Ne găsiți și pe:

Din țară

Sărbători Pascale în liniște. Ce ne recomandă polițiștii

Publicat

pe

În apropierea Sfintelor Sărbători Pascale, prilej de bucurie și emoție, fiecare dintre noi îşi programează cumpărături, deplasări de la domiciliu, minivacanţe, vizite la prieteni sau rude.

Pentru ca această perioadă să fie liniştită, Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române ne recomandă să avem în vedere un minimum de măsuri de autoprotecţie.

Dacă vă aflați la cumpărături, manifestaţi prudenţă în magazinele aglomerate, supravegheaţi-vă geanta şi nu o plasaţi în coşul de cumpărături de unde poate fi sustrasă cu uşurinţă, atrage atenția Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Potrivit acestuia: nu luaţi cu dumneavoastră sume mari de bani, ci doar necesarul pentru achiziţiile planificate în acea zi; când este posibil, folosiţi cardul pentru cumpărături; păstraţi banii în geantă, borsetă sau într-un buzunar inaccesibil şi nu în sacoşa de cumpărături sau în buzunarul de la spatele pantalonilor; când sunteţi împins în aglomeraţie, verificaţi-vă imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima unui hoţ; nu scoateţi toţi banii, ci numai suma necesară plăţii contravalorii bunurilor cumpărate; obiectele tentante (telefoane mobile, laptopuri, genţi, bagaje), lăsate la vedere în maşină, pot reprezenta adevărate „cadouri” pentru hoţi; nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante.

Dacă plecați de la domiciliu de Paşte, pentru ca revenirea să vă fie lipsită de surprize neplăcute, nu neglijaţi următoarele aspecte: spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă pentru mai multe zile; rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să pătrundă în locuinţă; închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie; pregătirile de deplasare să fie făcute cât mai discret; atunci când părăsiţi locuinţa, o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune pot deruta eventualii musafiri nepoftiţi; obiectele de valoare sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor, prin urmare, acestea nu trebuie lăsate în locuinţă; nu comunicaţi pe reţelele de socializare intenţia de a pleca de acasă pentru mai mult timp.

Dacă sună la ușă persoane necunoscute, fiţi vigilenţi. Prin modul de a se comporta şi de a se îmbrăca, infractorii creează aparenţa că sunt angajaţi ai unor firme (persoane care livrează colete, angajaţi ai unor furnizori de servicii, persoane care colectează bunuri/valori în scopuri caritabile etc.). Solicitaţi ca acestea să se identifice cu legitimaţie de serviciu şi cu cartea de identitate.

În plus, manifestaţi atenţie la cei care, sub pretextul apropierii sărbătorilor, pretind că strâng fonduri pentru diferite categorii sociale defavorizate şi încearcă să vă intre în casă sub pretextul de a folosi telefonul, toaleta sau pentru a le oferi ceva; dacă sunteţi singur în casă, este de preferat să nu primiţi necunoscuţi; atunci când este neapărat nevoie ca un străin să intre în locuinţa dumneavoastră, chemaţi un vecin sau o rudă să vă însoţească; dacă sunteţi abordaţi de diferite persoane care vă solicită, nejustificat, sume de bani ori bunuri ca plată pentru presupuse servicii (deratizare, colectarea gunoiului menajer), vă recomandăm să nu daţi curs unor cereri de acest gen.

În noaptea de Înviere, evitaţi persoanele turbulente sau în stare de ebrietate, străzile cu baruri şi terase unde se consumă alcool şi în care sunt adunate persoane gălăgioase; nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să consume alcool; evitaţi afişarea cu bijuterii ori sume mari de bani şi nu faceţi referiri la bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră; alegeţi drumurile intens circulate, luminate şi evitaţi zonele în construcţie, parcurile pustii şi străzile lăturalnice; deplasaţi-vă în grup şi nu răspundeţi la provocările altor persoane; nu acceptaţi compania persoanelor necunoscute.

Pentru orice infracţiune la care sunteţi victimă sau martor, apelaţi numărul unic de urgenţă 112! Reţineţi cât mai multe detalii despre autor: înfăţişare, particularităţi, direcţia în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acesta, complici etc pentru a putea comunica toate amănuntele poliţiei.

(Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române)

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din țară

TVA de 5 la sută pentru produsele alimentare montane, bio şi tradiţionale

Publicat

pe

Executivul a adoptat ordonanţa de urgenţă care reglementează contribuţiile de asigurări sociale de sănătate şi reducerea cotei de TVA de la 9 la 5% pentru produsele alimentare montane, bio şi tradiţionale.

Prin această măsură se dorește, în primul rând pentru încurajarea consumului de alimente sămătoase şi pentru impulsionarea vânzării de produse româneşti, tradiţionale montane, eco,bio sau altele, autorizate de Ministerul Agriculturii, Guvernul României a decis reducerea la 5% a cotei de TVA pentru livrarea alimentelor, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsării vii, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele.

 

Citeste mai mult

Din țară

Sondaj. Românii au încredere în Armată, Biserică și Academia Română

Publicat

pe

Armata, Biserica şi Academia Română se situează în topul încrederii românilor, potrivit Barometrului de Opinie Publică prezentat luni de Academia Română în aula acestui for.

Conform studiului, 67,9% dintre respondenţi au spus că au încredere „multă şi foarte multă” în Armată, 56,8% în Biserică şi 45,5% în Academia Română.

Pe locurile următoare se situează, în ordine, Poliţia – 41,6%, Preşedinţia – 41,2%, Banca Naţională a României (BNR) – 36%, Primăria – 35,1%, Presa – 27,3%, Curtea Constituţională – 22,7%, Guvernul – 12,4%, Parlamentul – 9,8% şi Partidele Politice – 8,9%.

În privinţa instituţiilor internaţionale, respondenţii au încredere „multă şi foarte multă” în NATO – 56,1%, UE – 55,3%, ONU – 52,5%.

Potrivit sondajului, 84% dintre respondenţi se declară”mândri că sunt români”, iar 65,1% susţin unirea României cu Republica Moldova, deoarece ţara noastră ar fi mai puternică, după cum spun 53,6% dintre români. 80,3% dintre participanţii la sondaj consideră că România trebuie să protejeze drepturile minorităţilor naţionale pe teritoriul său.

Studiul a fost realizat de Inscop Research, în perioada 12 aprilie – 3 mai pe un eşantion reprezentativ de 1.050 de persoane cu vârsta de 18 şi peste 18 ani, cu o eroare maximă de plus-minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Sondajele au fost realizate în toate judeţele României şi în sectoarele Municipiului Bucureşti.

Citeste mai mult

Din țară

STUDIU. Numărul accidentelor rutiere a scăzut în ultimii zece ani

Publicat

pe

În România, peste 6% dintre accidentele rutiere grave sunt produse ca urmare a consumului de alcool, în contextul în care rapoartele Comisiei Europene înregistrează o rată de 99 decese într-un an la 1 milion de locuitori. Astfel, țara noastră se află pe primul loc în acest clasament negativ, urmată fiind de Croația (79) și Polonia (74). La polul opus, regăsim țări precum Marea Britanie (28), Elveția (27) și Suedia (25).
Chiar dacă ocupă primul loc la acest capitol, România a înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește conduita responsabilă a șoferilor, în special prin campanii de responsabilizare socială și prin înăsprirea pedepselor privind conducerea sub influența băuturilor alcoolice. Aceste măsuri au avut ca rezultate scăderea numărului de accidente rutiere cu 18%, în 2017 față de 2010, media Uniunii Europene fiind de 20%.
În acest context, Asociaţia de Psihologie şi Siguranţă Rutieră – PsihoTrafiQ, în parteneriat cu Inspectoratul Județean de Poliție Iași, Cabinet individual de Psihologie Milea Maria Stefania și MedLife, demarează, începând de azi, 11 mai 2019, de la ora 11, la Iași, campania “Alcoolul la volan este un … accident!”, menită să-i informeze şi să-i conştientizeze pe şoferi asupra riscurilor la care se expun, atât ei, cât şi ceilalţi participanţi la trafic, atunci când se urcă la volan în stare de ebrietate.
În cadrul campaniei, vor fi împărţite peste 5.000 de pliante, brelocuri şi odorizante, care conţin informaţii despre efectele alcoolului asupra comportamentului la volan, modalităţile de prevenire şi sancţiunile prevăzute de Codul Rutier.
Care sunt simtompele în funcţie de gradul alcoolimiei?
Potrivit specialiştilor de la Asociaţia PsihoTrafiQ, reacţiile la volan ale şoferilor încetinesc simţitor direct proporţional cu creşterea alcoolimiei. Astfel, la o alcoolimie de 0,3 la mie, şoferului i se înceţoşează imaginea şi nu mai estimează corect distanţele, la o alcoolimie de 0,5 la mie, i se micşorează viteza de reacţie şi nu mai estimează corect viteza cu care conduce. La o alcoolimie de sub 0,8 la mie, imaginea scade din claritate cu 10-20%, iar sub 1,1 la mie, acuitatea vizuală se reduce cu 20-30 de procente, timpii de reacţie cresc semnificativ, are tulburări de echilibru, nu poate vorbi coerent şi capacitatea de a conducere este serios afectată.
“Consumul de alcool încetinește funcțiile sistemului nervos central, iar ca o consecință, șoferul nu va putea efectua sarcinile de rutină pentru a conduce în limite de siguranță. Astfel, consumul de alcool are un efect dramatic asupra abilităților șoferului de a prelucra informații sau asupra abilităților sale cognitive, iar coordonarea ochi-mână sunt încetinite considerabil. Din nefericire, șoferii mai tineri sunt mai predispuși să se urce la volan după ce au consumat băuturi alcoolice, în special deoarece ei cred că nu li se pot întâmpla nimic rău. Totodată, ca o consecință benefică a mai multor campanii de responsabilizare socială pe care Asociația PsihoTrafiQ le-a demarat în mai multe orașe din România, constatăm cu bucurie că numărul accidentelor rutiere mortale a scăzut, față de anul 2010, cu 18%”, declară prof. univ. dr. Mihaela Rus, președintele Asociației de Psihologie și Siguranță Rutieră PsihoTrafiQ.
Psihologul Maria Ștefania Milea: “Șoferii români sunt mai responsabili în trafic”
„Microsomnul, neatenția și, în special, conducerea în stare de ebrietate, sunt printre cele mai frecvente cauze ale producerii accidentelor mortale. Alcoolul afectează reacțiile, încetinește reflexele, diminuează coordonarea motrică și, în general, ne face să subestimăm pericolele. Este îmbucurător că legiuitorii au considerat conducerea sub influența băuturilor alcoolice o faptă deosebit de gravă și au înăsprit pedepsele. Noi, ca reprezentați ai societății civile, dorim să venim în întâmpinarea autorităților și să demarăm campanii de informare și de responsabilizare a șoferilor cu privire la riscurile la care aceștia se expun dacă urcă la volan în stare de ebrietate. Totodată, ne bucurăm să constatăm că numărul accidentelor grave au scăzut considerabil în ultimul deceniu, ceea ce denotă că șoferii sunt mai responsabili în trafic, astfel de campanii fiind de bun augur pentru toată lumea”, declară psihologul Maria Ștefania Milea, organizatorul campaniei de responsabilizare socială din Iași.
Campanii de responsabilizare a participanţilor la trafic, nominalizate de Comisia Europeană
Asociaţia “PsihoTrafiQ” a derulat, în ultimii ani, campanii de responsabilizare a participanţilor la trafic, în vederea reducerii acestor comportamente disfuncţionale, care tind să contamineze comportamental din ce în ce mai mulţi şoferi românie. Printre acestea, amintim campaniile naţionale “(Micro)Somnul la volan – un pericol real!” şi “Alcoolul la volan este un accident”, desfăşurate în Constanţa, Bistriţa, Bucureşti şi judeţul Prahova, campanii de responsabilizare socială care sunt prezente pe website-ul Comisiei Europene (Carta Europeană a Siguranței Rutiere – (http://www.erscharter.eu/en/content/national-campaign-sleepiness-driving-real-danger-social-responsibility-campaign), fiind nominalizate la Excellence in Road Safety Awards 2016 (http://www.erscharter.eu/ro/excellence-road-safety-awards-2016). Totodată, Asociaţia organizează cursuri de formare, adresate psihologilor, menite să formeze din ce în ce mai mulţi experţi în psihologia transportului, care să promoveze educaţia rutieră şi atitudinile responsabile în trafic.
Mai multe informaţii găsiţi pe www.psihotrafiq.ro.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite