Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

ISU interzice folosirea lumânărilor şi făcliilor la spectacole

Publicat

pe

 

Potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (I.S.U.) Bucuresti, se interzice focului pentru ambianta in timpul concertelor, spectacolelor de teatru, opera sau a evenimentelor in spatii inchise la care participa un mare numar de persoane. 

Intr-un comunicat de presa remis de I.S.U. „organizatorii de evenimente în aer liber, cu capacitate mai mare de 200 de locuri pe scaune sau pe o suprafaţă mai mare sau egală cu 2.500 metri pătraţi, trebuie să obţină autorizaţie de securitate la incendiu, conform prevederilor art. 30 din Legea nr. 307/2006, privind apărarea împotriva incendiilor cu completările şi modificările ulterioare, coroborat cu prevederile art. 1 lit. r din H.G.R. nr. 1739/2006, completată şi modificat cu H.G.R. nr. 19/2014”.

În cazul spectacolele desfăşurate în interiorul construcţiilor (săli de spectacole, concerte şi altele asemenea), pentru situaţia în care spaţiile sunt încadrate în categoria sălilor aglomerate, este obligatorie obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu a construcţiei.

De asemenea, ISU Bucureşti a menţionat că organizarea de evenimente prin care se schimbă condiţiile care au stat la baza emiterii autorizaţiei de securitate la incendiu pentru construcţie trebuie să fie la rândul ei autorizată privind securitatea la incendiu.

Aceeasi sursa precizeaza că documentaţia tehnică pentru emiterea autorizaţiei de securitate la incendiu se va depune obligatoriu cu cel puţin 30 de zile înainte de realizarea evenimentului la sediul ISU.

„Planificarea, organizarea şi desfăşurarea spectacolelor fără obţinerea în prealabil a autorizaţiei de securitate la incendiu atrage după sine răspunderea contravenţională, respectiv penală, după caz, conform prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările şi completările ulterioare, responsabilitatea revenind în totalitate/ fără echivoc tuturor factorilor implicaţi în conformitate cu prevederile art.9 din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor”, se arată în comunicatul ISU Bucureşti.

Exagerari si implementari de legislatie peste noapte

Din pacate, dupa tragedia de la Clubul Colectiv din Bucuresti, cei de la I.S.U. exagereaza cu controalele, sanctioneaza si inchid unitati sau spatii comerciale care au functionat de ani de zile cu avizul aceleasi institutii, Acum, brusc, vor ca toate noile masuri si reglementari sa fie implementate si aprobate peste noapte lucru care genereaza blocarea agentilor economici, confuzie, haos si panica. Or, rolul I.S.U. si al tuturor institutiilor statului ar trebui sa fie cu totul altul. Evident ca toate localurile, scolile, bisericile, spitalele, institutiile de cultura si altele care intra sub incidenta acestor reglementari trebuie sa respecte legislatia. Dar atunci cind se exagereaza si se abuzeaza de acest lucru se ajunge in extrema cealalta. La fel s-a intimplat si cu anumite masuri luate de ANAF, cu exces de zel, ca mai apoi sa se revina (vezi scandalul bacsisului vinzatorilor sau obligativitatea modificarilor, peste noapte, a caselor de marcat).

Locale

Dezinsecție aeriană la Timișoara. Ce trebuie să știe cetățenii și, în special, apicultorii

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara continuă și în luna august cu seria tratamentelor de dezinsecție aeriană pentru combaterea ţânţarilor şi larvelor acestora pe domeniul public al orașului.

Acțiunea este programată să aibă loc în perioada 1 august 2024 – 2 august 2024, între orele 5.30 – 9.30, în măsura în care vremea permite desfășurarea în siguranță a operațiunilor.

Stropirile se efectuează pe toată raza orașului Timișoara.

„Rugăm cetățenii, în special copiii, persoanele vârstnice, cardiace, astmatice sau alergice la diverși compuși chimici să evite să stea în raza de acțiune a avionului în timp ce acesta pulverizează, pentru a preveni eventualele incidente neplăcute.

Totodată, recomandăm apicultorilor ca, în perioada menţionată, să ia toate măsurile care se impun în vederea protejării albinelor, respectiv să scoată stupii în afara ariei de stropire“, informează reprezentanții Primăriei.

Aceștia mai precizează că personalul implicat în efectuarea lucrărilor este calificat şi autorizat în conformitate cu  legislaţia în vigoare, fiind dotat cu echipament de protecţie corespunzător.

Produsele folosite sunt avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii şi se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătăţii. Produsul folosit este Cymina Plus, având substanţă activă Cipermetrin, cu o concentrație a soluției de lucru de 50 ml produs în 1 litru de apă, pentru combaterea ţânţarilor adulţi  prin activitatea de dezisecţie aeriană. Substanţele fac parte din Grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor).

Acțiunile de dezinsecție sunt esențiale pentru asigurarea unui mediu sănătos și plăcut pentru toți locuitorii orașului. Facem apel la cetățeni să coopereze și să respecte recomandările pentru a maximiza eficiența acestei campanii.

Asociaţiile de locatari și proprietarii de gospodării individuale au responsabilitatea de a efectua acțiuni de dezinsecție, pe domeniul privat care le aparține, inclusiv în grădini și curți, pentru a asigura combaterea eficientă a țânțarilor.

Pentru rezultate mai bune în combaterea țânțarilor și a altor insecte dăunătoare, aceasta este deja a patra campanie de dezinsecție împotriva țânțarilor din acest sezon, ultimele tratamente de dezinsecție aeriană și terestră s-au organizat la începutul lunii iulie.

Citeste mai mult

Locale

AMENZI pentru proprietarii terenurilor care nu au curățat ambrozia și alte buruieni

Publicat

pe

Nu mai puțin de 71 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate de polițiștii locali din Timișoara, de la începutul lunii iunie și până în prezent, după ce au fost identificate și reverificate 277 de terenuri necurățate.

Dintre acestea, în cazul a 54 de terenuri au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 13.500 lei conform HCL 117/2024 pentru neasigurarea salubrizării, cosirea buruienilor, a vegetației ierboase, a arbuștilor de pe terenurile situate în intravilanul municipiului.

Alte 17 sancțiuni, cu avertisment în primă fază și cu termene pentru curățare, așa cum prevede Legea 62/2018, au fost aplicate persoanelor care dețin terenuri pe care crește planta alergenă ambrozia.

Astfel de situații au fost depistate pe Străzile Pictor Ion Zaicu, Ion Ionescu de la Brad, 1 Decembrie, Constantin Rădulescu Motru, Calea Urseni, Ștefan Lucian, Calea Șagului, Constructorilor, Matei Basarab, Bistrei, zona Metro 2, Toscu cu Stoia Udrea, Demetriade, Frigului, Aleea Viilor, Fedea, Piața Sf. Petru, Anemonelor, G. Musicescu, F. Medeleț, Zarand.

Poliția Locală Timișoara atrage atenția că sancțiunile prevăzute pentru necosirea buruienilor, vegetației ierboase și lemnoase de pe terenurile virane deținute sub orice formă, precum și din jurul imobilelor se sancționează cu amenzi între 2.000 și 2.500 de lei, conform HCL 117/2024.

Potrivit Legii 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, în cazul nerespectării măsurilor impuse în urma aplicării avertismentului, amenzile pot fi între 1.000 lei și 5.000 lei pentru persoanele fizice și între 10.000 lei și 20.000 lei pentru persoanele juridice.

Problema vegetației crescute din abundență, care poate reprezenta adevărate focare de infecție atragând insecte ce pot transmite boli, transformând terenurile în pericole pentru sănătatea populației, precum și surse reale de infestare cu plante alergene precum ambrozia, este în atenția polițiștilor de la Serviciul pentru Protecția Mediului, care efectuează permanent verificări pe această linie.

Foto: Poliția Locală Timișoara

Citeste mai mult

Locale

COD ROȘU de caniculă în Vestul țării. Sfaturi preventive pentru evitarea efectelor căldurii excesive

Publicat

pe

Agenția Națională de Meteorologie a emis cod roşu de caniculă pentru cea mai mare parte a ţării, pentru zilele de sâmbătă şi duminică.

În Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi Moldova, valul de căldura va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 şi 41 de grade. „Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.  Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale”, a precizat ANM.

Meteorologii anunţă că valul de căldură va persista în toată ţara şi în zilele următoare.

Specialiştii Direcţiilor de Sănătate Publică au transmis o serie de măsuri preventive pe durata valului de căldură extremă.

Hidratarea corespunzătoare:

Consumaţi apă din abundenţă, chiar dacă nu simţiţi sete. Evitaţi băuturile alcoolice, cafeaua şi sucurile carbogazoase, deoarece acestea pot contribui la deshidratare.

Păstraţi întotdeauna la îndemână o sticlă cu apă.

Îmbrăcămintea adecvată:

Purtaţi haine uşoare, de culoare deschisă şi din materiale naturale, cum ar fi bumbacul, care permit pielii să respire.

Folosiţi pălării cu boruri largi şi ochelari de soare pentru a vă proteja de radiaţiile solare.

Protecţia solară:

Aplicaţi cremă de protecţie solară cu un factor de protecţie (SPF) adecvat înainte de a ieşi afară. Reaplicaţi la intervale regulate, mai ales după transpiraţie sau contact cu apa.

Evitarea expunerii la soare:

Staţi în interior în timpul orelor de vârf (10:00 – 18:00), când radiaţiile solare sunt cele mai puternice.

Dacă trebuie să ieşiţi afară, căutaţi zone umbroase şi faceţi pauze frecvente la umbră sau în locuri răcoroase.

Utilizarea ventilaţiei şi aerului condiţionat:

Menţineţi locuinţa bine ventilată. Folosiţi ventilatoare sau aer condiţionat pentru a răci încăperile.

Petreceţi timp în spaţii publice climatizate, cum ar fi mall-urile sau bibliotecile, dacă acasă nu aveţi aer condiţionat.

Alimentaţia uşoară:

Consumaţi mese uşoare, bogate în fructe şi legume, care conţin un conţinut ridicat de apă.

Evitaţi alimentele grele şi bogate în grăsimi, care pot genera un disconfort suplimentar.

Monitorizarea persoanelor vulnerabile:

Acordaţi o atenţie deosebită copiilor, vârstnicilor şi persoanelor cu afecţiuni medicale cronice, care sunt mai sensibile la efectele căldurii extreme.

Verificaţi periodic starea de sănătate a acestor persoane şi asiguraţi-vă că sunt bine hidratate şi răcorite.

Activitatea fizică:

Limitaţi activităţile fizice intense în aer liber în timpul caniculei.

Dacă este necesar să faceţi exerciţii, alegeţi momentele mai răcoroase ale zilei, cum ar fi dimineaţa devreme sau seara târziu.

Recunoaşterea semnelor de epuizare termică şi insolaţie:

Specialiştii recomandă la simptomele epuizării termice: transpiraţie abundentă, slăbiciune, ameţeli, greaţă, dureri de cap.

În cazul insolaţiei, simptomele pot include piele uscată şi fierbinte, confuzie, pierderea cunoştinţei.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite