Întâlnirea Tinerilor Ortodocși (ITO) 2023, care are ca temă prietenia omului cu Dumnzeu ca fundament al prieteniei între oameni și popoare, a început joi seară cu o festivitate inaugurală organizată în Parcul Rozelor din Timișoara.
Alături de Patriarhul Daniel și Mitropolitul Ioan al Banatului, au participat Mitropolitul grec Gheorghe de Kitros, Katerini și Platamon, Arhiepiscopul Timotei al Aradului, Episcopul antiohian Qais Sadiq al Erzurumului și Episcopul sârb Lukijan de Buda, precum și episcopii vicari Emilian Crișanul al Arhiepiscopiei Aradului și Paisie Lugojanul al Arhiepiscopiei Timișoarei.
Au fost prezente numeroase oficialități centrale și locale, printre care: Secretarul de Stat pentru Culte Ciprian Olinici, Consilierul Romeo Moșoiu de la Ministerul Educației, Prefectul județului Timiș Mihai Ritivoiu, Președintele Consiliului Județean Timiș Alin Nica și Primarul Dominic Fritz.
Mediul academic a fost reprezentat la festivitate de prof. univ. dr. Marilen Pirtea, Rectorul Universității de Vest Timișoara.
Zidul ateismului s-a sfărâmat la Timișoara în 1989
După Imnul României, interpretat de Corala bărbătească „Contrast” din Timișoara, Părintele Mitropolit Ioan, ca gazdă, a rostit un mesaj de bun venit.
„Vă îndemn să fiți buni creștini în patriile în care trăiți fiecare. Iubiți-vă patria, iubiți-vă Biserica, căci frățiile voastre sunteți icoanele vii ale Bisericii”, le-a spus Înaltpreasfinția Sa tinerilor participanți.
„Fiți alături de preoții dumneavoastră, nu-i lăsați singuri. El, la altar, duce rugăciunile frățiilor voastre și cheamă puterea harului Duhului Sfânt, ca, din bobul de grâu, să se facă Trupul Domului nostru Iisus Hristos, pe care ni l-a dat ca pâine a vieții.”
De la Timișoara, în decembrie 1989, „s-a sfărâmat zidul ateismului și a fost lăsat Hristos să umble liber în cetatea acesta și în toate cetățile neamului nostru românesc”, a mai spus părintele mitropolit.
A urmat o slujbă de Te Deum oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul și prezentarea delegațiilor de tineri participanți la ITO 2023.
Aceștia provin din toate eparhiile Patriarhiei Române – inclusiv din teritoriile istorice locuite de români din jurul granițelor și din diaspora română – dar și din Biserici Ortodoxe Surori; din Patriarhia Ecumenică, din Bisericile Ortodoxe ale Alexandriei, Antiohiei, Ierusalimului, Bulgariei, Georgiei, Greciei, Poloniei, Albaniei, din Biserica Ortodoxă din Ținuturile Cehiei și Slovaciei și din Arhiepiscopia de Ohrida și a Macedoniei de Nord.
Prietenia omului cu Dumnezeu, lumina vieții
Ceremonia a continuat cu un cuvânt al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel către tinerii participanți.
Pornind de la tema ITO 2023, Patriarhul Românei a subliniat că „prietenia omului cu Dumnezeu, prin rugăciune, și cu semenii, prin fapte bune, este lumina cea mai sigură a vieții, lumina pe care o va purta fiecare om în sufletul său la orice vârstă, în orice loc, în timp și în eternitate”.
„Tinerii sunt binecuvântare și bucurie pentru familie, Biserică și popor”, a mai afirmat Patriarhul României.
„De aceea, Biserica este chemată să transmită tinerilor iubirea lui Hristos pentru copii și tineri și să-i ajute să devină prieteni ai lui Hristos și prieteni ai tuturor oamenilor, copii, tineri, adulți și vârstnici, care au nevoie de prezența și acțiunea tinerilor credincioși și prietenoși, rugători și ajutători.”
Spectacol inaugural
În a doua parte a ceremoniei a fost cântat Imnul ITO și a fost adusă Torța ITO, apoi numeroși artiști au susținut recitaluri.
Concertul inaugural ITO 2023 a fost deschis de Arhim. Nikodimos Kabarnos, care a cântat muzică psaltică.
Mai multe piese religioase în diverse limbi și din diverse tradiții creștine au fost interpretate apoi de Corul „Solaris”, care reunește copii de la Liceul teoretic special „Iris”, pentru nevăzători, și copii beneficiari ai Centrului de zi pentru minori „Sfântul Nicolae”, instituție care reintegrează în societate copiii străzii.
Concertul a continuat cu un recital de cântece tradiționale prezentate de Corala bărbătească „Contrast” din Timișoara, formată din teologi și muzicieni timișoreni.
Momentele artistice au continuat cu Fanfara de la Coștei din Serbia, cu un recital de poezie în grai bănățean și cu un recital al Corului Operei Naționale Timișoara.
Întâlnirea Tinerilor Ortodocși 2023 de la Timișoara continuă în zilele următoare cu prelegeri pe diferite teme spirituale, culturale și sociale, cu ateliere și cu momente de rugăciune în comun.
Sursa: basilica.ro
Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși, la Timișoara, în prezența patriarhului Daniel. PROGRAMUL evenimentului