Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

TOP: 10 gafe comise de cei mai puternici oameni politici ai planetei

Publicat

pe

În cursul unei singure zile, 10 mai, doi dintre cei mai puternici oameni din Marea Britanie – Regina Elisabeta a II-a şi premierul David Cameron – au fost obligaţi să-şi aducă aminte că, uneori, este periculos să spună sincer ceea ce gândesc, întrucât, deşi nu se aşteaptă, pot şi auziţi sau filmaţi, comentează un material publicat de CNN.

Cameron a fost primul care a comis o gafă. Vorbind cu suverana, el a spus despre Nigeria şi Afganistan că ar fi „fantastic de corupte”, ”probabil, cele mai corupte două ţări din lume”. Aceste comentarii au fost însă surprinse de o cameră indiscretă de luat vederi şi au provocat o veritabilă furtună mediatică. Iar purtătorul de cuvânt al preşedinţiei nigeriene s-a declarat „stânjenit” de afirmaţiile premierului englez.

Numai câteva ore mai târziu după acest episod memorabil în istoria relaţiilor diplomatice dintre Marea Britanie, Nigeria şi Afganistan, regina a fost surprinsă de camerele de filmat în timp ce-i mărturisea unui ofiţer superior din poliţia metropolitană londoneză că oficialii chinezi s-au purtat „foarte necivilizat” în timpul primei vizite oficiale a preşedintelui chinez Xi Jinping în Regatul Unit. Declaraţii care au complicat puţin relaţiile Londrei cu una dintre superputerile mondiale.

Este surprinzător că asemenea personalităţi, aflate mereu în centrul atenţiei presei, uită una dintre regulile de aur pentru păstrarea unei imagini impecabile şi anume că întotdeauna trebuie să se poarte ca şi cum în apropiere ar fi reportofoane care înregistrează. Cu toate acestea, lucruri de acest gen se întâmplă, iar CNN a realizat un ”top 10” al celor mai remarcabile gafe comise influenţi oameni politici.

1. Obama şi Sarkozy îl bârfesc pe Netanyahu

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy şi omologul său american, Barack Obama, se aflau la summit-ul G20 din Cannes, Franţa, în 3 noiembrie 2011, şi au fost auziţi făcând unele comentarii despre premierul israelian Benjamin Netanyahu. „Nu pot să-l sufăr. Este un mincinos”, i-a spus Sarkozy lui Obama, conform site-ului francez Arret sur Images. „Tu te-ai săturat de el… eu ce să mai spun? Eu trebuie să vorbesc cu el în fiecare zi”, a răspuns, resemnat, liderul de la Casa Albă.

2. Obama referitor la Kanye West

Barack Obama nu are nicio scuză pentru gafa care ocupă primul loc în acest nedorit clasament, susţine CNN, întrucât cu doi ani înainte, în 2009, îl catalogase drept ”măgar” pe superstarul rap Kanye West. Preşedintele american comenta controversele cu privire la comportamentul rapper-ului la o ediţie MTV Video Music Awards, când a urcat pe scenă şi i-a stricat momentul cântăreţei Taylor Swift.
„Tânăra era o persoană foarte drăguţă care primea un premiu. Ce căuta şi el acolo? Este un măgar”, a comentat Obama în cadrul unui interviu pentru televiziune. Acest fragment nu ar fi trebuit să fie făcut public, dar a apărut mai târziu online.

3. Gordon Brown, comentarii despre alegătorul „bigot”

Campania electorală din 2010 a fostului premier britanic Gordon Brown nu mergea prea bine, dar s-a transformat într-un adevărat dezastru după ce omul politic a avut proasta inspiraţie de a se opri să vorbească cu o alegătoare din Rochdale, Anglia, cu o săptămână înainte de scrutin. Gillian Duffy, o pensionară în vârstă de 66 de ani, a început prin a-l critica puternic pe Gordon Brown căruia îi explica faptul că, deşi a fost o susţinătoare a laburiştilor toată viaţa, a ajuns atunci să-i fie ruşine să recunoască ce preferinţe politice are. Brown a conversat politicos cu ea în public. S-a urcat apoi în maşină şi, fără să-şi dea seama că microfonul este încă pornit, a început să se plângă consilierilor. „A fost un dezastru. Nu ar fi trebuit să mă pună în contact cu acea femeie… o femeie cu un caracter ridicol de bigot”, a opinat el. Ulterior, şi-a cerut scuze în mod public.

4. George W. Bush în dialog cu bunul său prieten şi marele său aliat Tony Blair

Tony Blair, a fost martorul uneia dintre cele mai faimoase gafe comise de fostul preşedintele american George W. Bush, în timpul summit-ului G8 desfăşurat în 2006 în Rusia. Bush, relaxat, l-a întâmpinat pe premierul britanic cu apelativul prietenesc „Yo Blair!” şi i-a mulţumit pentru un pulover pe care tocmai îl primise din partea şefului executivului britanic. Apoi, fără să-şi dea seama că este auzit şi de alţii, liderul de la Washington a început să discute despre situaţia din Orientul Mijlociu, propunând o soluţie „nu foarte diplomatică” la tensiunile dintre Siria şi Israel. „Ceea ce ar trebui să facă este să convingă Siria să-i determine pe cei din Hezbollah să înceteze cu rahatul asta şi totul se termină”, i-a spus el lui Blair. Se pare că sfatul său nu a fost ascultat pentru că „rahatul” din Orientul Mijlociu continuă încă.

5. Bush despre un reporter

Cel de-al 43-lea preşedinte al SU, George W. Bush a fost autorul mai multor gafe, existând chiar cărţi referitoare la celebrele sale „bushisme”. În cadrul unei întruniri electorale desfăşurate în statul Illinois, în septembrie 2000, el a fost surprins de camere de filmat în timp ce vorbea despre reporterul Adam Clymer de la ”New York Times”, pe care l-a caracterizat succint drept „un mare dobitoc”. Dick Cheney, care candida alături de el, pentru funcţia de vicepreşedinte al SUA, nu a făcut notă discordantă şi a întărit spusele lui Bush replicând: „Oh da, foarte mare!”. Ulterior, Bush a declarat că-i pare rău că aceste comentarii, care au fost făcute în şoaptă, între colegi, au fost auzite de toată lumea.

6. Prinţul Charles în legătură cu un corespondent de presă

Prinţul Charles al Marii Britanii s-a pus rău cu presa din ţara sa în 2005, după ce a fost surprins mormăind despre un reporter în timpul unei discuţii cu fii săi, prinţii William şi Harry, în timpul unei şedinţe foto organizate cu ocazia unei vacanţe la schi în Elveţia. „Doamne ce oameni nenorociţi. Nu pot să-l sufăr pe omul asta. Este îngrozitor… chiar este”, a spus fiul Reginei Elisabeta a-II-a a Marii Britanii, după o întrebare incomodă ce i-a fost pusă de Nicholas Witchell, veteran corespondent al BBC pe lângă Casa Regală.

7. Joe Biden către Obama

Vicepreşedintele american Joe Biden are propria sa ”colecţie” când vine vorba despre gafe. Una dintre cele mai datează din martie 2010, când l-a felicitat într-o manieră mai puţin „stilată” pe Barack Obama pentru semnarea unei legi controversate privind serviciile medicale. După ce l-a prezentat pe Barack Obama în faţa presei, Biden s-a întors, l-a îmbrăţişat pe preşedintele american şi a fost auzit în timp ce-i şoptea: „This is a big fucking deal” (”Este o treabă a dracului de bună”).

8. John Major despre colegi şi despre… sine

În 1993, după ce colegii săi conservatori au provocat o mică „rebeliune” în parlament pe marginea planurilor de a extinde legăturile Marii Britanii cu Europa, ex-premierul britanic John Major – care de obicei rămânea calm, calculat, fără să se lase purtat de val – a fost auzit referindu-se la parlamentarii eurosceptici cu apelativul „bastarzi” şi ameninţând, nici mai mult şi nici mai puţin, decât că-i va „crucifica”. Tot el, în timp ce vorbea cu un reporter după un interviu, pe când credea că reportofonul era deja oprit, a recunoscut cu francheţe că nu înţelege de ce mai este votat de oameni. „Cum este posibil ca un neisprăvit ca mine să continue să câştige totul?”, se întreba el, cu francheţe.

9. Jacques Chirac vs bucătăria britanică

Fostul preşedinte francez Jacques Chirac a fost surprins de camerele de luat vederi, în 2005, criticând o naţiune întreagă. El susţinea candidatura Parisului pentru a deveni gazdă a Jocurilor Olimpice din 2012 şi a adus în discuţie avantajul pe care, probabil, îl considera hotărâtor de partea Parisului în cursa împotriva oraşului rival, Londra: gastronomia. „Singurul lucru pe care l-au făcut vreodată pentru agricultura europeană este boala vacii nebune”, le-a spus Chirac, despre englezi, interlocutorilor săi, preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german de atunci, Gerhard Schroeder. „Nu poţi să ai încredere în nişte oameni cu o bucătărie atât de proastă”, a adăugat el. Predictibil, aceste comentarii au iscat furtună în presa tabloidă britanică, însă, până la urmă, tot englezii au râs mai bine pentru că, în final, Londra a obţinut dreptul de a organiza JO 2012 în detrimentul Oraşului Luminilor.

10. Ronald Reagan vs. Rusia
O glumă nevinovată aruncată cam neglijent de fostul preşedinte american Ronald Reagan, în perioada Războiului Rece, a fost cât pe ce să aibă nişte implicaţii extrem de serioase. În timp ce participa la o verificare a sunetului, cu puţin timp înainte de alocuţiunea sa radiofonică săptămânală cu privire la starea naţiunii, în august 1984, Reagan îi anunţa impasibil pe ascultători: „Dragii mei americani, cu bucurie vă spun că am semnat azi o lege prin care Rusia este scoasă definitiv în afara legii. Începem bombardamentele peste 5 minute”.

AGERPRES

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Internațional

OpenAI a crescut spectaculos la 400 de milioane de utilizatori săptămânal

Publicat

pe

Compania OpenAI, fondată în 2015, a surprins lumea tech când a lansat chatbot-ul de inteligență artificială ChatGPT în noiembrie 2022. Serviciul ChatGPT a revoluționat complet percepția multora cu privire la adevărata utilitate a Artificial Intelligence (AI). Acum, milioane de oameni au chatbot-ul ca parte fundamentală a vieții lor zilnice.

Până la vârsta de doi ani și ceva ChatGPT a crescut ca-n povești, mai mult a devenit pe zi ce trece tot mai bun și mai inteligent. Acum, potrivit AndroidHeadlines, compania OpenAI a dezvăluit că are 400 de milioane de utilizatori activi săptămânal. Acesta este un număr șocant. În acest fel ChatGPT este unul dintre cele mai accesate și utilizate platforme digitale din lume.

ChatGPT a fost un succes uriaș încă de la debut. Chatbot-ul a atins aproximativ 1 milion de utilizatori în doar cinci zile de la lansare. Apoi ritmul de creștere s-a accelerat, iar în decembrie, a ajuns la 300 de milioane de utilizatori săptămânali. Cifra de 100 de milioane de utilizatori a fost atinsă doar două luni mai târziu.

ChatGPT a făcut mai ușor și mai simplu accesul la puterea inteligenței artificiale pentru toată lumea. Opțiunile gratuite ale platformei sunt suficiente pentru nevoile a milioane de oameni. Cu toate acestea, dacă aveți nevoie de funcții mai avansate, există abonamente care trebuie plătite. De asemenea, OpenAI a făcut serviciul său AI mai intuitiv și mai ușor de utilizat. Toate acestea au dus la o creștere incredibilă a bazei de utilizatori activi.

Directorul operațional al OpenAI, Brad Lightcap, a declarat că OpenAI a avut 400 de milioane de utilizatori activi săptămânal în februarie. Pentru referință, compania a avut cu 33% mai puțini utilizatori activi în decembrie 2024. Lightcap susține că se află în mijlocul unei „progresii naturale”, pe măsură ce serviciul devine mai cunoscut în rândul publicului. „Există un efect general al oamenilor care își doresc cu adevărat aceste instrumente și văd că aceste instrumente sunt cu adevărat valoroase”, a spus Brad Lightcap.

OpenAI se mândrește acum și cu 2 milioane de utilizatori enterprise. Acest număr îl dublează pe cel din septembrie 2024, așa că creșterea se reflectă și în aceste tipuri de clienți. OpenAI oferă API-uri pe care dezvoltatorii externi își pot construi aplicațiile. Lightcap spune că traficul de la dezvoltatori pe API-urile sale s-a dublat în ultima jumătate de an. Se pare că cel mai popular model pentru ei este GPT-3.

Dezvoltatorii folosesc OpenAI pentru a integra tehnologia în propriile aplicații. OpenAI contează pe companiile Uber, Morgan Stanley, Moderna sau T-Mobile, care sunt unii dintre cei mai mari clienți ca întreprinderi ai săi.

Cu toate acestea, potrivit CNET, OpenAI este unul dintre cele câteva instrumente de inteligență artificială generativă AI într-un spațiu din ce în ce mai competitive. Avem acum pe piață, printre altele oferte precum Apple Intelligence, Meta AI, Google Gemini AI, Microsoft Copilot (Microsoft este un investitor major în OpenAI), dar și platforma chinezească DeepSeek.

https://www.androidheadlines.com/2025/02/openai-reaches-400-million-weekly-active-users.html

Foto: OpenAI

Citeste mai mult

Internațional

8 Martie – Ziua Internațională a Femeii

Publicat

pe

Ziua Internaţională a Femeii, marcată în fiecare an la 8 martie, este, potrivit ONU, un prilej pentru a sărbători actele de curaj şi hotărâre ale femeilor obişnuite care au jucat un rol extraordinar în istoria ţărilor şi comunităţilor lor, de a reflecta asupra progreselor înregistrate şi de a cere schimbări.

În România, în 8 Martie este și Ziua Mamei, încă un prilej pentru a arăta recunoștință și dragoste femeilor care ne-au adus pe lume.

Ziua Mamei se serbează încă de pe vremea grecilor antici. În fiecare primăvară, aceștia o serbau pe Rhea, mama tuturor zeilor.

Mai târziu, în Anglia anilor 1800, a fost menționată „Dumincă mamei”, serbată în a patra duminică de la începerea Postului Paștelui.

În anul 1909, la 28 februarie, în Statele Unite, s-a serbat la nivel național femeia în urma unei inițiative a Partidului Socialist American, în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat împotriva condiţiilor de muncă.

Inițiativa a fost preluată în 1910 și în Europa, în cadrul Internaționalei Socialiste reunite la Copenhaga. Prima zi s-a ținut la 19 mai 1911 în Germania, Austria, Danemarca și în alte câteva țări europene. Data a fost aleasă de femeile germane pentru că, la aceeași dată, în 1848, regele Prusiei a trebuit să facă față unei revolte armate și a promis că va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei.

Cu prilejul Anului Internaţional al Femeii, în 1975, Organizaţia Naţiunilor Unite a sărbătorită pentru prima dată Ziua internaţională a femeii la 8 martie.

În România, la 7 martie 2016, a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua Femeii şi 19 noiembrie – Ziua Bărbatului.

Citeste mai mult

Internațional

Un motănel din România este Campion European în 2025

Publicat

pe

În cadrul Campionatului European Felin care a avut loc în Polonia, la Varșovia, un motănel din România a câștigat titlul de Campion European 2025, informează Federația Națională Felinologică din România.

Este vorba despre NEXUS OF WINTER FOXES, un superb exemplar British Shorthair argintiu, cu ochi albaștri, în vârstă de 8 luni.

Crescătorii acestuia, Oana Pintilii și Alexandru Paraschiv, au precizat faptul că acest titlu este rezultatul pasiunii care, de peste 7 ani, le animă atât viața cât și acest frumos hobby.

Titlul de Campion European obținut de Nexus îl plasează printre favoriții la Campionatul Mondial de anul acesta – FIFe World Winner Show, cea mai importantă competiție felină din internațională – unde peste 1000 de pisici din toate colțurile lumii vor concura pentru titlul de campion mondial: World Winner 2025.

Pentru prima oară în istorie, României i-a fost încredințată onoarea de a organiza ediția de anul acesta a Campionatului Mondial Felin, în semn de recunoaștere a poziției importante pe care a dobândit-o țara noastră în cadrul Federației Feline Internationale (FIFe), dar și ca urmare a demersurilor întreprinse de România.

Acesta se va desfășura la București, în zilele de 25 – 26 octombrie, la centrul expozițional Romexpo, București.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite