Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Primul ziar “liber” din Timişoara, expus la Muzeul Banatului

Publicat

pe

Muzeul de Istorie a Banatului (MIB) expune, în luna februarie, ziarul Temesvarer Wochenblatt, primul care şi-a declarat libertatea de exprimare, în martie 1848.
Foaia, îngălbenită în cei aproape 170 de ani, a intrat în colecţiile muzeului la sfârşitul secolului al XIX-lea.

„În partea de jos a ziarului, muzeografii de atunci notau că acesta este ‘primul ziar liber al Timişoarei’. Noi bănuim că scrisul este al lui Ormosz Sigmund, fondatorul Muzeului din Timişoara (precursor al actualelor muzee de Istorie şi de Artă din oraş, n.r.). El a fost şi participant la Revoluţia din 1848, sau a simpatizat cu această mişcare, şi, dându-şi seama de importanţa lui, a avut grijă ca acest număr să intre în colecţia Muzeului, ca document”, a explicat, pentru AGERPRES, muzeograful Călin Timoc, de la MIB.

El a arătat că este vorba de un exemplar „foarte rar şi foarte important” pentru istoria locală.

„Este primul ziar care şi-a declarat libertatea presei şi înlăturarea cenzurii, în 25 martie 1848. Este momentul în care Timişoara se alătură mişcării revoluţionare de la 1848, iar tipograful Josef Weichel şi coredactorul Moritz Schtockinger scot acest ziar în care sunt o serie de articole interesante: ştiri de la Budapesta şi din alte localităţi importante ale Europei, unde mişcarea revoluţionară începuse mai devreme”, a declarat Călin Timoc.

Pagina expusă reprezintă primul număr al publicaţiei independente, care nu a renunţat, însă, la rubricile de umor, de anunţuri sau de nuvele, dar principalul obiectiv era acela de a informa cititorii despre ‘mersul Revoluţiei de la ’48, în Europa’.

„Timişoara era la vremea respectivă un oraş german, cu o garnizoană austriacă foarte severă, iar astfel de informaţii nu puteau să apară lejer, ca să nu perturbe liniştea publică. Până la data apariţiei acestui ziar, se pare că ştirile despre Revoluţie şi despre ce se întâmplă în Europa erau aspru verificate. În momentul în care Revoluţia a început, la 15 martie, la Budapesta, lucrurile s-au propagat în toată zona şi în 25 martie, şi la Timişoara, noi, bănăţenii, eram alături de această mişcare. Din păcate, ziarul nu a rezistat foarte mult. În 1849, în condiţiile asedierii oraşului de către armata revoluţionară maghiară,(…) este sistat, iar în 1852, se pare că şi proprietarul tipografiei, Josef Weichel, moare. În perioada 1848-1852 cât a apărut ziarul, proprietarul a avut mari probleme, tocmai pentru că a avut curajul să scoată acest ziar pe plan local, iar tipografia lui va fi vândută de urmaşii săi’, a detaliat muzeograful Călin Timoc.

Exponatul va putea fi văzut până la începutul lunii martie.

AGERPRES

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultură

Festivalul Inimilor, la Timișoara. Restricții de circulație pe mai multe străzi

Publicat

pe

Festivalul Inimilor, ajuns la cea de-a 33-a ediție, va avea loc în perioada 3 – 7 iulie 2024, la Timișoara.

Sărbătoarea folclorului mondial înseamnă prezenţa la Timişoara a celor mai cunoscute ansambluri folclorice din toată lumea, un motiv în plus de bucurie pentru iubitorii de folclor, dar și un puternic legământ față de patrimoniul cultural imaterial nu doar al României, ci chiar cel Mondial, deoarece an după an la Timișoara își dau întâlnire formații folclorice din numeroase țări, într-un melanj cultural de înaltă ținută.

Evenimentul este organizat de Primăria Timișoara, prin Casa de Cultură a Municipiului.

Anul acesta, la Festivalul Inimilor vor participa 28 de ansambluri, din 14 țări: Ungaria, Serbia, Bulgaria, Brazilia, Columbia, Georgia, Irlanda, Polonia, Mexic, Coreea de Sud, Portugalia, Ucraina, Republica Moldova și România.

Tradiționala paradă a portului popular va avea loc joi, 4 iulie, de la ora 18:00, pe traseul Piața Libertății – Operă – Catedrală – Parcul Rozelor, iar deschiderea oficială a Festivalului, la ora 18:30, în Parcul Rozelor.

Prezentatorii evenimentului vor fi Iuliana Tudor, Daniel Buzdugan, Roxana Morun și Tania Stavilă-Țunaș.

Restricții de circulație

La solicitarea Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, a decis, pentru buna desfășurare a acestuia, închiderea circulației rutiere pe mai multe străzi din zona Parcului Rozelor, în perioada 1 iulie 2024 (ora 22.00) – 8 iulie 2024 (ora 12.00), după cum urmează:

strada Academician Alexandru Borza (fosta Trandafirilor);

strada Gheorghe Andrașiu, tronsonul cuprins între bulevardul  C.D. Loga și Academician Alexandru Borza;

strada Silviu Bejan, tronsonul cuprins între bulevardul C.D. Loga și Academician Alexandru Borza;

strada Patriarh Miron Cristea, tronsonul cuprins între bulevardul C.D. Loga și Academician Alexandru Borza.

De asemenea, că în data de 4 iulie 2024, în intervalul orar 18:00 – 19:00  va avea loc parada portului popular, pe traseul: bulevardul  C.D. Loga (Catedrala Mitropolitană) – strada Silviu Bejan – strada Academician Alexandru Borza (Parcul Rozelor).

Șoferilor sunt rugați să folosească rute alternative pe perioada desfășurării evenimentului.

Citeste mai mult

Cultură

„Artiști pentru artiști“. Nicu Alifantis concertează în sala mare a Teatrului Național din Timișoara

Publicat

pe

Marți, 25 iunie, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara, UNITER și ALIFANTISMUSIC prezintă concertul caritabil ALIFANTIS & Fragile Band National Tour, în cadrul campaniei ARTIȘTII PENTRU ARTIȘTI.

Anul acesta, ambasadorul Campaniei „Artiştii pentru artişti” este Nicu Alifantis, reputat muzician, cântăreț și compozitor de muzică și muzică de teatru. Cu altruism și totală deschidere, artistul a venit în întâmpinarea campaniei UNITER, oferindu-se să susțină în luna iunie un turneu național dedicat acestei cauze.

Alătură-te Campaniei, cumpără bilete, bucură-te de teatru şi fă o faptă bună! este și mesajul artistului Nicu Alifantis, ambasadorul Campaniei noastre, care invită publicul să fie parte din schimbarea atitudinii faţă de situaţia delicată, dar posibil a fi îmbunătățită a artiştilor aflaţi în dificultate.

Despre concertul lui Nicu Alifantis & Fragile band în cadrul campaniei Artiștii pentru artiști putem spune – parafrazând una dintre cele mai frumoase întâlniri dintre muzica lui Nicu Alifantis și versul lui Nichita Stănescu – ce bine că e. Spațiul creator al acestui artist excepțional cuprinde, de destul de devreme, muzica și teatrul, deopotrivă. Dacă Piața Romană nr. 9 sau opera folk După melci, Decembre, Ce bine că ești!, Emoție de toamnă sau Umbra și toate celelalte piese dintr-o discografie prețioasă l-au impus pe Nicu Alifantis ca unul dintre muzicienii importanți ai ultimelor decenii, teatrul a fost o iubire probabil cel puțin la fel de mare, dacă numărăm spectacolele pentru care a compus coloana sonoră, mult peste o sută. Un alt muzician iconic, Mircea Florian, celebrul Florian din Transilvania, descoperă un Nicu Alifantis foarte tânăr și îl inițiază în muzica de teatru, întâi ca interpret. La foarte scurt timp, Nicu Alifantis începe să o și compună. Dincolo de muzicianul cu mii de concerte la activ, Nicu Alifantis este un om de teatru autentic, un om de scenă de teatru. În lupta lui cu timpul – „Nu cred că apuc să fac tot ce îmi doresc, lucruri pe care simt că pot să le fac și vreau să le fac!”, mărturisea într-un interviu – Nicu Alifantis găsește, totuși, timpul să fie artistul generos care înțelege să dea mai departe comunității teatrale ceva din strălucirea carierei lui fabuloase.

Citeste mai mult

Cultură

INEDIT. Repetiție cu public la spectacolul de teatru TREZIRE, de Pippo Delbno

Publicat

pe

Au mai rămas mai puțin de două zile până la prima întâlnire a publicului cu noua creație a celebrului regizor și actor italian Pippo Delbono – TREZIRE/IL RISVEGLIO.

Vineri, 14 iunie 2024, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara, spectatorii au șansa de a fi martori ai procesului de construcție al acestui spectacol, în repetiția deschisă care încheie etapa de lucru timișoreană a proiectului. Este un privilegiu și o rară ocazie de a intra în laboratorul de creație al unui mare artist, în unul dintre cele mai personale proiecte ale lui Pippo Delbono, cu atât mai mult cu cât, pentru prima dată, în TREZIRE/ IL RISVEGLIO, artistul ne face părtași la propriile lui cuvinte, la poemele și poveștile pe care le-a scris el însuși.

Premiera timișoreană a spectacolului va avea loc în luna decembrie.

Spectacolul TREZIRE / IL RISVEGLIO de Pippo Delbono este o coproducție internațională, o colaborare care a reunit teatre din Italia, Franța, România și Belgia, respectiv Emilia Romagna Teatro ERT / Teatro Nazionale, în calitate de producător executiv și Teatro Stabile din Bolzano, Teatro Metastasio din Prato, Théâtre de Liège, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, Institutul Italian de Cultură din București, Sibiu International Theatre Festival / Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatro Piemonte Europa / Festival delle Colline Torinesi și Théâtre Gymnase-Bernardines din Marsilia, în colaborare cu Centro Servizi Culturali Santa Chiara, Trento și Le Manège Maubeuge – Scène Nationale, în calitate de coproducători.

Înscrierile pentru participarea la repetiția cu public din data de 14 iunie sunt în continuare deschise și se pot face online la adresa de e-mail office@tntm.ro sau fizic, la Agenția de bilete „Mărășești”, între orele 11:00 și 19:00.

Sursa foto: Luca Del Pia

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite