Ne găsiți și pe:

Din țară

Sărbători Pascale în liniște. Ce ne recomandă polițiștii

Publicat

pe

În apropierea Sfintelor Sărbători Pascale, prilej de bucurie și emoție, fiecare dintre noi îşi programează cumpărături, deplasări de la domiciliu, minivacanţe, vizite la prieteni sau rude.

Pentru ca această perioadă să fie liniştită, Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române ne recomandă să avem în vedere un minimum de măsuri de autoprotecţie.

Dacă vă aflați la cumpărături, manifestaţi prudenţă în magazinele aglomerate, supravegheaţi-vă geanta şi nu o plasaţi în coşul de cumpărături de unde poate fi sustrasă cu uşurinţă, atrage atenția Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Potrivit acestuia: nu luaţi cu dumneavoastră sume mari de bani, ci doar necesarul pentru achiziţiile planificate în acea zi; când este posibil, folosiţi cardul pentru cumpărături; păstraţi banii în geantă, borsetă sau într-un buzunar inaccesibil şi nu în sacoşa de cumpărături sau în buzunarul de la spatele pantalonilor; când sunteţi împins în aglomeraţie, verificaţi-vă imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima unui hoţ; nu scoateţi toţi banii, ci numai suma necesară plăţii contravalorii bunurilor cumpărate; obiectele tentante (telefoane mobile, laptopuri, genţi, bagaje), lăsate la vedere în maşină, pot reprezenta adevărate „cadouri” pentru hoţi; nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante.

Dacă plecați de la domiciliu de Paşte, pentru ca revenirea să vă fie lipsită de surprize neplăcute, nu neglijaţi următoarele aspecte: spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă pentru mai multe zile; rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să pătrundă în locuinţă; închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie; pregătirile de deplasare să fie făcute cât mai discret; atunci când părăsiţi locuinţa, o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune pot deruta eventualii musafiri nepoftiţi; obiectele de valoare sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor, prin urmare, acestea nu trebuie lăsate în locuinţă; nu comunicaţi pe reţelele de socializare intenţia de a pleca de acasă pentru mai mult timp.

Dacă sună la ușă persoane necunoscute, fiţi vigilenţi. Prin modul de a se comporta şi de a se îmbrăca, infractorii creează aparenţa că sunt angajaţi ai unor firme (persoane care livrează colete, angajaţi ai unor furnizori de servicii, persoane care colectează bunuri/valori în scopuri caritabile etc.). Solicitaţi ca acestea să se identifice cu legitimaţie de serviciu şi cu cartea de identitate.

În plus, manifestaţi atenţie la cei care, sub pretextul apropierii sărbătorilor, pretind că strâng fonduri pentru diferite categorii sociale defavorizate şi încearcă să vă intre în casă sub pretextul de a folosi telefonul, toaleta sau pentru a le oferi ceva; dacă sunteţi singur în casă, este de preferat să nu primiţi necunoscuţi; atunci când este neapărat nevoie ca un străin să intre în locuinţa dumneavoastră, chemaţi un vecin sau o rudă să vă însoţească; dacă sunteţi abordaţi de diferite persoane care vă solicită, nejustificat, sume de bani ori bunuri ca plată pentru presupuse servicii (deratizare, colectarea gunoiului menajer), vă recomandăm să nu daţi curs unor cereri de acest gen.

În noaptea de Înviere, evitaţi persoanele turbulente sau în stare de ebrietate, străzile cu baruri şi terase unde se consumă alcool şi în care sunt adunate persoane gălăgioase; nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să consume alcool; evitaţi afişarea cu bijuterii ori sume mari de bani şi nu faceţi referiri la bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră; alegeţi drumurile intens circulate, luminate şi evitaţi zonele în construcţie, parcurile pustii şi străzile lăturalnice; deplasaţi-vă în grup şi nu răspundeţi la provocările altor persoane; nu acceptaţi compania persoanelor necunoscute.

Pentru orice infracţiune la care sunteţi victimă sau martor, apelaţi numărul unic de urgenţă 112! Reţineţi cât mai multe detalii despre autor: înfăţişare, particularităţi, direcţia în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acesta, complici etc pentru a putea comunica toate amănuntele poliţiei.

(Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române)

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din țară

Începe programul Rabla Clasic. Se dau aproximativ 20.000 de prime de casare

Publicat

pe

Persoanele fizice care vor să-şi caseze un autoturism mai vechi de opt ani pot merge începând de luni, 19 august, la producătorii validaţi pentru a accesa „Rabla Clasic”, ca urmare a suplimentării programului cu 130 de milioane de lei, a anunţat Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă.

Astfel, începând de luni, 19 august 2019, ora 10:00, persoanele fizice pot merge la producătorii validaţi pentru îndeplinirea formalităţilor de înscriere în vederea accesării Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional („Rabla Clasic”).

Programul „Rabla Clasic” a fost suplimentat cu 130 milioane lei, sumă care reprezintă aproximativ 20.000 de prime de casare. Astfel, numărul primelor de casare acordate în anul 2019 va depăşi numărul primelor de casare acordate până acum de Administraţia Fondului pentru Mediu în cei 16 ani de când se derulează acest program, totalizând 55.000 de prime de casare acordate în cadrul acestui an”, notează instituţia.

Potrivit sursei citate, cuantumul primei de casare pentru Programul „Rabla Clasic” este de 6.500 de lei pentru fiecare autovehicul uzat, mai vechi de opt ani, dat spre casare şi se acordă pentru achiziţionarea unui autovehicul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g de CO2/km, în regim de funcţionare mixt (maximum 140 g CO2/km conform standardului WLTP).

De asemenea, la prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 lei în cazul achiziţionării unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 96 g de CO2/km (maximum 105 g CO2/km conform standardului WLTP) şi/sau un ecobonus de 1.700 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid.

În cazul în care se întrunesc ambele condiţii, cele două ecobonusuri pot fi cumulate cu prima de casare, ajungându-se astfel la acordarea unei finanţări în cuantum de 9.200 lei.

Citeste mai mult

Din țară

LEGE. Fără telefon mobil, la volan

Publicat

pe

Guvernul a adoptat modificările la Codul Rutier care au drept scop prevenirea accidentelor de circulaţie provocate de faptul că şoferului i-a fost distrasă atenţia de folosirea telefonului mobil, inclusiv pentru realizarea unei transmisiuni în direct pe reţelele de socializare.

Astfel, se va interzice ţinerea în mână ori folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare. Varianta aflată în prezent în vigoare interzice doar folosirea telefoanelor mobile în timpul mersului.

Nerespectarea noilor prevederi se va sancţiona cu patru puncte de penalizare şi amendă cuprinsă între 6-8 puncte-amendă. Vor fi sancţionaţi cu amendă şi conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere.

În plus, titularul unui permis de conducere, care încalcă o regulă privind circulaţia vehiculelor în timp ce ţine în mână sau foloseşte telefonul ori un alt dispozitiv mobil, va fi sancţionat cu 4-5 puncte-amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile, având în vedere că în acest caz gradul de pericol social creşte.

Ministerul Afacerilor Interne precizează că folosirea telefonului mobil şi a altor dispozitive electronice de comunicare sau divertisment, în timpul mersului, reprezintă unul dintre principalii factori de distragere a atenţiei pentru conducătorii de vehicule, constituind o reală problemă pentru siguranţa rutieră, prin amploare şi frecvenţă.

Prin introducerea noilor modificări se urmăreşte reducerea semnificativă a numărului accidentelor de circulaţie cauzate de faptul că şoferului i-a fost distrasă atenţia de la condus din cauza folosirii telefonului mobil sau a unui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, subliniază MAI.

Noile reglementări vor intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, perioadă în care Poliţia Rutieră va desfăşura activităţi de informare a participanţilor la trafic.

Citeste mai mult

Din țară

Programul Rabla a fost suplimentat cu 20.000 de vouchere

Publicat

pe

Guvernul suplimentează cu 135 de milioane de lei fondurile alocate programului „Rabla”, urmând a fi alocate 20.000 de vouchere pentru achiziţionarea de autovehicule puţin poluante.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, la propunerea Ministerului Mediului, rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli (BVC) al Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).
Prin acest demers, programul RABLA Clasic pentru persoane fizice a fost suplimentat cu 135 milioane lei, sumă care reprezintă aproximativ 20.000 de prime de casare.
Românii care doresc să renunţe la automobilul vechi, cu grad de poluare ridicat şi să îl înlocuiască cu unul nou, puţin poluant, vor avea din nou posibilitatea să acceseze programul Rabla Clasic, cel mai longeviv program guvernamental, aflat la a 16-a ediţie.
Începând de săptămâna viitoare, se vor putea adresa comercianţilor, având la dispoziţie aproximativ 20.000 de prime de casare.
Astfel, numărul primelor de casare din acest an îl depăşeşte pe cel din 2018, totalizând 55.000.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite