Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Concert sub bagheta lui Cristian Mandeal la Filarmonica Banatul

Publicat

pe

Ultimul concert simfonic din februarie are pe afiş Concertul pentru pian şi orchestră nr. 2 în si bemol major op.83 de Johannes Brahms şi Romeo şi Julieta, selecțiuni din suitele nr.1 şi 2 de Serghei Prokofiev.

Scris la mai mult de 22 de ani de la primul concert pentru pian, această lucrare este puternic pătrunsă de stilul de simfonist al lui Brahms. De altfel şi durata este mai lungă decât a unui concert instrumental, ajungând la dimensiunile unei simfonii, cam 50 de minute. Lungimea se datorează faptului neobişnuit de a introduce încă o parte, un scherzo, rupând tradiţionala structură a concertului instrumental. O altă dezicere de la tradiţie este renunţarea la obişnuita introducere orchestrală, dar acest curaj îl avusese Beethoven mai înainte.

Întărind ideea afirmării noului prototip de concert, Brahms desfăşoară fiecare parte cu multă amploare, cu o gândire simfonică evoluată, care totuşi, nu ştirbeşte dominaţia pianului solist. Concertul a fost dedicat lui Eduard Marxen, profesorul lui Brahms.
Vineri seara vom asculta concertul în interpretarea pianistei Oxana Corjos.

Simplitatea, adresarea directă, este o caracteristică a muzicii lui Prokofiev, dar, aşa cum mărturisea el însuşi, ea izvorăşte din rezolvările problemelor marii muzici, din dezvoltarea continuă a formelor şi nu în ultimul rând din însuşirea unei tehnici adecvate unui limbaj nou. Aceste calităţi însoţesc şi muzica baletului său „Romeo şi Julieta”, compus în 1935. În mod curios, finalul baletului era unul fericit, Prokofiev motivând această schimbare prin faptul că cei doi îndrăgostiţi, murind, nu mai puteau dansa la final.

Dictatorul Stalin, enervat de un atare final, a interzis baletul. Bineînţeles că Prokofiev a schimbat finalul, dar opinia lui Stalin era corectă. Deşi în Anglia, Italia, Franţa sau Germania au apărut pe parcursul anilor zeci de povestiri despre cei doi îndrăgostiţi, în diferite variante, cu finaluri fericite sau nu, chiar atingând zonele parodiei, singura versiune care a rămas în istorie şi în inimile oamenilor este aceea a lui Shakespeare.

În Anglia, bunăoară există poemul lui A. Brooke – Istoria tragică a lui Romeo şi Julieta, sau un transfer englez al tragediei ce aparţine lui B. Garter sub numele de Two english lovers. În Franţa, L. Mercier, în a sa Le tombe di Verona a decis, aşa precum au făcut şi alţii, să încheie povestea în chip fericit pentru a fi pe gustul publicului. Lista celor care i-au făcut în toate felurile şi întors pe toate feţele pe cei doi tineri este lungă. Versiunea lui Shakespeare este însă paradigmatică şi orice referire la acest subiect se face prin capodopera sa.

Prokofiev a extras din balet trei suite pentru a fi cântate în concerte simfonice. Vineri, pe scena Capitol, vom asculta şase părţi selectate din primele două suite. Iată titlurile părţilor: Montague şi Capulets, Julieta copil, Măşti, Romeo şi Julieta înaintea despărţirii, Moartea lui Tybalt şi Romeo la mormântul Julietei.

Concertul simfonic al Filarmonicii Banatul va fi dirijat de maestrul Cristian Mandeal.

Mircea Tătaru

Cultură

„Colind pentru neuitare“, la Cinema Timișul

Publicat

pe

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș vă invită la evenimentul „Colind pentru neuitare” în 17 decembrie 2024, de la ora 18:30, la Cinema Timiș.

Invitați în recital sunt cei mai îndrăgiți interpreți ai folclorului românesc: Liliana Laichici și Grupul Crăițele: Andreea Chisăliță, Luminița Safta și Oana Stanca, Andrian Stanca și Grupul Craii: Ciprian Pop, Florin Boita, Bogdan Firu, Alexandru Micșescu, Dorinel Gavriluț Pârvoni, Carmen Popovici Dumbravă și Grupul Școlii de Arte Timișoara, Corala Contrast, coordonată de Vasile Bădescu.

În recital și în prezentarea spectacolului va fi prezent pe scena de la Cinema Timiș Marius Ciprian Pop.

Acompaniază orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijor Sebastian Roșca.

Accesul se desfășoară pe bază de invitații disponibile din data de 9 decembrie 2024, ora 11:00 pe platforma eventim: https://www.eventim.ro/ro/bilete/colind-pentru-neuitare-timisoara-cinema-timis-659875/event.html

„Colind pentru neuitare” este un eveniment organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, manager Liliana Laichici și este finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Cu gândul la Nașterea Domnului și la cei al  căror sacrificiu și  curaj ne-au dat nouă, celor de astăzi, dreptul de a sărbători Crăciunul în libertate, cu gândul la lumea și viața  nouă ce s-au născut în  această zi!

Citeste mai mult

Cultură

„35 de ani de libertate“, la Timișoara. PROGRAMUL filmelor și pieselor de teatru

Publicat

pe

Programul „35 de ani de libertate” prin care Timișoara onorează curajul și jertfa celor care au ieșit în stradă în Decembrie 1989 cuprinde și un bogat program de film și teatru, care se derulează în perioada 12 – 21 decembrie 2024.

Joi, 12 decembrie începe la nou deschisul Cinema Studio programul de filme dedicat Revoluției din 1989. Programul cuprinde o selecție de 16 filme românești care propun un parcurs cronologic despre viața din ultimii ani ai regimului comunist, șocul Revoluției din decembrie 1989, și perioada tulbure a tranziției care a urmat. Până în 22 decembrie, iubitorii de film pot urmări atât documentare, cât și filme de ficțiune, printre care titluri consacrate ale Noului Val Românesc precum Marfa și Banii de Cristi Puiu, 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile de Cristian Mungiu, A fost sau n-a fost de Cristian Porumboiu, dar și filme recente precum Metronom de Alexandru Belc, Libertate de Tudor Giurgiu sau Anul Nou care n-a fost de Bogdan Mureșanu. Programul exact, detaliile și biletele pe https://cinemastudio-tm.ro/evenimente/35-de-ani-de-libertate/.

Miercuri, 18 decembrie, Teatru Portabil Timișoara prezintă Zile roșii, Nopți albe, un spectacol de teatru-labirint bazat pe un text dramatic inspirat din mărturiile răniților, ale rudelor morților și ale celor care au fost în prima linie a revoltei anticomuniste din Decembrie ’89. Labirintul și documentarul se împletesc, iar spectatorii îi însoțesc pe actori de la o scenă la alta, urmărind succesiunea evenimentelor din decembrie. Spectacolul este realizat sub îndrumarea regizorală a lui Mihai Lungeanu, de cinci ori laureat cu premiul UNITER. Spectacolul are loc la Memorialul Revoluției, de la ora 17:00 – 18:00 și ora 19:00- 20:00.

Joi, 19 decembrie, de la ora 18:00, la Teatrul pentru Copii și Tineret MERLIN are loc City of Lights, un proiect internațional creat de regizorul David Zuazola (Spania). Spectacolul este un omagiu adus Timișoarei, prin care actorii păpușari –  de la adaptarea scenică a poveștilor despre oraș, până la executarea decorului și interpretarea non-verbală a poveștilor selectate – doresc să împărtășească lumii ideea că istoria unui oraș se face, mai ales, cu oamenii care au trăit acolo, cei care trăiesc și vor trăi în acel oraș. În acest format, „Orașul” se transformă într-un spectacol de păpuși și obiecte văzute în perspectivă dramatică, de unde putem afla multe lucruri interesante despre Timișoara, de-a lungul istoriei sale.

Joi, 19 decembrie, de la ora 19:30, Teatrul German de Stat Timișoara pune în scenă Jurnal de România. Timișoara, un proiect multidisciplinar, ce reunește filmul, fotografia și teatrul. Spectacolul radiografiază, prin mărturiile autentice ale celor șase actrițe din distribuție, trecutul și prezentul Timișoarei, în relație cu Revoluția și schimbările care s-au produs ulterior, cât și dinamica sentimentală, culturală și intelectuală a orașului nostru şi a locuitorilor săi.

Piesa Teatrului Maghiar Csiky Gergely, „1978”, încheie seria de evenimente din cadrul programului „35 de ani de libertate” și are loc, sâmbătă, 21 decembrie, ora 16:00, (durata: 4.5 ore cu două pauze). Spectacolul „1978”, în regia slovenului Tomi Janežič, vorbește despre România anilor 1970, o docu-ficțiune transgenerațională bazată pe poveștile personale ale actorilor și regizorului. Este o poveste despre anii comunismului într-un apartament din România.

Programul „35 de ani de libertate” este centralizat pe site-ul https://35libertate.primariatm.ro/. Aici cei interesați pot afla detalii despre expozițiile, conferințele, piesele de teatru, concertele, tururile ghidate, filmele sau dezbaterile care au loc în Timișoara în această perioadă.

Site-ul este actualizat periodic, în funcție de programarea următoarelor evenimente și cuprinde inclusiv detalii privind cumpărarea biletelor (acolo unde este cazul).

Citeste mai mult

Cultură

Eveniment de poveste la Timișoara: Seară de Storytelling la Scena „Artă pentru suflet”

Publicat

pe

Timișoara devine, în această seară, gazda unei experiențe unice, dedicate iubitorilor de povești și emoții autentice. Sub lumina caldă a reflectoarelor, pe scena „Artă pentru suflet”, un narator special va împărtăși una dintre cele mai intime și transformative povești din viața sa.

Un eveniment ce promite să inspire și să conecteze

Pe 10 decembrie 2024, la ora 19:00, scena se va umple de energie și autenticitate, într-o atmosferă ce promite să aducă participanții mai aproape de esența umană. Evenimentul are ca temă principală povestea naratorului despre relația cu tatăl său – o poveste spusă rar, dar care a lăsat urme adânci în formarea sa ca individ și adult.

„Este o poveste care mă definește, care mi-a modelat modul de a privi viața și relațiile cu cei din jur. Sper ca prin cuvintele mele să ajung la inimile celor care vor fi acolo, să regăsim împreună frumusețea legăturilor care ne formează ca oameni”, a declarat povestitorul, într-o scurtă avanpremieră a evenimentului.

Detalii organizatorice:

Data: 10 decembrie 2024

Ora: 19:00

Locație: Scena „Artă pentru suflet”

Intrare: Liberă (contribuțiile voluntare sunt binevenite pentru susținerea viitoarelor evenimente)

Rezervări: Prin WhatsApp, la numărul 0755 022 142

De ce să participi?

Storytelling-ul este mai mult decât o formă de artă – este un mod de a conecta suflete, de a transmite înțelepciune și de a construi poduri între generații. Într-un context în care timpul pare să se grăbească mereu, acest eveniment oferă un moment de respiro, o șansă de introspecție și reconectare.

Nu rata această ocazie de a lua parte la o seară de suflet, alături de oameni care prețuiesc cuvintele, poveștile și emoțiile autentice. Fie că vii să asculți sau să contribui cu o poveste personală, locul tău este pe „Artă pentru suflet”.

Pentru mai multe detalii, accesează pagina evenimentului pe Facebook: Seară de Storytelling la Scena „Artă pentru suflet”.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite