Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Muzică lăutărească și jazz țigănesc în Parcul Regina Maria din Timișoara

Publicat

pe

Două zile pline de spectacole și ateliere de acrobație și dans în Parcul Regina Maria se încheie pe ritmuri de gipsy jazz și muzică lăutărească. Evenimentul organizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și Institutul Francez îi are ca invitați de excepție pe Taraf de Caliu, faimoșii lăutari din Clejani, și formația franco-iraniană Manushan.

Sâmbătă seara de la ora 19:00, formația Manushan se întâlnește pentru prima dată cu publicul din România, pe care speră să-l cucerească prin muzica sa cu multiple influențe. Jazz manouche, flamenco și nuanțe din muzica poeziei persane se îmbină în mod unic în creațiile cuplului de autori și compozitori care constituie inima trupei. Formată în 2006 la Teheran de către Babak Amirmobasher și Aida Nosrat, Manushan cântă despre dragoste și călătorii.

Primul lor album „Beyond The Vision” (2010) înregistrat la casa de discuri Accords Croisés i-a făcut cunoscuți în Franța și în Europa. „Delicat, sensibil, cu melodii captivante, albumul îmbină cu dibăcie moștenirea persană cu ritmuri latino și jazz manouche. Un contrabas, instrumente de percuție, printre care un tombak iranian și un clarinet se alătură acestei experiențe inedite, producând o muzică unică și universală” comentează publicația Jeune Afrique.

Ultima zi a evenimentului Impuls Fabric propune un concert excepțional al Taraf de Caliu, duminică, de la ora 19:00, în Parcul Regina Maria. După mai bine de 30 de ani de turnee în jurul lumii, membrii fondatori ai Taraf de Haidouks s-au întors în România și au pornit un nou proiect, Taraf de Caliu. Muzicienii din Clejani sunt ultima generație de lăutari care duc mai departe muzica tradițională din sudul României, care i-a făcut unul dintre cele mai apreciate gipsy band-uri din lume.

Sub arcușul magic al violonistului Caliu, haiducii au pornit din nou la drum. Din 1991, anul când muzica lor a început să cucerească Europa de Vest, până în prezent, lăutarii din Clejani au concertat aproape pe toate continentele, în metropole precum Tokyo, Singapore, Paris, New York, Los Angeles, Istanbul și Londra, fiind recompensați cu BBC World Music pentru cel mai bun grup din Europa şi Orientul Mijlociu Printre fanii lor declarați se numără Yehudi Menuhin, Kronos Quartet (cu care au cântat și înregistrat) și actorul Johnny Depp (alături de care au apărut în filmul “The Man Who Cried”).

Pe tot parcursul zilelor de sâmbătă și duminică, 5-6 octombrie, Parcul Regina Maria se transformă în loc de întâlnire, zonă de spectacole și acrobații pentru publicul larg, împreună cu artiști din Franța (Un Loup pour l’Homme, Jennifer François), Germania (Duo Sirena) și România (Școala de circ din Timișoara).

Spectacolele încheie o săptămână dedicată cartierului Fabric. Din 1 octombrie până în 4 octombrie, organizatorii și artiștii oferă comunității o serie de ateliere de mișcare pentru copii cu deficiențe de vedere, în colaborare cu Liceul Teoretic Special „Iris“, pentru tineri cu dizabilități, în colaborare cu Asociația Ceva de Spus, pentru vârstnici, în colaborare cu Direcția de Asistență Socială, Primăria Municipiului Timișoara, pentru elevi, în colaborare cu Liceul Teoretic W. Shakespeare și pentru profesioniști din circ, dans, teatru și sport.

Programul complet al Impuls Fabric poate fi consultat pe site-ul http://bit.ly/ImpulsFabric și în evenimentul Facebook: https://www.facebook.com/events/427042454587659/.

Impuls Fabric este realizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și Institutul Francez din Timișoara cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

Locale

Grupul psaltic „Tronos“, la Mănăstirea Dobrești și la Lugoj

Publicat

pe

Preasfințitul părinte Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, va oficia în Duminica Familiei, 18 mai, Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Dobrești, ctitorie a Patriarhului Daniel în satul natal.

Răspunsurile liturgice vor fi date de Grupul Psaltic Tronos al Patriarhiei Române.

„Îmi exprim mulțumirea, recunoștința și bucuria că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a binecuvântat membrii Grupului Psaltic Tronos să poposească și în Banat. În contextul susținerii concertului «Cântările Învierii» din orașul Lugoj, Grupul Psaltic Tronos va fi prezent și la Mănăstirea Dobrești”, a declarat pentru Basilica.ro protos. Matei Buliga, starețul sfântului așezământ.

Grupul Psaltic Tronos va susține în data de 17 mai și concertul „Cântările Învierii”, care va avea loc în Piața Victoriei din Lugoj, începând cu ora 19.00.

În cadrul aceluiași eveniment, va interpreta muzică religioasă Grupul vocal „Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș” din Lugoj, coordonat de preotul Traian Birăescu, și Ancuța Cosovanu care va cânta pricesne.

Ziua Internaţională a Familiei este marcată anual în lume în data de 15 mai, iar Biserica Ortodoxă Română sărbătorește, în duminica cea mai apropiată de această dată, o zi națională a familiei: Duminica Familiei Creștine.

Citeste mai mult

Locale

Restricții de trafic la Timișoara pentru desfășurarea evenimentului TIMOTION 2025

Publicat

pe

La solicitarea Asociației Alergotură, comisia de circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara a avizat închiderea și restricționarea circulației rutiere, duminică, 11 mai 2025, în mai multe intervale orare, după cum urmează:

în intervalul orar 07:45 – 13:00, pe traseele:

  • Traseul cursei de ciclism 15 km: Bulevardul I.C. Brătianu (START) -strada 20 Decembrie – bulevardul C.D. Loga – bulevardul Regele Ferdinand – bulevardul Vasile Pârvan – bulevardul Corneliu Coposu – bulevardul Vasile Pârvan – strada 20 Decembrie 1989 – bulevardul I.C. Brătianu- Piața Iancu Huniade (FINISH).
  • Traseul cursei de 10,5 km (1 tur) și 21 km (2 tururi): Piața Iancu Huniade (START) – strada 20 Decembrie 1989 – strada C.D. Loga – bulevardul Regele Ferdinand – bulevardul Vasile Pârvan – bulevardul Corneliu Coposu – strada Pestalozzi – Parcul Regina Maria – strada I.L. Caragiale – Piața Romanilor – bulevardul 3 August 1919 (pe trotuar) – traversare Parcul Regina Maria– mal stânga Canal Bega – traversare Podul Dragalina (pe trotuar) – mal dreapta Canal Bega – ieșire prin Parcul Justiției – strada George Enescu – bulevardul C.D. Loga – strada 20 Decembrie 1989 – bulevardul I.C. Brătianu – Piața Iancu Huniade / Parcul Civic (FINISH).
  • Traseul crosului de 5 km: Piața Iancu Huniade (START) – strada 20 Decembrie 1989 – bulevardul C.D. Loga – bulevardul Vasile Pârvan – bulevardul Corneliu Coposu – Parcul Regina Maria – mal stânga Canal Bega – Parcul Franz Joseph – Podul Mihai Viteazu (sensul spre Piața Iancu Huniade) – strada 20 Decembrie 1989 – bulevardul I.C. Brătianu – Piața Iancu Huniade / Parcul Civic (FINISH)

în intervalul orar 07:45 – 18:00, pe traseele:

  • Traseul crosului de 3 km: Piața Iancu Huniade (START) – strada 20 Decembrie 1989 – bulevardul C.D. Loga – bulevardul Regele Ferdinand (1 bandă de circulație delimitată) – Splaiul Spiru Haret – mal dreapta Canal Bega – Splaiul Spiru Haret – strada George Enescu – bulevardul C.D. Loga – strada 20 Decembrie 1989 – bulevardul I.C. Brătianu – Piața Iancu Huniade (FINISH)
  • Traseul cursei de 3 km biciclete: Piața Iancu Huniade (START) – strada 20 Decembrie 1989 – bulevarduln C.D. Loga – bulevardul Regele Ferdinand – strada 20 Decembrie 1989 – bulevardul I.C. Brătianu – Piața Iancu Huniade (FINISH).
  • Traseul cursei Micii Campioni (0,7 km): Piața Iancu Huniade (STRADA) -strada 20 Decembrie 1989 – Piața Iancu Huniade –strada Patriarh Miron Cristea – bulevardul I.C. Brătianu – Piața Iancu Huniade (FINISH).
  • Traseul cursei de 1 km: Piața Iancu Huniade (STRADA) – strada 20 Decembrie 1989 – bulevardul I.C. Brătianu – Piața Iancu Huniade (FINISH)

De asemenea, în perioada 10 mai 2025 – 11 mai 2025, parcarea publică din Piața Iancu Huniade va fi rezervată exclusiv organizatorilor evenimentului, în vederea instalării infrastructurii de start a evenimentului.

Șoferilor le este recomandat să folosească rute alternative pe perioada desfășurării evenimentului sportiv.

Citeste mai mult

Locale

Zece terase amplasate ilegal în centrul Timișoarei, desființate

Publicat

pe

După repetate avertismente și un ultimatum de 7 zile, Primăria Municipiului Timișoara a început operațiunea de desființare a teraselor care continuă să funcționeze ilegal în zona centrală.

10 operatori, care aleg să facă concurență neloială majorității care respectă legea, nu au depus documentația necesară pentru autorizare și nici nu au eliberat domeniul public.

Firmele au mimat conformarea prin depunerea simbolică a unei cereri sau a unui dosar incomplet, fără intenția reală de a intra în legalitate, astfel că mobilierul teraselor a fost ridicat.

„Nu acceptăm comerț ilegal în centrul Timișoarei. Nu poți ocupa spațiu public fără autorizație, fără să plătești niciun leu la bugetul local și să te mai aștepți să fii tolerat. E sfidător față de toți cei care muncesc corect și respectă legea. Cei care au ignorat ultimatumul de 7 zile și au depus doar hârtii de fațadă, ca să bifeze un număr de înregistrare, au făcut o alegere greșită. Legea e lege pentru toți. Majoritatea operatorilor economici funcționează legal și se pot baza pe administrația mea că nu vom proteja pe nimeni din cei care fac concurență neloială”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Costurile pentru ridicarea mobilierului amplasat ilegal pe domeniul public vor fi suportate de societățile responsabile.

Ocuparea domeniului public este reglementată printr-o hotărâre a Consiliului Local, care stabilește condițiile minime pentru desfășurarea activităților comerciale pe spațiul public. Printre acestea se numără și respectarea unor cerințe legate de aspectul, amplasamentul și siguranța teraselor. În ceea ce privește taxa, aceasta se ridică la 2 lei/mp/zi în zona A, în perioada mai – august, 1 leu mp/zi în lunile martie, aprilie, septembrie și octombrie și la 0,70 lei/mp/zi pentru lunile ianuarie, februarie, noiembrie și decembrie.

Operatorii comerciali se pot autoriza oricând, în conformitate cu legislația. Doar după obținerea autorizării pot să amplaseze mobilierul și să funcționeze.

Municipalitatea va continua operațiunile de verificare în toate zonele orașului, prin intermediul Poliției Locale.

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite