Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

Sărbători Pascale în liniște. Ce ne recomandă polițiștii

Publicat

pe

În apropierea Sfintelor Sărbători Pascale, prilej de bucurie și emoție, fiecare dintre noi îşi programează cumpărături, deplasări de la domiciliu, minivacanţe, vizite la prieteni sau rude.

Pentru ca această perioadă să fie liniştită, Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române ne recomandă să avem în vedere un minimum de măsuri de autoprotecţie.

Dacă vă aflați la cumpărături, manifestaţi prudenţă în magazinele aglomerate, supravegheaţi-vă geanta şi nu o plasaţi în coşul de cumpărături de unde poate fi sustrasă cu uşurinţă, atrage atenția Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Potrivit acestuia: nu luaţi cu dumneavoastră sume mari de bani, ci doar necesarul pentru achiziţiile planificate în acea zi; când este posibil, folosiţi cardul pentru cumpărături; păstraţi banii în geantă, borsetă sau într-un buzunar inaccesibil şi nu în sacoşa de cumpărături sau în buzunarul de la spatele pantalonilor; când sunteţi împins în aglomeraţie, verificaţi-vă imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima unui hoţ; nu scoateţi toţi banii, ci numai suma necesară plăţii contravalorii bunurilor cumpărate; obiectele tentante (telefoane mobile, laptopuri, genţi, bagaje), lăsate la vedere în maşină, pot reprezenta adevărate „cadouri” pentru hoţi; nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante.

Dacă plecați de la domiciliu de Paşte, pentru ca revenirea să vă fie lipsită de surprize neplăcute, nu neglijaţi următoarele aspecte: spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă pentru mai multe zile; rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să pătrundă în locuinţă; închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie; pregătirile de deplasare să fie făcute cât mai discret; atunci când părăsiţi locuinţa, o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune pot deruta eventualii musafiri nepoftiţi; obiectele de valoare sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor, prin urmare, acestea nu trebuie lăsate în locuinţă; nu comunicaţi pe reţelele de socializare intenţia de a pleca de acasă pentru mai mult timp.

Dacă sună la ușă persoane necunoscute, fiţi vigilenţi. Prin modul de a se comporta şi de a se îmbrăca, infractorii creează aparenţa că sunt angajaţi ai unor firme (persoane care livrează colete, angajaţi ai unor furnizori de servicii, persoane care colectează bunuri/valori în scopuri caritabile etc.). Solicitaţi ca acestea să se identifice cu legitimaţie de serviciu şi cu cartea de identitate.

În plus, manifestaţi atenţie la cei care, sub pretextul apropierii sărbătorilor, pretind că strâng fonduri pentru diferite categorii sociale defavorizate şi încearcă să vă intre în casă sub pretextul de a folosi telefonul, toaleta sau pentru a le oferi ceva; dacă sunteţi singur în casă, este de preferat să nu primiţi necunoscuţi; atunci când este neapărat nevoie ca un străin să intre în locuinţa dumneavoastră, chemaţi un vecin sau o rudă să vă însoţească; dacă sunteţi abordaţi de diferite persoane care vă solicită, nejustificat, sume de bani ori bunuri ca plată pentru presupuse servicii (deratizare, colectarea gunoiului menajer), vă recomandăm să nu daţi curs unor cereri de acest gen.

În noaptea de Înviere, evitaţi persoanele turbulente sau în stare de ebrietate, străzile cu baruri şi terase unde se consumă alcool şi în care sunt adunate persoane gălăgioase; nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să consume alcool; evitaţi afişarea cu bijuterii ori sume mari de bani şi nu faceţi referiri la bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră; alegeţi drumurile intens circulate, luminate şi evitaţi zonele în construcţie, parcurile pustii şi străzile lăturalnice; deplasaţi-vă în grup şi nu răspundeţi la provocările altor persoane; nu acceptaţi compania persoanelor necunoscute.

Pentru orice infracţiune la care sunteţi victimă sau martor, apelaţi numărul unic de urgenţă 112! Reţineţi cât mai multe detalii despre autor: înfăţişare, particularităţi, direcţia în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acesta, complici etc pentru a putea comunica toate amănuntele poliţiei.

(Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române)

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din țară

Tortul Anului 2024 are în compoziție nuci caramelizate, foi cu miere și cireșe

Publicat

pe

La GastroPan 2024, a avut loc o competiție mult așteptată pentru a desemna cel mai spectaculos și delicios tort al anului.

După o analiză atentă și riguroasă a tuturor torturilor participante, juriul a decis că titlul de „Tortul Anului 2024″ îi revine Gabrielei Mirică, un maestru cofetar cu o creativitate și un talent extraordinar în arta cofetăriei care a folosit un blat cu nuci românești, strat crocant cu pralină de nuci coapte și fulgi crocanți din albuș de ou, foi cu miere, cremos pe bază de miere caramelizată și smântână dulce, dulceață de cireșe negre, bavareză de ciocolată cu lapte, glasaj de caramel și pralină de nuci coapte, jeleu de vișine și decor din ciocolată și floricele din jeleu deshidratat de miere și vișine.

Premiații secțiunii COFETĂRIE, categoria TORTUL ANULUI 2024 sunt:

Locul I: Gabriela Mirică, cofetăria MONCRIS

Locul II: Tufă Georgian-Ștefan, cofetăria SWEET DESSERT

Locul III: Claudia Prie, cofetăria LABORATOARELE REMEDIA

Basme, folclor și tradiții românești prin creațiile de pastă de zahăr

La categoria Piesă artistică, au reușit să se remarce și să se impună în această competiție dedicată promovării bogăției culturale a României concurenți care au avut provocarea de a prezenta o piesă artistică compusă din elemente structurale și decorative obținute exclusiv din pastă de zahăr, montate pe o machetă artificială (polistiren).

Lucrarea câștigătoare a impresionat juriul prin capacitatea sa de a captura esența și frumusețea basmelor, folclorului și tradițiilor românești. Câștigătorul a folosit 9 proverbe românești ascunse în lucrarea expusă prin pastă de zahăr, vafă, flori comestibile, isomalț.

Arta gastronomiei prin ochii tinerei generații

Se acordă o atenție deosebită ideilor și tendințelor propuse și implementate de către tinerele generații de studenți și elevi. În acest sens, echipele formate din aceștia au avut oportunitatea de a crea un platou festiv folosind fructe de mare și pește, însoțit de un desert tradițional românesc. Participanții, tineri fiind, au resimțit emoții puternice legate de reușita prezentării, însă rezultatul a fost unul impresionant și a întrecut așteptările!

Premiații secțiunii GASTRONOMIE, categoria ZIUA ELEVULUI/STUDENTULUI BUCĂTAR sunt:

Locul I: echipa formată din Silvia Jepan, Alexandra Margalina, Reileanu Andrei, Olaru Anamaria, Hortista Rareș, Iacob Cristian de la UNIVERSITATEA TRANSILVANIA DIN BRAȘOV, Brașov

Locul II: echipa formată din Albineș Giulia, Dumitru Cristina Georgiana, Alexandra Elena, Andreea Valentina, Valentina Denisa de la LICEUL TEHNOLOGIC MATEI BASARAB, Maxineni

Locul III: echipa formată din Grecu Răzvan, Mihalache Robert de la COLEGIUL TEHNIC SIMION MEHEDINTE, Codlea.

Citeste mai mult

Din țară

Pâinea Anului 2024. Pâinea „Magia făinii“, obținută din trei feluri de făină și maia sălbatică

Publicat

pe

Pâinea Anului 2024, denumită „Magia făinii“ a impresionat juriul prin calitatea sa excepțională, ingrediente naturale și respectul față de conceptul de etichetă curată.

S-a obținut din făină de grâu, făină de spelță integrală, făină de secară integrală, maia sălbatică, fulgi de ovăz, iaurt și sare caracterizându-se prin procesul de făină fiartă (pentru înlocuirea aditivilor alimentari), dospire îndelungată, fără adaos de drojdie, iar făinurile au fost măcinate la o moară cu pietre.

Premiații secțiunii PANIFICAȚIE-PATISERIE, categoria PÂINEA ANULUI 2024 sunt:

Locul I: Bârsan Csaba, Brutăria BOCSKOR

Locul II: Asztalos Attila, Brutăria ELDI

Locul II: Brutăria HARMOPAN

Locul III: Brutăria HARMOPAN

Locul III:Paul Adrian Gabriel, Paul Alin Claudiu, Brutăria CEN PAN

Produse de patiserie cu etichetă din miez de nucă, lapte, făină integrală și turmeric

La categoria Produse de patiserie, concurenții au avut sarcina de a prezenta un produs de patiserie cu etichetă curată care s-a putut realiza prin adaosul unor ingrediente cât mai naturale și benefice pentru organismul uman. Cel mai bun produs de patiserie s-a dovedit a fi produsul realizat de către Trifa Nicoleta de la Brutăria Casa Simplu.

Premiații categoriei PANIFICAȚIE-PATISERIE, categoria PRODUSE DE PATISERIE sunt:

Locul I: Trifa Nicoleta, Brutăria Casa Simplu

Locul II: Brutăria HARMOPAN

Locul II: Poteraș Mihai Sebastian, cofetăria MONCRIS

Locul III: Bârsan Csaba, Brutăria BOCSKOR

Locul III: Ardelean Raluca Mariana, Brutăria MOARA MARIA

Tânăra generație aduce inovația în patiserie

Cu o creativitate debordantă și un talent incontestabil, studenții și elevii din toată țara a reușit să se evidențieze și să se impună în această categorie dedicată promovării unei patiserii sănătoase și responsabile. Premiul „Cupa Elevului/Studentului brutar” reprezintă o recunoaștere a eforturilor tinerilor de a crea produse delicioase și autentice, respectând în același timp principiile unei alimentații sănătoase și sustenabile.

Tinerii au avut ocazia de a evolua prin cunoștințele dobândite în cadrul Concursurilor, de a compara produsele, materiile prime și ingredientele folosite, modurile de obținere – ceea ce reprezintă un element foarte important pentru dezvoltarea profesională a tinerilor. Cel mai inovativ produs a fost creat de echipa Vasile Daniela și Piștea Alexandra de la Colegiul Național Economic „Andrei Bârseanu”, Brașov.

Citeste mai mult

Din țară

Ajutoare pentru crescătorii de albine. Când se vor primi banii

Publicat

pe

Crescătorii de albine vor primi ajutoare de stat în valoare totală de 59,86 milioane de lei (12 milioane de euro) pentru compensarea parţială a pierderilor suferite în anul 2023 în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Cuantumul sprijinului este de 25 de lei (5 euro) pe familia de albine, iar numărul estimat al familiilor de albine care vor beneficia este de aproape 2,4 milioane. Ajutorul acoperă, practic, întregul efectiv de familii de albine înregistrat la nivel național.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească crescătorii de albine pentru a primi ajutorul sunt următoarele: să aibă familii de albine înscrise, la 31 decembrie 2023, în baza de date a Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”, să deţină familii de albine în exploataţii apicole sau stupine autorizate sanitar-veterinar la data depunerii cererii, să nu se afle în lichidare sau faliment la 24 februarie 2022, conform Registrului Comerţului sau, în cazul persoanelor fizice, să nu existe o decizie judecătorească definitivă de constatare a falimentului până la 24 februarie 2022.

Beneficiarii sprijinului de 25 de lei pe familia de albine pot fi apicultori – persoane fizice cu atestat de producător, apicultori – persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, precum şi societăţi agricole.

De la data intrării în vigoare a ordonanței, timp de 30 de zile lucrătoare, apicultorii şi asociaţiile de apicultori vor putea depune cereri, iar plăţile se vor face la data de 30 iunie 2024.

Sprijinul a fost adoptat în şedinţa de miercuri a Guvernului, prin ordonanță de urgență, și face parte din ajutoarele de stat acordate în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrai­nei.

Potrivit Ministerului Agriculturii, suma totală care poate fi acordată pentru o întreprindere nu poate depăși echivalentul în lei a 280.000 de euro.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite