Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Muzică lăutărească și jazz țigănesc în Parcul Regina Maria din Timișoara

Publicat

pe

Două zile pline de spectacole și ateliere de acrobație și dans în Parcul Regina Maria se încheie pe ritmuri de gipsy jazz și muzică lăutărească. Evenimentul organizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și Institutul Francez îi are ca invitați de excepție pe Taraf de Caliu, faimoșii lăutari din Clejani, și formația franco-iraniană Manushan.

Sâmbătă seara de la ora 19:00, formația Manushan se întâlnește pentru prima dată cu publicul din România, pe care speră să-l cucerească prin muzica sa cu multiple influențe. Jazz manouche, flamenco și nuanțe din muzica poeziei persane se îmbină în mod unic în creațiile cuplului de autori și compozitori care constituie inima trupei. Formată în 2006 la Teheran de către Babak Amirmobasher și Aida Nosrat, Manushan cântă despre dragoste și călătorii.

Primul lor album „Beyond The Vision” (2010) înregistrat la casa de discuri Accords Croisés i-a făcut cunoscuți în Franța și în Europa. „Delicat, sensibil, cu melodii captivante, albumul îmbină cu dibăcie moștenirea persană cu ritmuri latino și jazz manouche. Un contrabas, instrumente de percuție, printre care un tombak iranian și un clarinet se alătură acestei experiențe inedite, producând o muzică unică și universală” comentează publicația Jeune Afrique.

Ultima zi a evenimentului Impuls Fabric propune un concert excepțional al Taraf de Caliu, duminică, de la ora 19:00, în Parcul Regina Maria. După mai bine de 30 de ani de turnee în jurul lumii, membrii fondatori ai Taraf de Haidouks s-au întors în România și au pornit un nou proiect, Taraf de Caliu. Muzicienii din Clejani sunt ultima generație de lăutari care duc mai departe muzica tradițională din sudul României, care i-a făcut unul dintre cele mai apreciate gipsy band-uri din lume.

Sub arcușul magic al violonistului Caliu, haiducii au pornit din nou la drum. Din 1991, anul când muzica lor a început să cucerească Europa de Vest, până în prezent, lăutarii din Clejani au concertat aproape pe toate continentele, în metropole precum Tokyo, Singapore, Paris, New York, Los Angeles, Istanbul și Londra, fiind recompensați cu BBC World Music pentru cel mai bun grup din Europa şi Orientul Mijlociu Printre fanii lor declarați se numără Yehudi Menuhin, Kronos Quartet (cu care au cântat și înregistrat) și actorul Johnny Depp (alături de care au apărut în filmul “The Man Who Cried”).

Pe tot parcursul zilelor de sâmbătă și duminică, 5-6 octombrie, Parcul Regina Maria se transformă în loc de întâlnire, zonă de spectacole și acrobații pentru publicul larg, împreună cu artiști din Franța (Un Loup pour l’Homme, Jennifer François), Germania (Duo Sirena) și România (Școala de circ din Timișoara).

Spectacolele încheie o săptămână dedicată cartierului Fabric. Din 1 octombrie până în 4 octombrie, organizatorii și artiștii oferă comunității o serie de ateliere de mișcare pentru copii cu deficiențe de vedere, în colaborare cu Liceul Teoretic Special „Iris“, pentru tineri cu dizabilități, în colaborare cu Asociația Ceva de Spus, pentru vârstnici, în colaborare cu Direcția de Asistență Socială, Primăria Municipiului Timișoara, pentru elevi, în colaborare cu Liceul Teoretic W. Shakespeare și pentru profesioniști din circ, dans, teatru și sport.

Programul complet al Impuls Fabric poate fi consultat pe site-ul http://bit.ly/ImpulsFabric și în evenimentul Facebook: https://www.facebook.com/events/427042454587659/.

Impuls Fabric este realizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și Institutul Francez din Timișoara cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

Locale

Turnul de Apă din Timișoara va deveni centru cultural. Lucrările sunt realizate în proporție de 65 la sută

Publicat

pe

Lucrările de transformare a Turnului de Apă din Iosefin în centru cultural sunt realizate în proporție de 65%.

Investiția Primăriei Municipiului Timișoara se află în prezent în etapa de realizare a finisajelor interioare și exterioare, de montare a structurii metalice din interior și a refacerii învelitoarei acoperișului.

Procesul de restaurare a tâmplăriei exterioare a fost finalizat, iar elementele au fost remontate, respectând aspectul original al clădirii. În prezent, constructorul execută lucrări de consolidare a zidurilor interioare, de refacere a acoperișului, precum și finisaje interioare și exterioare. Totodată, este în curs de montare o structură metalică specială, care va permite vizitatorilor să exploreze fostul rezervor de apă. Acesta va deveni un spațiu cultural care va putea găzdui mici evenimente și expoziții la înălțime.

Proiectul de refuncționalizare a Turnului de Apă Iosefin va oferi comunității un spațiu dedicat evenimentelor culturale, expozițiilor și activităților artistice, punând în valoare patrimoniul istoric al orașului. Unul dintre principalele puncte de atracție va fi un punct de belvedere la 45 de metri înălțime, de unde vizitatorii vor putea admira o panoramă spectaculoasă asupra cartierului istoric Iosefin și a canalului Bega.

După ce, în toamna anului 2023, Primăria Timișoara a reziliat contractul pentru întârzieri majore și o execuție de doar 30%, lucrările au fost atribuite, în urma licitației, firmei  ALEX-DIA CONSTRUCT S.R.L. Contractul în valoare de 9.153.404,86 lei (TVA inclus) are termen de finalizare luna mai 2025.

Foto: Primăria Timișoara

Turnul de apă „Iosefin“ din Timișoara, transformat în centrul cultural

Citeste mai mult

Locale

Termenul de eliberare a cărților de identitate, modificat

Publicat

pe

Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara modifică termenul de eliberare a cărților de identitate ca urmare a unei informări a Direcției Generale de Evidență a Persoanelor (D.G.E.P.) din cadrul M.A.I. cu privire la termenul de producție (tipărire) a cărților de identitate.

Astfel, în urma deciziei Direcției Generale de Evidență a Persoanelor din cadrul M.A.I., termenul de eliberare se modifică după cum urmează:

din 19.02.2025 – 6 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 24.02.2025 – 7 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 27.02.2025 – 8 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 03.03.2025 – 9 zile de la prelucrarea cererii în sistem.

Cărțile de identitate sunt tipărite de către Biroul Județean de Administrare a Bazelor de Date pentru Evidența Persoanelor Timiș – instituție care asigură tipărirea cărților de identitate pentru tot județul Timiș.

Termenele efective de eliberare a cărților de identitate se comunică la data depunerii cererii de către solicitant.

Timișorenii pot solicita eliberarea cărții de identitate în regim de urgență în cazul în care au nevoie și dacă plătesc o taxă de 150 de lei. Termenul este de maximum 2 zile lucrătoare.

Termenele pentru stabilirea reședinței și eliberarea cărții de identitate provizorie rămân neschimbate, respectiv 3 zile de la data depunerii.

Termenul legal pentru eliberarea actelor de identitate este de 30 de zile și poate fi prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful SPCLEP, dacă sunt necesare verificări suplimentare, conform art. 15 alin. (5) din OUG nr. 97/2005 și a Dispoziției nr. 3.382.622/2023 a D.G.E.P. – M.A.I.

Direcția municipalității prelucrează lunar, în medie, 3017 cereri pentru emiterea sau schimbarea cărții de identitate, iar din toamna anului trecut a menținut un termen de 2-3 zile lucrătoare pentru eliberarea documentului.

Citeste mai mult

Locale

OPINIA CITITORULUI. Pregătire militară obligatorie

Publicat

pe

Pe adresa de email redactie@timispress.ro am primit următoarea opinie de la un cititor pe care o redăm integral:

„Încă din cele mai vechi timpuri în țara noastră s-a făcut pre-militărie. Aceasta avea ca scop pregătirea tinerilor recruți pentru a le fi mai ușor când vor fi încorporați. În zilele noastre, unii tineri apți din punct de vedere medical ar putea fi cât de cât instruiți pentru a putea să intervină în cazul unor agresiuni asupra țării. Acum când nu se mai face armată cred că este necesar să se facă o pregătire militară obligatorie. Avem ofițeri și subofițeri, generali care au ieșit la pensie după Revoluție. Aceștia ar putea să-i instruiască pe cei doritori în zilele libere, sâmbăta și duminica iar la finalul unui stagiu, tinerii ar putea să primească un livret provizoriu. Ne simțim amenințați de războiul din Ucraina și nu putem decât să ne întrebăm cum vom riposta, ferească Dumnezeu, în cazul în care am fi în locul ucrainienilor“.

Pavel B., Arad

Cititorii care se confruntă cu diverse probleme fie locale, fie naționale, au opinii pe care doresc să le facă publice ne pot scrie pe adresa de email redactie@timispress.ro

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite