Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Primul ziar “liber” din Timişoara, expus la Muzeul Banatului

Publicat

pe

Muzeul de Istorie a Banatului (MIB) expune, în luna februarie, ziarul Temesvarer Wochenblatt, primul care şi-a declarat libertatea de exprimare, în martie 1848.
Foaia, îngălbenită în cei aproape 170 de ani, a intrat în colecţiile muzeului la sfârşitul secolului al XIX-lea.

„În partea de jos a ziarului, muzeografii de atunci notau că acesta este ‘primul ziar liber al Timişoarei’. Noi bănuim că scrisul este al lui Ormosz Sigmund, fondatorul Muzeului din Timişoara (precursor al actualelor muzee de Istorie şi de Artă din oraş, n.r.). El a fost şi participant la Revoluţia din 1848, sau a simpatizat cu această mişcare, şi, dându-şi seama de importanţa lui, a avut grijă ca acest număr să intre în colecţia Muzeului, ca document”, a explicat, pentru AGERPRES, muzeograful Călin Timoc, de la MIB.

El a arătat că este vorba de un exemplar „foarte rar şi foarte important” pentru istoria locală.

„Este primul ziar care şi-a declarat libertatea presei şi înlăturarea cenzurii, în 25 martie 1848. Este momentul în care Timişoara se alătură mişcării revoluţionare de la 1848, iar tipograful Josef Weichel şi coredactorul Moritz Schtockinger scot acest ziar în care sunt o serie de articole interesante: ştiri de la Budapesta şi din alte localităţi importante ale Europei, unde mişcarea revoluţionară începuse mai devreme”, a declarat Călin Timoc.

Pagina expusă reprezintă primul număr al publicaţiei independente, care nu a renunţat, însă, la rubricile de umor, de anunţuri sau de nuvele, dar principalul obiectiv era acela de a informa cititorii despre ‘mersul Revoluţiei de la ’48, în Europa’.

„Timişoara era la vremea respectivă un oraş german, cu o garnizoană austriacă foarte severă, iar astfel de informaţii nu puteau să apară lejer, ca să nu perturbe liniştea publică. Până la data apariţiei acestui ziar, se pare că ştirile despre Revoluţie şi despre ce se întâmplă în Europa erau aspru verificate. În momentul în care Revoluţia a început, la 15 martie, la Budapesta, lucrurile s-au propagat în toată zona şi în 25 martie, şi la Timişoara, noi, bănăţenii, eram alături de această mişcare. Din păcate, ziarul nu a rezistat foarte mult. În 1849, în condiţiile asedierii oraşului de către armata revoluţionară maghiară,(…) este sistat, iar în 1852, se pare că şi proprietarul tipografiei, Josef Weichel, moare. În perioada 1848-1852 cât a apărut ziarul, proprietarul a avut mari probleme, tocmai pentru că a avut curajul să scoată acest ziar pe plan local, iar tipografia lui va fi vândută de urmaşii săi’, a detaliat muzeograful Călin Timoc.

Exponatul va putea fi văzut până la începutul lunii martie.

AGERPRES

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultură

Ziua Timișoarei. Operetă, rock simfonic și spectacol de muzică populară în Parcul Rozelor. VEZI PROGRAMUL

Publicat

pe

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara anunță că în perioada 1-4 august, în Parcul Rozelor vor fi organizate o serie de spectacole, cu ocazia Zilei Timișoarei.

Invitați vor fi:

1 august, ora 20.00  – Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian“ cu „Voievodul țiganilor“ de Johann Strauss fiul

2 august, ora 20.00 – Trimișoara Simfonic – Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian“ cu „Meșterul Manole“. În deschidere formația Riff

3 august, ora 20.00 – Timișoara Young – Florin Ristei & Orchestra „Lira“

4 august, ora 20.00 – Born in Timișoara – Ansamblul „Timișul“ Oficial și oaspeții săi, din țară – Nicoleta Voica, Mioara Velicu, Constantin Enceanu și Mihai Teacă, dar și Miroslav Ilic și Roby Lakatos.

Dirijor Deian Galetin

Citeste mai mult

Cultură

Spectacolul „Victimele datoriei“, selecționat în programul Festivalului Național de Teatru

Publicat

pe

Teatrul Național din Timișoara este deosebit de încântat să anunțe că a fost selecționat în Festivalul Național de Teatru cu spectacolul „Victimele datoriei“ de Eugène Ionesco, regia artistică Radu Iacoban.

După vizionarea a peste 250 de spectacole din România și din străinătate, echipa de curatori ai FNT 2024, alcătuită din criticii de teatru Mihaela Michailov, Călin Ciobotari și Ionuț Sociu, a inclus spectacolul Teatrului Național în această ediție a festivalului, ediție plasată, așa cum declară organizatorii „sub semnul dramaturgiilor posibilului”.

Răspunzând pe deplin acestui concept, „Victimele datoriei” sparge granița dintre realitate și fantastic, într-o incursiune trepidantă, palpitantă, detectivistică prin cele trei niveluri ale conștiinței omenești. Un spectacol despre singurătatea ființei umane care, la fel ca în întreg universul ionescian, nu intră în malaxorul terorii – fie că refuză, ca în „Rinocerii”, fie că nu știe cum, ca în acest spectacol.

Pentru public, „Victimele datoriei” reprezintă o întâlnire deosebită cu una dintre cele mai importante voci ale dramaturgiei lumii – Eugène Ionesco, într-un text cu o identitate pe cât de recognoscibilă, pe atât de particulară, de personală, ceea ce a făcut, pesemne, ca această piesă să fie montată mult mai rar decât mult mai cunoscutele „Rinocerii”, „Scaunele”, „Cântăreața cheală” etc.

Spectacolul „Victimele datoriei” este o tragi-comedie construită ca un joc de oglinzi care, pendulând între vizibil și invizibil, între concret și inefabil, își urmărește eroul – un om obișnuit, aparent fără identitate, interpretat de unul dintre cei mai reprezentativi actori ai Teatrului Național din Timișoara, Matei Chioariu – pe un drum bizar, comic și tragic, pe care se vede silit să îl parcurgă, în căutarea rădăcinilor răului. Parcurge acest traseu împins, ghidat, provocat de niște personaje la fel de caleidoscopice, interpretate de reputații actori Claudia Ieremia, Marin Lupanciuc, Ion Rizea și Iuliana Crăescu. Scenografia și visuals-urile sunt semnate de Tudor Prodan.

Cea de-a XXXIV-a ediție a Festivalului Național de Teatru este programat între 18 și 27 octombrie 2024.

Foto: Adrian Pîclișan

Citeste mai mult

Cultură

Festivalul Inimilor, la Timișoara. Restricții de circulație pe mai multe străzi

Publicat

pe

Festivalul Inimilor, ajuns la cea de-a 33-a ediție, va avea loc în perioada 3 – 7 iulie 2024, la Timișoara.

Sărbătoarea folclorului mondial înseamnă prezenţa la Timişoara a celor mai cunoscute ansambluri folclorice din toată lumea, un motiv în plus de bucurie pentru iubitorii de folclor, dar și un puternic legământ față de patrimoniul cultural imaterial nu doar al României, ci chiar cel Mondial, deoarece an după an la Timișoara își dau întâlnire formații folclorice din numeroase țări, într-un melanj cultural de înaltă ținută.

Evenimentul este organizat de Primăria Timișoara, prin Casa de Cultură a Municipiului.

Anul acesta, la Festivalul Inimilor vor participa 28 de ansambluri, din 14 țări: Ungaria, Serbia, Bulgaria, Brazilia, Columbia, Georgia, Irlanda, Polonia, Mexic, Coreea de Sud, Portugalia, Ucraina, Republica Moldova și România.

Tradiționala paradă a portului popular va avea loc joi, 4 iulie, de la ora 18:00, pe traseul Piața Libertății – Operă – Catedrală – Parcul Rozelor, iar deschiderea oficială a Festivalului, la ora 18:30, în Parcul Rozelor.

Prezentatorii evenimentului vor fi Iuliana Tudor, Daniel Buzdugan, Roxana Morun și Tania Stavilă-Țunaș.

Restricții de circulație

La solicitarea Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, a decis, pentru buna desfășurare a acestuia, închiderea circulației rutiere pe mai multe străzi din zona Parcului Rozelor, în perioada 1 iulie 2024 (ora 22.00) – 8 iulie 2024 (ora 12.00), după cum urmează:

strada Academician Alexandru Borza (fosta Trandafirilor);

strada Gheorghe Andrașiu, tronsonul cuprins între bulevardul  C.D. Loga și Academician Alexandru Borza;

strada Silviu Bejan, tronsonul cuprins între bulevardul C.D. Loga și Academician Alexandru Borza;

strada Patriarh Miron Cristea, tronsonul cuprins între bulevardul C.D. Loga și Academician Alexandru Borza.

De asemenea, că în data de 4 iulie 2024, în intervalul orar 18:00 – 19:00  va avea loc parada portului popular, pe traseul: bulevardul  C.D. Loga (Catedrala Mitropolitană) – strada Silviu Bejan – strada Academician Alexandru Borza (Parcul Rozelor).

Șoferilor sunt rugați să folosească rute alternative pe perioada desfășurării evenimentului.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite