Un nou studiu britanic sugerează faptul că, pe termen lung, persoanele supraponderale au o memorie mai slabă decât cele cu greutate normală. Astfel, la necazurile provocate de kilogramele în plus – diabet, hipertensiune arterială, boli cardiace – se adaugă şi efectele asupra memoriei episodice.
Cercetarea, publicată în revista ştiinţifică The Quarterly Journal of Experimental Psychology, avertizează astfel persoanele supraponderale în privinţa unor tulburări cognitive.
În vederea realizării studiului, oamenii de ştiinţă au recrutat 50 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, cu un indice de masă corporală (IMC) între 18 şi 51. Dintre participanţi, 26 aveau o greutate normală (IMC sub 25), ceilalţi 24 fiind supraponderali şi chiar obezi (IMC peste 25). Cercetătorii au testat memoria participanţilor prin intermediul unui joc de căutare de comori pe calculator. Fiecare trebuia să ascundă obiecte, pe care să le găsească după câteva zile. Rezultatul a fost că persoanelor cu un IMC mai ridicat le-a fost mai greu să le descopere, relatează metronews.fr.
Când IMC-ul este sub 18, persoana este considerată slabă, dacă este cuprins între 18,5 şi 24,9, greutatea este apreciată ca normală, iar între 25 şi 29,9 este vorba de persoane supraponderale. Dincolo de 30 intervine obezitatea.
Cercetări anterioare sugeraseră deja o legătură între kilogramele în plus şi dificultăţile de învăţare. Rezultatele noului studiu confirmă faptul că greutatea excesivă are efect asupra hipocampului, regiunea cervicală stimulată în efortul de memorare. „Această probabilitate este deosebit de îngrijorătoare deoarece se ştie că memoria episodică influenţează comportamentul alimentar şi reglarea poftei de mâncare”, arată dr Lucy Cheke, coautoare a studiului. Prin urmare, memoria ar putea întreţine obezitatea şi comportamentele alimentare asociate acesteia.
O memorie episodică cu deficienţe împinge persoanele supraponderale sau obeze într-un cerc vicios, făcându-le să mănânce mai mult. „Dacă au probleme în a-şi aminti ultima masă, aceste persoane îşi vor regla mai greu aportul alimentar la mesele următoare”, a declarat dr Lucy Cheke pe site-ul BBC.
AGERPRES