Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Social

2022 de mărțisoare pentru doamnele și domnișoarele din Timișoara

Publicat

pe

De 1 Martie Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara (DASMT) vrea să așeze primăvara în piept unui număr cât mai mare de doamne și domnișoare.

Beneficiarii direcției au confecționat în cadrul activităților desfășurate, nu mai puțin de 2022 de mărțișoare. Au pregătit aceste daruri – simboluri ale primăverii din timp, pe parcursul lunii februarie copiii cu dizabilități de la Podul Lung, dar și cei proveniți din familii defavorizate de la Sfântul Nicolae, bunicii de la Clubul Pensionarilor, cei de la Centrul Mihail și Gavril, cei de la Centrul pentru persoane aflate în dificultate, încercați de diferite afecțiuni precum boala Alzheimer, dar și persoanele fără adapost găzduite la Pădurea Verde și Sfântul Francisc.

Alături de angajați, beneficiarii au împletit cu grijă firul alb, simbolul primăverii, împreună cu cel roșu înflăcărat, culoarea dragostei pentru a-l oferi doamnelor și domnișoarelor.

Tradiționalul marțișor va fi oferit în ziua de 28 februarie, în intervalul orar 11 – 13, doamnelor și domnișoarelor care vor trece prin fața tuturor centrelor Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara.

1.SERVICII DE MANAGEMENT DE  CAZ PENTRU COPIL ȘI FAMILIE . Adresa serviciului:  Cornelia Sălcianu, nr. 17, zona Complexul Studențesc

2.CENTRUL DE RECUPERARE PENTRU COPII CU DIZABILITĂȚI „PODUL LUNG”. Adresa serviciului:  str. Cornelia Sălceanu  nr. 17, zona Complexul Studențesc

3.COMPLEX DE SERVICII PENTRU COPII „SFÂNTUL NICOLAE”. Adresa serviciului:  str. Platanilor nr.2,  zona Calea Șagului

4.COMPLEXUL DE SERVICII PENTRU VICTIMELE VIOLENȚEI DOMESTICE ȘI AGRESORI. Adresa serviciului: Simion Bărnuțiu, 11 B , zona Calea Lugojului

5.COMPLEX DE SERVICII PENTRU PERSOANE ADULTE CU DIZABILITĂȚI. Adresa serviciului: str. B-dul Regele Carol I , nr. 10,  zona bulevardul Regele Carol

6.SERVICIUL BENEFICII SOCIALE. Adresa serviciului:  B-dul Regele Carol I , nr. 10, zona Bulevardul Regele Carol

7.CENTRUL DE ASISTENȚĂ ȘI RECUPERARE PENTRU PERSOANE AFLATE ÎN DIFICULTATE. Adresa serviciului:  str. Ioan Plavoșin,   nr.  21,  Timișoara;  zona Cetății- Mehala

8.COMPLEX DE SERVICII PENTRU PERSOANE VÂRSTNICE „SF. ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIL”.Adresa serviciului:  Str. Calea Sever Bocu nr.44A, Timișoara zona Lipovei

9.CENTRUL DE SOCIALIZARE ȘI PETRECERE A TIMPULUI LIBER – CLUBUL PENSIONARILOR. Adresa serviciului:  B-dul Gen. I. Dragalina, nr. 38-42 zona Gara de Nord – Dragalina

10.CĂMINUL PENTRU PERSOANE VÂRSTNICE „INOCENȚIU M. KLEIN”. Adresa serviciului: str. Inocențiu Klein,  nr.29, zona Lunei

11.COMPLEX DE SERVICII „SF. FRANCISC”. Adresa serviciului:  str. Telegrafului, nr.8, zona Badea Cârțan

12.CENTRUL DE URGENȚĂ ȘI CRIZĂ. Adresa serviciului: Avram Imbroane, zona Padurea Verde

13.SERVICII DE ASISTENȚĂ COMUNITARĂ – CENTRUL DE INCLUZIUNE SOCIALĂ ȘI RELAȚIA CU MINORITĂȚILE. Adresa serviciului:  Martir Cernăianu, nr. 31 zona Mehala

Social

Dragobete – sărbătoarea românească a iubirii

Publicat

pe

Dragobetele, sărbătoarea tinereţii, a veseliei şi a iubirii, are loc în fiecare an în 24 februarie.

În funcţie de regiune, obiceiul Dragobetelui poate avea şi alte denumiri precum „Cap de primăvară”, „Logodnicul sau Însoţitul Păsărilor”, „Dragostitele”, „Ziua Îndrăgostiţilor”, „Sânt Ion de primăvară” sau „Granguru”.

Conform unor legende populare, Dragobetele era considerat fiul babei Dochia, un tânăr chipeş care obişnuia să seducă toate femeile ce îi ieşeau în cale. Totuşi, în prezent, Dragobetele reprezintă pentru români simbolul autohton al dragostei, fiind identificat cu zeul dragostei din mitologia romană, Cupidon, şi cu zeul iubirii în mitologia greacă, Eros.

Dragobetele a fost marcat, de-a lungul timpului, de numeroase tradiţii şi superstiţii, de la jurământul fraţilor de sânge, „zăpada zânelor” strânsă de tinerele necăsătorite pentru proprietăţile ei magice, sărutul obligatoriu în fiecare cuplu care doreşte să îşi menţină iubirea, până la interzicerea plânsului, care ar atrage necazuri în următoarele luni.

Tradiţii

În această zi bărbaţii trebuie să fie în relaţii cordiale cu toate femeile. În caz contrar, aceştia ar fi avut parte de o primăvară plină de ghinion şi un an greu.

Pentru că iubirea dintr-un cuplu să rămână vie de-a lungul anului, tinerii trebuie să se sărute în ziua de Dragobete.

Tot în această zi, ţesutul, cusutul şi toate treburile grele de pe lângă gospodărie sunt interzise. Totuşi, este permisă curăţenia, deoarece se consideră că aceasta este aducătoare de prospeţime şi de spor.

În ziua de Dragobete plânsul le este interzis tinerilor şi tinerelor. În caz contrar, aceştia vor avea parte de necazuri şi supărări în lunile următoare.

În unele regiuni din ţară, ajunul de Dragobete este tratat la fel ca noaptea de Bobotează, când tinerele care doresc să îşi afle ursitul îşi pun sub pernă busuioc sfinţit.

Citeste mai mult

Social

Transport în comun gratuit pentru persoanele cu dizabilități, la Timișoara

Publicat

pe

467 de beneficiari, persoane cu dizabilități și însoțitori ai acestora vor beneficia de gratuitate la transportul în comun. Demersul Primăriei Municipiului Timișoara vizează în mod specific nevoile persoanelor cu handicap grav și accentuat, inclusiv asistenții personali și însoțitorii. Prin această măsură, ne exprimăm angajamentul ferm față de consolidarea unei comunități incluzive și accesibile.

Persoanele cu handicap grav și accentuat, precum și asistenții personali, asistenții personali profesioniști, însoțitorii persoanelor cu handicap grav, minorii cu handicap accentuat și adulții cu handicap auditiv și mintal accentuat beneficiază de gratuitate pe toate liniile de transport în comun. Însoțitorii pot călători gratuit pe baza legitimației eliberate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, nominală, netransmisibilă și valabilă pe perioada de încadrare în grad de handicap, sau pe baza cardului eliberat de Societatea de Transport Timișoara.

Plata lunară pentru transportul urban gratuit va fi gestionată de Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, suma totală pentru anul 2024 fiind de 728.520 lei. Această inițiativă respectă prevederile Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, conform căreia sumele aferente drepturilor se asigură din bugetele locale, iar modalitatea și cuantumul gratuității se stabilesc prin hotărâre a consiliilor locale.

Primăria Municipiului Timișoara își continuă acțiunile prin care contribuie la accesibilizarea serviciilor publice pentru toți locuitorii orașului. În acest context, menționăm că, în ședința Consiliului Local din 16.01.2024, s-a aprobat preluarea integrală de către Direcția de Asistență Socială Timișoara a serviciului de transport adaptat gratuit, destinat persoanelor cu dizabilități locomotorii. Acest serviciu gratuit, desfășurat cu mașini adaptate, este accesibil persoanelor cu dizabilități locomotorii sau cu afectări cognitive sau vizuale care împiedică utilizarea mijloacelor de transport urban în condiții de siguranță.

De asemenea, pensionarii cu domiciliul în Timișoara, indiferent de cuantumul pensiei, beneficiază de transport public gratuit în oraș.

Citeste mai mult

Social

Două spitale din Timișoara vor primi bani pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale

Publicat

pe

Două dintre spitalele aflate în subordinea Primăriei Municipiului Timișoara vor beneficia de 68 de milioane de lei, din fonduri PNRR, pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale (infecțiile contactate în timpul spitalizării).

Fondurile se vor derula prin Primăria Timișoara în calitate de ordonator principal de credite.

„E una din problemele grave ale sistemului de sănătate, care are nevoie de măsuri urgente. Cele două proiecte câștigate depășesc 13 milioane de euro, bani care vor fi investiți pentru ca pacienții să aibă condiții de spitalizare sigure, la standarde europene. Le mulțumesc echipelor de proiect din cele două unități medicale și din Primărie pentru munca depusă pentru atragerea de bani europeni cu care putem moderniza și crește calitatea actului medical pentru timișoreni”, a transmis primarul Dominic Fritz.

Spitalul Municipal va primi finanțare în valoare de peste 34 milioane lei, din fonduri PNRR, pentru investiții în aparatura necesară pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale. Deși inițial solicitarea Municipalului timișorean nu a fost admisă pe lista celor eligibile, în urma depunerii contestației, Ministerul Sănătății a reevaluat proiectul și l-a aprobat spre finanțare. Prin această finanțare, vor fi achiziționate aparate de microbiologie, utilizate pentru detectarea prezenței microorganismelor. De asemenea, va fi recompartimentat Blocul Operator 1 de la Clinicile Noi, care include 3 săli de operație. Spațiile în care se derulează activitățile de ATI și transfuzii vor fi aduse la standarde optime de funcționare. Va fi implementat un sistem digital de control al accesului în blocul operator (un scaner care evaluează cât este de aseptică mâna chirurgului și în baza căruia se face accesul în sala de operații).

Alocarea financiară va permite și reabilitarea și dotarea clădirii de pe str. Brediceanu, primită în administrare de la Primăria Municipiului Timișoara. Aici se va amenaja o stație centrală de sterilizare, care va fi utilizată pentru aparatura și instrumentarul de la toate cele 5 blocuri operatorii ale Spitalului Municipal.

Celălalt proiect important, declarat eligibil din prima rundă de evaluare, este cel depus de Spitalul de Copii.

Proiectul „Dezvoltarea infrastructurii Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii «Louis Țurcanu» Timișoara în vederea reducerii riscului de infecții nosocomiale”, va primi o finanțare de peste 34 milioane de lei prin PNRR.

Aceste proiecte vor crește calitatea serviciilor medicale pentru locuitorii Timișoarei, reducând riscurile pentru sănătatea pacienților și oferind condiții semnificativ mai bune pentru derularea actului medical.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite