transmisă de creditor debitorului în termen de 30 de zile de la primirea solicitării.

Notificarea debitorului se efectuează în format letric sau prin poşta electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanţă oferit de creditor, conform opţiunii exprimate de debitor. În graficului de rambursare a creditului revizuit după acordarea facilităţii de suspendare a obligaţiei de plată rata de dobânda se menţine la nivelul prevăzut în contractul de credit iniţial încheiat între debitor şi creditor.

Pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit şi reprezintă o creanţă distinctă şi independentă în raport cu celelalte obligaţii izvorâte din contractul de credit.

Plata de către debitor a creanţei reprezentând dobânda totală aferentă perioadei de suspendare la plată acordată creditelor ipotecare se va face eşalonat, începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de suspendare, în 60 de rate lunare egale, fără perceperea de dobândă pentru această componentă a creditului ipotecar. Graficul de rambursare a acestor plăţi se comunică în termen de cinci zile debitorilor şi Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, care garantează plata integrală a acestor dobânzi.

În cazul în care în structura dobânzii aferente creditelor ipotecare sunt prevăzuţi indici variabili, valoarea scrisorii de garanţie este determinabilă pe baza estimărilor creditorilor privind evoluţia indicilor variabili. Pentru efectuarea corecţiei valorii scrisorii de garanţie, până la data de 31 ianuarie 2021 creditorii au obligaţia comunicării FNGCIMM situaţia centralizatoare privind valoarea cumulată a dobânzilor de plată, determinată pe baza valorii indicilor care intră în structura de cost a dobânzii conform contractelor de credit încheiate cu debitorii.

Criteriile de aprobare a solicitării de amânare pentru persoanele fizice se menţin şi în cazul celorlalte credite acordate de bănci şi instituţii financiare nebancare. În aceste cazuri, însă, dobânda se va capitaliza la principal.

Pentru debitorii persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, precum şi pentru debitorii care deţin profesii liberale şi profesii care se exercită în baza unor legi speciale, indiferent de forma de exercitare a profesiei, creditorii vor aproba dacă activitatea a fost întreruptă total sau parţial ca efect al deciziilor emise de autorităţile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgenţă decretate, cu următoarele urmări: restrângerea pieţei de desfacere, restrângerea numărului de angajaţi, diminuarea numărului de furnizori, şi altele.

Pentru celelalte firme, băncile vor aproba amânarea la plată dacă deţin certificatul de situaţii de urgenţă emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, sau certificatul pentru situaţii de urgenţă emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri prin care se constată diminuarea veniturilor sau a încasărilor sale cu minimum 25% în luna martie 2020 prin raportare la media lunilor ianuarie şi februarie 2020. De asemenea, băncile vor aproba solicitările dacă activitatea firmelor a fost întreruptă parţial sau total ca efect al deciziilor emise de autorităţile publice competente pe perioada stării de urgenţă decretată, cu următoarele urmări: restrângerea pieţei de desfacere, restrângerea numărului de angajaţi, diminuarea numărului de furnizori s.a.

Facilităţile nu se acordă firmelor care se află în insolvenţă la data solicitării suspendării rambursării creditului, conform informaţiilor disponibile pe pagina web a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.

Cu excepţia creditelor ipotecare, dobânda datorată de debitori corespunzător perioadei de suspendare se capitalizează la soldul creditului existent la sfârşitul perioadei de suspendare, iar capitalul astfel majorat se plăteşte eşalonat până la noua maturitate a creditelor, sau până la maturitatea iniţială în cazul restructurării creditelor, începând cu luna următoare expirării perioadei de suspendare, pe durata ramasă până la noua maturitate a creditelor, sau până la maturitatea iniţială în cazul restructurării creditelor.

În graficul de rambursare refăcut după acordarea facilităţii de suspendare a obligaţiei de plată se menţine rata de dobândă la nivelul prevăzut în contractul de credit iniţial încheiat între debitor şi creditor.

Business

Adaptabilitatea și Succesul în Afaceri – Tema centrală la întâlnirea BIZZ.CLUB Timișoara

Publicat

pe

TIMIȘOARA, 25 martie 2025 – Marți, la elegantul ZET Hotel din Timișoara, a avut loc o nouă ediție a întâlnirii BIZZ.CLUB Timișoara – Grupa #Evolve, eveniment dedicat antreprenorilor care doresc să evolueze constant și să își dezvolte afacerile într-un mod sustenabil.

Tema principală a întâlnirii a fost adaptabilitatea ca pilon al succesului în afaceri, un subiect extrem de relevant într-un mediu economic dinamic și imprevizibil. Momentul educațional a fost susținut de Kinga Kroth – Madarász, o profesionistă recunoscută pentru expertiza sa în domeniul dezvoltării personale și business coaching. Prezentarea sa a oferit perspective valoroase despre cum pot liderii de afaceri să navigheze prin schimbări, menținându-și echipele motivate și obiectivele clare.

În cadrul sesiunii Spotlight, atenția a fost îndreptată către Camelia Sabina Pau, un avocat de succes din Timișoara, care a împărtășit din experiența sa profesională și a subliniat importanța adaptabilității și în domeniul juridic, unde schimbările legislative și nevoile clienților cer o reacție rapidă și bine fundamentată. Inteligența artificială începe sa devină o provocare şi pentru avocați iar felul în vor şti să profite de noua tehnologie vor avea avantaje majore.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune informală de networking – o cafea savurată în compania unor idei proaspete, inspirație autentică și discuții valoroase între antreprenori din diverse domenii. Atmosfera a fost una energizantă, propice schimbului de experiențe și consolidării relațiilor de afaceri.

BIZZ.CLUB Timișoara – Grupa #Evolve continuă să demonstreze că educația antreprenorială, conexiunile autentice și deschiderea către schimbare sunt ingredientele-cheie ale unui ecosistem de afaceri sănătos și prosper.

Citeste mai mult

Business

Întâlnirea BIZZ.CLUB Timișoara, Grupa EVOLVE: Energie, sănătate și succes în afaceri

Publicat

pe

Marți, la ZET HOTEL Timișoara, s-a desfășurat o nouă întâlnire a BIZZ.CLUB Timișoara, Grupa EVOLVE, unde antreprenorii locali s-au reunit pentru a învăța cum să-și mențină energia fizică și mentală la cote optime, astfel încât să-și poată duce afacerile la nivelul următor.

Sub tema „Cum să ai energie fizică și mentală, reglându-ți analizele, pentru a-ți duce misiunea cu propriul business mai departe?”, evenimentul a fost marcat de o prezentare valoroasă susținută de Anca Ienin (Farmacist Naturopat, Consultant în Nutriție și Sănătate Holistică).

Sănătatea antreprenorului – baza succesului în business

Anca Ienin a oferit participanților sfaturi practice despre cum să își optimizeze sănătatea printr-o alimentație corectă, odihnă adecvată și controlul stresului.

„Un antreprenor care își menține echilibrul fizic și mental are mai multă claritate în luarea deciziilor, o mai bună gestionare a resurselor și, implicit, un business mai performant“, a explicat Anca Ienin.

Spotlight pe performanță și strategie

Momentul Spotlight a fost susținut de Loredana Trocan (Trokan Business SRL), care a împărtășit experiența sa în antreprenoriat și importanța unei viziuni strategice în dezvoltarea unei afaceri sustenabile.

Networking și conexiuni valoroase

Evenimentul a fost o ocazie excelentă de networking, adunând la un loc antreprenori și specialiști din diverse industrii. Printre participanți s-au numărat:

Olimpiu Bulzan (Sălile Colosseum Timișoara, Pizza Colosseum Timișoara)

Oana Bacean Miloicov (Holistic Lounge Srl)

Daniel Popa (Daniel Popa Consulting Srl)

Dana Ghituica (Center for Coach and Mentoring)

Mihail-Alexandru Mate (Logisphere)

Ramona Dorosenko (Leges Hr & Partners)

Sebastian Petrișor (Advertising & Design Partner)

Sorin Roșca (Connect Business Event)

Laszlo Fodor, asociat BIZZ.CLUB România și CEO la Imocon Srl, a subliniat importanța acestor întâlniri pentru antreprenorii locali:

„Să profităm de această oportunitate de a învăța cum să ne menținem energia și sănătatea pentru succesul afacerilor noastre și să facem networking intenționat. O afacere prosperă începe cu un antreprenor sănătos și echilibrat.“

Întâlnirea de marți a fost o dovadă clară că sănătatea, energia și conexiunile valoroase sunt factori esențiali pentru succesul unui antreprenor. BIZZ.CLUB Timișoara continuă să ofere un cadru propice pentru învățare, colaborare și creștere în lumea afacerilor.

Partener de succes al Bizz. Club – Timis Press.

Citeste mai mult

Secretul succesului

Evenimentul BIZZ.CLUB Timișoara: Digitalizare, Automatizare și AI – Viitorul Afacerilor

Publicat

pe

Într-un peisaj economic tot mai marcat de transformări digitale, BIZZ.CLUB Timișoara a organizat un eveniment de referință pentru antreprenorii locali, desfășurat la ZET HOTEL Timișoara. Tema principală – „De la digitalizare la automatizare și AI” – a adus în prim-plan provocările și oportunitățile pe care noile tehnologii le oferă mediului de afaceri.

Un moment educațional captivant cu Adonis Raul Răduca

Un punct de atracție al evenimentului a fost sesiunea educațională susținută de Adonis Raul Răduca, Co-fondator Afaceri Șnur. Expert în dezvoltarea afacerilor și adaptarea acestora la noile realități tehnologice, Adonis a oferit perspective valoroase despre cum antreprenorii pot integra digitalizarea în procesele lor zilnice. Prezentarea sa a inclus exemple concrete de succes și soluții inovatoare pentru eficientizarea activităților prin digitalizare și automatizare.

Spotlight pe finanțe cu Alexandru Dorian Ianos

Un alt moment esențial al evenimentului a fost spotlight-ul asigurat de Alexandru Dorian Ianos, reprezentant al Ianos Finance Consulting. Acesta a adus în discuție impactul digitalizării asupra sectorului financiar și cum instrumentele de automatizare pot optimiza gestionarea resurselor financiare ale companiilor. Strategiile prezentate au fost apreciate de participanți, oferindu-le o direcție clară în ceea ce privește adoptarea unor soluții moderne de finanțare și management. De asemenea, Dorian a evidențiat avantajele in marketing datorate participării la un podcast, emisiune tv sau radio.

De ce este importantă tranziția de la digitalizare la automatizare și AI?

Evenimentul a evidențiat faptul că simpla digitalizare nu mai este suficientă în mediul de afaceri actual. Automatizarea proceselor și utilizarea inteligenței artificiale (AI) sunt pași esențiali pentru creșterea eficienței și competitivității. Participanții au avut ocazia să descopere noi modalități prin care pot integra AI în activitățile lor, reducând astfel timpul alocat sarcinilor repetitive și concentrându-se pe dezvoltarea strategică.

Networking și schimb de idei

Pe lângă sesiunile educaționale, evenimentul a fost o oportunitate excelentă de networking pentru antreprenorii și profesioniștii prezenți. Într-un cadru relaxant, aceștia au putut face schimb de experiențe, idei și contacte utile pentru viitoare colaborări.

Evenimentul BIZZ.CLUB Timișoara de la ZET HOTEL a demonstrat încă o dată importanța adaptării continue la noile tehnologii. Digitalizarea, automatizarea și inteligența artificială nu mai sunt doar concepte futuriste, ci realități esențiale pentru succesul oricărei afaceri. Prin sesiuni educaționale valoroase și insight-uri financiare relevante, participanții au plecat cu soluții concrete și o viziune mai clară asupra viitorului lor în era digitală.

BIZZ.CLUB Timișoara rămâne un pilon important în susținerea antreprenoriatului local, oferind constant evenimente de calitate pentru dezvoltarea comunității de afaceri.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite